Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse janë të mira për shëndetin mollët?

Mollët nuk janë vetëm të ëmbla. Si pjesë e një diete të mençur, ato mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të rënda, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin, kancerin dhe më shumë. Konsideroni ato si armë të shëndetshme sekrete.

Ju keni dëgjuar me miliona herë shprehjen: “Një mollë në ditë e mban mjekun larg.” Duket se është më e vërtetë se sa mund të mendoni. Studimet tregojnë se mollët kanë përfitime të fuqishme shëndetësore, veçanërisht kur bëhet fjalë për luftimin e sëmundjeve kronike që vrasin miliona njerëz çdo vit. Këtu është një listë e shkurtër se si të hahet më shumë mollë mund t’ju ndihmojë të qëndroni të shëndetshëm.

Këshillë: Për të marrë lëndët ushqyese, shijoni të gjithë frytin – si mishin ashtu edhe lëkurën. Përveç përdorimit të mollës në pjatat tuaja të gatuara dhe të pjekura, sigurohuni që t’i hani ato të freskëta: antioksidantë të rëndësishëm mund të humbasin në procesin e gatimit.

Mbron zemrën tënde

Studimet e shumta tregojnë se mollët janë të mira në mënyra të shumta. Përmbajtja e tyre e lartë e fibrave ka treguar të ndihmojë në përmirësimin e niveleve të kolesterolit (uljen e kolesterolit të keq LDL dhe rritjen e kolesterolit të mirë HDL), sipas hulumtuesve nga Florida State University. Një rishikim i të dhënave nga tre studime kryesore gjithashtu zbuloi se njerëzit që hanin fruta të tëra, duke përfshirë mollët, kishin më pak gjasa të zhvillonin presionin e lartë të gjakut. Dhe Studimi i Shëndetit të Grave tregoi se gratë që hanin mollë gjatë periudhës së studimit shtatëvjeçar kishin deri në 22 për qind reduktim të rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Së fundmi, një studim holandez zbuloi se ngrënia e mollave u shoqërua me një rrezik 52 për qind më të ulët të rrezikut të prekjes nga shumë sëmundje.

Një grup prej katër studimeve të mëdha të paraqitura në Konferencën Ndërkombëtare të Shoqatës Alzheimer në vitin 2017 shton dëshminë që ngrënia e një diete me bazë bimore mund të ndihmojë në parandalimin e çmendurisë. Në një nga studimet, studiuesit suedezë që pasuan 2,000 njerëz për gjashtë vjet gjetën se ata që u ngjitën në një dietë të quajtur Modeli Dietary Nordik Prudent (NPDP) kishin funksionin më të mirë njohës sesa njerëzit që hëngrën më shumë ushqime yndyrore dhe të përpunuara. Ndër të tjera, NPDP bën thirrje për të ngrënë shumë perime jo-rrënjë, plus dardha, pjeshkë.

Në një tjetër studim, të rriturit të shëndetshëm të cilët ndoqën dietën mesdhetare ose me diell – të dyja theksonin se ngrënia e frutave të freskëta dhe perimeve – ulën rrezikun e çmendurisë prej 30 deri 35 për qind. Sa më gjatë ta ndjekin dietën, aq më mirë funksioni i tyre njohës. Ekspertët theksojnë se kërkohet më shumë kërkime, por rezultatet duken premtuese./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë