Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse gratë preken nga migrena më shpesh se meshkujt?

Hulumtimet kanë zbuluar një mekanizëm të migrenës, që mund të shpjegojë pse femrat i prek më shumë migrena se burrat.

Studimi, në “Frontiers in Biosciences Molecular”, sugjeron që hormonet seksuale ndikojnë në qelizat rreth nervit trigeminal dhe enëve të gjakut të lidhura në kokë, me estrogjene – në nivelet më të larta të tyre në moshat riprodhuese – që janë veçanërisht të rëndësishme për sensibilizimin e këtyre qelizave duke shkaktuar migrenë. Gjetja u ofron shkencëtarëve një rrugë të re premtuese për trajtime të personalizuara për pacientët e migrenës.

“Ne mund të vëzhgojmë dallime të rëndësishme në modelin tonë eksperimental të migrenës midis meshkujve dhe femrave dhe po përpiqemi të kuptojmë lidhjet molekulare përgjegjëse për këto dallime”, shpjegon profesor Antonio Ferrer-Montiel nga Universitas Miguel Hernández, Spanjë.

“Edhe pse ky është një proces kompleks, ne besojmë se modulimi i sistemit trigeminovaskular nga hormonet seksuale luan një rol të rëndësishëm që nuk është adresuar siç duhet”.

Ferrer-Montiel dhe ekipi i tij kanë rishikuar dhjetëvjeçarët e literaturës mbi hormonet seksuale, ndjeshmërinë e migrenës dhe reagimet e qelizave ndaj migrenës duke konstatuar se kjo shkakton identifikimin e rolit të hormoneve të veçanta. Disa (si testosteroni) duket se mbrojnë organizmin kundër migrenave, ndërsa të tjerë (si prolaktina) duket se i bëjnë migrenat më keq. Ata e bëjnë këtë duke bllokuar kanalet e joneve të qelizave, të cilat kontrollojnë reagimet e qelizave ndaj stimujve të jashtëm, pak a shumë të prekshëm ndaj migrenës.

Disa hormone kërkojnë më shumë hulumtime për të përcaktuar rolin e tyre.

Megjithatë, estrogjeni qëndron si një kandidat kyç për të kuptuar ngjarjen e migrenës. Ajo u identifikua fillimisht si një faktor nga prevalenca më e madhe e migrenës në gratë menstruale dhe shoqërimi i disa llojeve të migrenës me ndryshime të lidhura me periudhën në nivelet e hormoneve.

Prova e ekipit hulumtues tani sugjeron që estrogjeni dhe ndryshimet në nivelet e estrogjenit sensibilizojnë qelizat rreth nervit trigeminal deri tek stimujt. Kjo e bën më të lehtë për të shkaktuar një sulm të migrenës.

Megjithatë, Ferrer-Montiel paralajmëron se puna e tyre është paraprake. Roli i estrogjenit dhe i hormoneve të tjera në migrenë është kompleks dhe kërkohen shumë më tepër hulumtime për ta kuptuar atë. Autorët theksojnë nevojën për studime gjatësore duke u përqëndruar në marrëdhëniet midis hormoneve menstruale dhe migrenave. Puna e tyre e tanishme mbështetet në modele in vitro dhe shtazore, të cilat nuk janë të lehta për t’u përkthyer tek personat që vuajnë nga migrena.

“Nëse është e suksesshme, ne do të kontribuojmë për mjekësi më të mirë të personalizuar për terapinë e migrenës”, thotë ai./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë