Pre, Maj 7, 2021
Banner Top
Banner Top
Njollat e kafta në fytyrë – Çfarë duhet të dimë?

A keni menduar ndonjëherë për ato pika të vogla në trupin tuaj? Pse ju shfaqen? Pse disa njerëz kanë tendencë të kenë më shumë?

Këto pika të vogla në lëkurën tuaj janë zakonisht të padëmshme dhe më së shpeshti fillojnë të shfaqen tek fëmijët dhe adoleshentët. Njollat ngjyrë kafe tregojnë se si lëkura juaj reagon ndaj diellit, moshës dhe madje gjenetikës suaj.

Këtu dermatologia, Melissa Piliang, MD, ofron disa të vërteta rreth njollave ngjyrë kafe që ndodhin natyrisht.

Kur lëkura është e ekspozuar ndaj diellit, trupi juaj përgjigjet duke bërë pigment të melaninës. Kjo është përgjegjëse për ngjyrën e lëkurës. Me fjalë të tjera, njollat ngjyrë kafe shkaktohen nga dielli, por kjo varet nga lloji dhe sasia e niveleve të melaninës në lëkurën tuaj. Njerëzit me flokë bjondë ose të kuq dhe lëkurë të drejtë kanë tendencë të kenë melaninë që i bën ata më të prirur për të marrë kësi njolla.

A lind njeriu me këto njolla?

Jo! Shumica e njerëzve me njolla ngjyrë kafe zakonisht fillojnë të shohin se ato dalin rreth moshës 2 ose 3 vjeç dhe vazhdojnë në moshën e rritur. Këto njolla janë nga dielli – pothuajse si një cirk i modifikuar. Shumica e njerëzve që kanë do të vërejnë se ato zbehen gjatë dimrit, kur ka më pak ekspozim në diell.

A duhet të shqetësohemi për këto njolla?

Nëse keni vërejtur për vite me radhë që keni tendencën të keni fryrje në verë dhe zbehje gjatë dimrit, ato lloj njollash ndoshta nuk do të shndërrohen në kancer të lëkurës. Por mbani në mend se këto njolla normale janë ngjyrë kafe të lehtë dhe janë plotësisht të sheshta. Nëse keni njolla të reja që janë ngritur, rrjedhin gjak ose janë më të errëta (si blu ose e zezë), atëherë konsultohuni menjëherë me mjekun tuaj.

Nëse keni shumë njolla, a ka nevojë për kujdes të ndryshëm të lëkurës?

Jo, sepse këto njolla janë të padëmshme. Por kuptoni se ato janë një shenjë që ju i jeni ekspozuar diellit më shumë se që duhet. Gjithmonë duhet të vishni syre mbrojtëse ose kapelë, veçanërisht nëse keni flokë bjonde ose të kuqe ose keni lëkurë të drejtë./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë