Pre, Jan 28, 2022
Banner Top
Banner Top
Pse disa njerëz që nuk janë infektuar, kanë imunitet ndaj koronavirusit?

Sistemet imune të disa njerëzve që nuk kanë qenë të ekspozuara ndaj coronavirusit mund të kenë një familjaritet me patogjenin – ndoshta ndihmojnë për të zvogëluar ashpërsinë e sëmundjes nëse personi infektohet me COVID-19, sugjeron studimi i ri.

Studimi, i botuar në revistën “Nature”, zbuloi se midis një kampioni prej 68 të rriturish të shëndetshëm në Gjermani që nuk janë ekspozuar ndaj coronavirusit, 35 për qind kishin qeliza T në gjakun e tyre që ishin reagues ndaj virusit, raporton CNN.

Qelizat T janë pjesë e sistemit imunitar dhe ndihmojnë në mbrojtjen e trupit nga infeksioni. Reaktiviteti i qelizave T sugjeron që sistemi imunitar mund të ketë pasur përvojë të mëparshme në luftimin e një infeksioni të ngjashëm dhe mund ta shfrytëzojë atë memorie për të ndihmuar në luftimin e një infeksioni të ri.

Pra, si mund të kishte sistemi i tyre imunitar qeliza T reaktive nëse nuk kishin kurrë COVID-19? Ata kishin “ndoshta më parë infeksione me coronaviruse endemike”, – thonë studiuesit nga institucione të ndryshme në Gjermani dhe Mbretëria e Bashkuar. Shfrytëzimi i kësaj memorie të qelizës T nga një infeksion tjetër akoma të ngjashëm për t’iu përgjigjur një infeksioni të ri quhet “reaktivitet kryq”.

Studimi i ri përfshinte analizimin e mostrave të gjakut nga 18 pacientë me COVID-19, të moshës 21 deri 81 vjeç, dhe dhurues të shëndetshëm, të moshave 20 deri 64 vjeç, me qendër në Gjermani. Studimi zbuloi se qelizat T reaktive ndaj coronavirusit u zbuluan në 83 për qind të pacientëve me COVID-19.

Gjetjet e studimit sigurisht që kërkojnë më shumë hulumtime, tha Dr. Amesh Adalja, studiues në Qendrën Universitare për Sigurinë Shëndetësore të Johns Hopkinsit, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtimin e ri.

“Bazuar në këtë studim duket se ekziston një pjesë e konsiderueshme e individëve që kanë këtë imunitet ndër-reaktiv të qelizës T nga infeksionet e tjera të coronavirusit që mund të kenë ndikime në mënyrën se si ato krijojnë coronaviruse të reja. Unë mendoj se përmes këtyre qelizave T do të kuptojmë rolin e tyre”, tha Adalja.

“Ne e dimë, për shembull, fëmijët dhe të adoleshentët janë relativisht të kursyer nga pasojat e rënda të kësaj sëmundjeje, dhe mendoj se një hipotezë mund të jetë që qelizat T para-ekzistuese të kenë ekzistuar në sasi më të mëdha te moshat e reja sesa te të rriturit ose të moshuarit”, shtoi ai.

Adalja shtoi se nuk ishte i befasuar kur pa këtë reagim ndër-reaktiv të qelizave T te pjesëmarrësit e studimit, të cilët nuk ishin ekspozuar ndaj coronavirusit të quajtur SARS-CoV-2.

“SARS-CoV-2 është coronavirusi i shtatë njerëzor që është zbuluar, dhe katër prej coronavirusëve njerëzorë janë ato që ne i quajmë coronaviruse të fituara nga komuniteti, dhe së bashku ata katër janë përgjegjës për 25 për qind të ftohjeve tona të zakonshme”, tha Adalja.

Studimi i ri i “Nature” nuk është punimi i vetëm që sugjeron një nivel të caktuar të imunitetit para-ekzistues midis disa njerëzve ndaj coronavirusit të ri. /Familja Jone

Arkiva

Kategoritë