Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Mënyrat se si udhëtimi me aeroplan ndikon në trupin tuaj dhe si mund të përgatiteni!

Nuk është vetëm imagjinata juaj – fluturimi në aeroplan mund të zvogëlojë energjinë tuaj, të thajë lëkurën dhe të bëjë pjesë të ndryshme të trupit të ndjehen të çuditshme.

“Presioni, temperatura dhe niveli i oksigjenit në kabinë luhaten, dhe niveli i lagështisë është më i ulët se sa në nivelin e detit,” thotë Matthew Goldman, MD. Të gjitha këto gjëra mund të ngatërrojnë disa nga funksionet normale të trupit tuaj.

Pastaj është procesi aktual i udhëtimit, i cili mund të përfshijë ndërrimin e zonave kohore dhe kontaktin me dhjetëra apo edhe qindra njerëz të tjerë.

Këtu janë disa mënyra se si udhëtimi me aeroplan mund të ndikojë në trupin tuaj, dhe disa përgatitje që mund të bëni për të pasur përvojën më të shëndetshme të udhëtimit.

Ngre nivelin e stresit

Edhe para se të vendosni këmbët në aeroplan, ju jeni të stresuar – linja të ngadalta, shqetësime për të qenë në kohë dhe bagazhe që ju duhet të lëvizni nëpër aeroport, thotë Goldman. E gjitha mund të jetë një provë e vazhdueshme e durimit tuaj.

Çfarë mund të bëni: Planifikoni sa më përapara që të jetë e mundur për të minimizuar stresin. Paketoni ilaçet një çantë bartëse. Alertoni kompaninë ajrore kur rezervoni biletën tuaj nëse keni diabet ose ndonjë gjendje tjetër që do të garantonte një vakt të veçantë dhe / ose rostiçeri.

Ju dehidraton

Kabinat e aeroplanit kanë nivele shumë të ulëta të lagështisë, shpjegon Dr. Goldman, sepse rreth 50 përqind e ajrit që qarkullon në kabinë tërheqet nga jashtë, dhe në lartësi të mëdha ajri është pothuajse plotësisht i lagësht. Kjo mund të bëjë që fyti, hunda dhe lëkura të ndjehen të thata.

Çfarë mund të bëni: Për të qëndruar të hidratuar, paketoni një shishe me ujë të zbrazët, në të cilën mund të rimbushni pasi të kaloni sigurinë dhe të merrni me vete në aeroplan, në vend që të mbështeteni në ato pije të vockla nga karroca e pijeve.

Ju ekspozon ndaj mikrobeve

Ju mund të mendoni se riciklimi i ajrit në kabinë do t’ju bëjë të prirur për t’u sëmurur, por linjat ajrore komerciale në të vërtetë kanë sisteme të avancuara të filtrimit që largojnë shumicën e baktereve, kërpudhave dhe viruseve nga ajri. Ajo që ka më shumë të ngjarë t’ju bëjë të sëmurë është afërsia me kaq shumë njerëz të tjerë dhe mikrobet e tyre.

Tavolinat e tabakave, tufat e rripave të sigurimit dhe sipërfaqet e tjera që preken shpesh mund të jenë të mbuluara me mikrobe.

Çfarë mund të bëni: Mbani me vete një shishe të vogël sanitizatori të duarve dhe sigurohuni që të lani duart tërësisht gjatë gjithë udhëtimit.

Zbraz rezervën tuaj të energjisë

Presioni i ajrit është më i ulët në lartësi më të mëdha, që do të thotë që trupi juaj merr më pak oksigjen. Faktori i mundshëm i dehidrimit dhe ulja për periudha të gjata kohore nuk ndihmon.

Çfarë mund të bëni: Hidratimi është thelbësor. Qohuni dhe ecni përreth nëse jeni ulur për më shumë se dy orë, dhe bëni shtrirje në vendin tuaj, si ngritja e këmbëve nga toka dhe përkulja, drejtimi i gishtërinjve, për të mbajtur rrjedhjen e gjakut nën kontroll. Nëse po udhëtoni në një zonë të ndryshme kohore, Dr. Goldman rekomandon të përpiqeni të mbani orarin tuaj të gjumit në zonën tuaj të kohës në shtëpi./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë