Pre, Maj 7, 2021
Banner Top
Banner Top
Presioni i lartë i gjakut në shtatzëni – Kujdes!

Tensioni i lartë i gjakut gjatë shtatzënisë është një rrezik real për nënën dhe për fëmijën, sepse, nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojnë sëmundje imunologjike, eklampsia dhe pre-eklampsia (në varësi të fazës së sëmundjes)​​, të cilat mund të shkaktojë dëmtimin e mëlçisë, placentës, trurit, sistemit kardiovaskular dhe sistemit hormonal. 

Sëmundja ndodh në tremujorin e tretë dhe mund të shkaktojë dhe lindje të parakohshme. Arsyet për shfaqjen e kësaj sëmundje nuk janë të sigurta: është menduar se eklampsia mund të jetë me origjinë gjenetike.  

Presioni i lartë i gjakut, ose hipertensioni, është kur kjo forcë kundër mureve të arteries tuaj është shumë e lartë.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të presionit të lartë të gjakut në shtatzëni:

Hipertensioni gestational është presioni i lartë i gjakut që ju zhvilloni ndërsa jeni shtatzënë. Ai fillon pasi të jeni shtatzënë 20 javë. Ju zakonisht nuk keni ndonjë simptomë tjetër. Në shumë raste, kjo nuk ju dëmton juve ose fëmijën tuaj, dhe largohet brenda 12 javëve pas lindjes. Por kjo rrit rrezikun e tensionit të lartë në të ardhmen. Nganjëherë mund të jetë e rëndë dhe mund të çojë në peshë të ulët të bebes pas lindjes ose në lindje të parakohshme. 

Hipertensioni kronik është presioni i lartë i gjakut që fillon para javës së 20 të shtatzënisë ose para se të mbetesh shtatzënë. Disa gra mund ta kenë pasur shumë kohë para se të mbeten shtatzënë, por nuk e dinë derisa të kryejnë vizitën e tyre para lindjes. 

Vizioni i mjegulluar, dhimbjet e kokës gjatë shtatzënisë mund të jenë ndjesi të parrezikshme, ose shenja të pre-eklampësisë, një gjendje që lidhet me presionin e lartë të gjakut që zhvillohet pas javës së 20 të shtatzënisë. 

Pre-eklampsia është kur ju keni presion të lartë të gjakut plus proteina në urinën tuaj”.

Egzistojnë dy lloje të pre-eklampësisë:

Preeklampsia e butë: Simptomat e vetme janë nivelet e larta të presionit të gjakut dhe proteina në urinë.

Preeklampsia e rëndë: Përveç simptomave të mësipërme, pacientët mund të kenë dhimbje koke, vjellje dhe frymëmarrje të vështirë.

Nuk ka mënyrë të sigurt për të parandaluar pre-eklampësinë.

Si gjithmonë, mbajtja e një peshë të shëndetshme, marrja e kujdesit të rregullt prenatal do të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të komplikimeve dhe të sigurojë që probleme si pre-eklampsia të diagnostikohen në kohën e duhur./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë