Enj, Sht 21, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ju shëndoshin ëmbëlsirat?!

Ne të gjithë e dimë se nëse hamë shumë yndyrë, shumica prej nesh do të marrin yndyrën në gjak. Ajo që shumë njerëz nuk e kuptojnë është se edhe ngrënia e sheqerit të tepërt mund të iu shëndoshë.

Sheqeri është një burim kryesor i energjisë për trupin

Molekulat e sheqerit vazhdimisht udhëtojnë nëpër çdo qelizë për të siguruar energji. Brenda secilës qelizë është një furrë e vogël e quajtur mitokondri. Molekulat e sheqerit ose të glukozës hyjnë në këtë furrë dhe digjen si energji për qelizën. Ky proces i konvertimit të energjisë krijon molekulat e karbonit që janë blloqe ndërtimi për të dy kolesterolin dhe acidet yndyrore të ngopura. Kur hani sheqer më shumë se sa trupi juaj ka nevojë për energji, prodhohen molekulat e tepërta të karbonit. Nëse karboni prodhohet më shpejt se që duhet, ai mund të konvertohet nga trupi në dioksid karboni, acidi yndyror i tepërt i ngopur dhe kolesteroli depozitohen pastaj si yndyrë ose mbahen në gjak si kolesterol. Trupi e bën këtë, sepse molekulat e tepërta të karbonit do të ishin toksike për proceset e tij metabolike. Megjithatë, ndërsa trupi mund të shndërrojë sheqer të tepërt në yndyrë, nuk mund të kthejë yndyrë përsëri në sheqerna. Ai duhet të djegë yndyrën e tepërt si lëndë djegëse përmes stërvitjes.

Një kënd tjetër për të parë kur bëhet fjalë për mënyrën se si ëmbëlsirat shëndrrohen në yndyrna është se si mekanizmi i mbijetesës i trupit punon në parimin e urisë. Kur hani ushqime të tepërta me karbohidrate, trupi i ruan këto kalori të tepërta si yndyrë dhe një mënyrë për ruajtjen e energjisë në rast të zisë së bukës.

Miti ushqimor

Yndyra e ulët është më e shëndetshme për zemrën tuaj dhe zvogëlon peshën tuaj: Jo domosdoshmërisht. Zmadhimi i çdo ushqimi, qoftë yndyra ose karbohidratet, do të vendosë yndyrë në trup. Ushqime të vogla me yndyrë të ulët dhe ushqime të shpejta kanë tendencë të ngarkohen me karbohidratet dhe sheqernat e dëmshme. Pa yndyrën për t’u mbushur, është më e lehtë të mbivlerësohen karbohidratet. Nëse hani më shumë karbohidrate sesa që trupi mund të djegë, karbohidrat e tepërta nuk do të depozitohen si yndyrë, por do të rrisin nivelin e triglicerideve në gjak, gjë që në vetvete rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Ushqimi me yndyrë të ulët mund të çojë në një trup të ligët vetëm nëse është pjesë e një diete me kalori të dobëta./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë