Enj, Mar 28, 2024
Banner Top
Banner Top
Nuk ka gjumë të humbur me aktivitet të rregullt fizik, thotë studimi

Sipas një studimi të ri, personat me pagjumësi që kërkojnë të flenë mund të përjetojnë gjumë më të mirë me ushtrime të vazhdueshme.

Studimi, i publikuar të martën në revistën BMJ Open, zbuloi se ata që ushtroheshin rregullisht kishin 55% më shumë gjasa të flinin një cikël normal prej gjashtë deri në nëntë orë në natë.

“Njerëzit fizikisht aktivë kanë një rrezik më të ulët të disa simptomave të pagjumësisë dhe kohëzgjatjes ekstreme të gjumit, të gjatë dhe të shkurtër”, zbuloi studimi.

Pagjumësia dhe shqetësimet kronike të gjumit shoqërohen me sëmundje kardiovaskulare, mosfunksionim metabolik, çrregullime psikiatrike dhe rritje të vdekshmërisë, thanë studiuesit.

“Rezultatet tona janë në përputhje me studimet e mëparshme që kanë treguar një efekt të dobishëm të aktivitetit fizik në simptomat e pagjumësisë, por studimi aktual tregon gjithashtu rëndësinë e qëndrueshmërisë në stërvitje me kalimin e kohës”, tha për CNN autorja kryesore dhe ekspertja e gjumit në Universitetin Reykjavik, Dr. Erla Björnsdóttir.

“Prandaj ka rëndësi të jesh fizikisht aktiv gjatë gjithë jetës në mënyrë që të reduktosh rrezikun e pagjumësisë dhe kohëzgjatjes së shkurtër të gjumit”, shtoi Björnsdóttir.

Studimi shqyrtoi lidhjen e aktivitetit fizik gjatë një periudhe 10-vjeçare me simptomat e pagjumësisë, duke përfshirë përgjumjen gjatë ditës, në më shumë se 4,300 të rritur evropianë midis moshës 39 dhe 67 vjeç.

Nga pjesëmarrësit, 37% ishin joaktivë, 25% ishin vazhdimisht aktivë, 20% u bënë joaktivë dhe 18% u bënë aktivë me kalimin e kohës.

Studiuesit zbuluan se ata që ishin vazhdimisht aktivë kishin “më pak gjasa të raportonin vështirësi në fillimin e gjumit për një kohëzgjatje të shkurtër gjumi, më pak se gjashtë orë në natë, dhe një kohëzgjatje të gjatë gjumi, më shumë se nëntë orë, sesa subjektet vazhdimisht joaktivë pas përshtatjes për moshën, gjininë, indeksin e masës trupore dhe historinë e pirjes së duhanit”.

Studimi zbuloi gjithashtu se “përgjumja gjatë ditës” dhe vështirësitë për të qëndruar në gjumë nuk ishin të lidhura me aktivitetin fizik.

“Ushtrimi është treguar se përmirëson cilësinë dhe kohëzgjatjen e gjumit duke promovuar relaksimin, reduktimin e stresit dhe përmirësimin e humorit”, tha Björnsdóttir. “Aktiviteti fizik ndihmon në rregullimin e orës së brendshme të trupit dhe promovon gjumë më të thellë dhe më rikuperues”.

Sipas Björnsdóttir, çdo aktivitet fizik do të ndihmojë, veçanërisht nëse është në ambiente të jashtme.

“Edhe ushtrimet me intensitet të moderuar, si ecja ose joga, mund të kenë efekte të rëndësishme pozitive në gjumë”, sqaroi ajo.

Youtube

Arkiva

Kategoritë