Hën, Nën 27, 2023
Banner Top
Banner Top
Rëndësia e kripës për shëndetin

Kripa e tryezës, klorur natriumi (NaCl), është një mineral natyral i domosdoshëm për jetën. Është një nga format më të përdorura dhe më të vjetra të erëzave të ushqimit.

Kripa është një nga pesë shijet themelore të njeriut përveç ëmbëlsisë, thartësisë, hidhërimit dhe umami (një shije e këndshme, me mish, siç është ajo e kërpudhave të gatuara, djathit ose salcës së sojës). Ndërsa kripa shpërndahet në një zgjidhje ose në ushqim, ajo shpërndahet në jonet përbërëse të saj: natriumi dhe kloruri (Na + dhe Cl-, përkatësisht). Aroma e kripur vjen kryesisht nga jonet e natriumit.

Ajo luan një rol vendimtar në ruajtjen e shëndetit. Është burimi kryesor i joneve të natriumit dhe klorurit në dietën e njerëzve. Natriumi është thelbësor për funksionimin nervor dhe të muskujve dhe është i përfshirë në rregullimin e lëngjeve në trup. Ai gjithashtu luan një rol në kontrollin e presionit të gjakut dhe vëllimin. Edhe pse natriumi është thelbësor, njerëzit që konsumojnë shumë natrium mund të kenë hipertension ose presion të lartë të gjakut, gjendje që mund të çojë në sëmundje serioze si sëmundje të zemrës, sëmundje të veshkave dhe goditje në tru.

Jonet e klorurit shërbejnë si elektrolite të rëndësishme duke rregulluar pH dhe presionin e gjakut. Janë komponime, shpesh kripëra, të cilat ndahen në përbërësit e tyre jonikë në tretës si uji. Kloruri është gjithashtu një përbërës thelbësor në prodhimin e acidit në stomak (HCl). Njerëzit nxjerrin kripë kur djersiten dhe duhet të plotësojnë këto jone të natriumit dhe klorurit të humbur përmes dietës së tyre./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë