Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse prindërit duhet t’u mësojnë fëmijëve të tyre të japin?

Një studim i udhëhequr nga hulumtuesi i Universitetit të Arizonës, Ashley LeBaron, shqyrton mënyrën se si kalojnë zakonet e dhënies së financimit nëpër breza dhe se si mësimet e hershme të jetës në dhënien mund të kontribuojnë në mirëqenien personale dhe financiare me vonë.

Hulumtimi ekzistues ka vendosur që fëmijët të mësojnë më shumë rreth financave nga prindërit e tyre se çdo burim tjetër. Në punën e mëparshme, LeBaron theksoi se sa e rëndësishme është që prindërit t’i japin fëmijëve të tyre përvojë praktike me para, përveç që të diskutojnë me ta rreth parave dhe të paraqesin një shembull të mirë financiar.

Studimi i ri i LeBaron sugjeron që eksperienca praktike me dhënien mund të jetë veçanërisht e rëndësishme.

LeBaron dhe bashkëpunëtorët e saj intervistuan 115 pjesëmarrës, përfshirë studentët e kolegjit, prindërit dhe gjyshërit, për atë që mësuan për paratë nga prindërit e tyre. Pjesëmarrësit prindër dhe gjyshër gjithashtu u pyetën se çfarë u mësonin fëmijëve të tyre në lidhje me temën.

Pjesëmarrësve nuk u është kërkuar të flasin për dhënien financiare, por gati 83 përqind e tyre e kanë ngritur atë si një pjesë të rëndësishme të edukimit financiar që ata dhanë apo pranuan.

“Kur mendoni për të holla dhe çfarë fëmijët mësojnë rreth parave nga prindërit e tyre, shumica prej nesh nuk do të mendonin për dhënien si një nga parimet themelore të financave”, tha LeBaron. “Ne tentojmë të mendojmë më shumë për sa i përket buxhetimit dhe kursimit dhe gjëra të tilla, kështu që ishte e habitshme, por me të vërtetë e ftohtë, për të parë që dhënia ishte kaq e përhapur”.

Pjesëmarrësit përshkruan motivime të ndryshme për t’u mësuar fëmijëve të tyre për dhënien e tyre, duke përfshirë një kuptim si detyrë fetare, një dëshirë për të ndihmuar të tjerët dhe një dëshirë për të dhënë përsëri. 

Ata në përgjithësi biseduan rreth tre llojeve të ndryshme të dhënies:

Donacione bamirësie

 Kjo përfshin dhurata monetare për organizatat fetare ose bamirëse. 

Veprat e mirësisë

 Kjo përfshin donacione, dhurata ose akte shërbimi të ofruara më drejtpërdrejt për njerëzit në nevojë. Shembujt mund të përfshijnë sigurimin e ushqimeve për individët e pastrehë ose blerjen e dhuratave të Krishtlindjeve për familjet fqinje në nevojë.

 Investimet në familje

 Kjo kategori përfshin vendimet financiare të bëra nga prindërit për të përfituar fëmijët ose familja e tyre. Për shembull, disa prindër mund të bëjnë sakrifica financiare në mënyrë që të regjistrojnë një fëmijë në mësime sportive ose muzikore, ose të planifikojnë një pushim familjar.

Mësimdhënia e fëmijëve për të dhënë është e rëndësishme për disa arsye, tha LeBaron.

Nga pikëpamja praktike, mund të jetë një mënyrë e mirë për fëmijët që të mësojnë bazat financiare, siç janë buxhetimi dhe kursimi. Për shembull, disa pjesëmarrës të studimit folën për kavanoza të parave që nga një moshë e re, me një kavanoz kushtuar parave që do të kursenin, një tjetër për paratë që do të shpenzonin dhe një për paratë që do të jepnin.

“Nëse një përqindje e caktuar e parave tuaja shkon drejt dhënies, kjo është fillimi i një buxheti të drejtë atje,” tha LeBaron.

Mësimet në dhënien mund të ndihmojnë në vendosjen e skenës për një të ardhme më të lumtur dhe më të shëndetshme.

“Njerëzit që janë bujarë priren të jenë më të lumtur dhe të kenë marrëdhënie më të shëndetshme, kështu që kjo po formon jo vetëm financat e fëmijëve, por aspektet e shëndetit dhe mirëqenies së tyre”, tha LeBaron.

Prindërit që tashmë e bëjnë atë zakon të japin financiarisht duhet të bëjnë një pikë për t’i lënë fëmijët e tyre të dëshmojnë për këtë sjellje, tha LeBaron. Ose edhe më mirë, ata duhet të marrin në konsideratë përfshirjen e fëmijëve të tyre drejtpërdrejt në dhënien e aktiviteteve.

“Prindërit dhe gjyshërit raportojnë se kanë këtë ndërgjegjësim se fëmijët e tyre po mësojnë qëndrime dhe vlera financiare prej tyre, kështu që nganjëherë ata ishin më shumë duke dhënë sepse e dinin se fëmijët e tyre po i shikonin ata dhe donin të vendosnin atë shembull të mirë”, tha ajo .

“Në klasat e financave, nuk flasim kurrë për dhënien,” tha LeBaron. “Por mësuam se dhënia është ndoshta një nga aspektet më të rëndësishme të socializimit financiar, kështu që ne duhet t’i kushtojmë më shumë vëmendje asaj se si mësohet”./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë