Enj, Sht 21, 2023
Banner Top
Banner Top
Pse serotonina quhet “hormoni i lumturisë”?

Serotonina është kimikati që ka një funksion të gjerë në trupin e njeriut. Shpesh quhet si ‘kimikati i lumturisë’ pasi kontribon në lumturinë e njeriut.
Termi shkencor për serotoninën është 5-hydroxytryptamine ose 5-HT. Gjendet kryesisht në tru, zorrë dhe trombocite.
Serotonina është hormoni kryesor për mirëqenien dhe lumturinë, njëjtë sikur hormoni tjetër, melatonina, edhe ky hormon ndihmon në rregullimin e cikleve të gjumit dhe në orën e brendshme biologjike.
Gjithashtu, luan një rol të rëndësishëm në oreks, emocione në funksionet kognitive e automatike. Niveli i ulët i serotoninës lidhet me depresionin. /Familja Jone

Youtube

Arkiva

Kategoritë