Die, Maj 9, 2021
Banner Top
Banner Top
Kur është fëmija im gati për një celular?

Fëmijët kanë filluar të mbajnë telefona celularë në moshat e reja. Në një studim të fundit, 22% e fëmijëve në shkollë raportuan të kishin telefonin e tyre cellular. Si shumë prindër, ju mund të pyesni veten nëse fëmija juaj është gati për një celular.

Siç mund ta imagjinoni, kjo ka të mirat dhe të këqijat.

Shumë prindër përmendin sigurinë si arsyen kryesore për t’i dhënë fëmijës së tyre një celular. Ata duan të jenë në gjendje të arrijnë tek fëmija i tyre sa herë që u duhet. Ata gjithashtu duan t’i japin fëmijës së tyre sigurinë që të mund t’i arrijë ata sa herë që ai të ketë nevojë.

Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse fëmija juaj është në shtëpi vetëm pas shkollës ose ecën vetëm për në shtëpi, thotë Barbara Greenberg, PhD, psikologe klinike në Fairfield County, CT.

Fëmijët që jetojnë në dy familje shpesh marrin telefon celular në moshat e reja. Kjo është kështu që ata mund të arrijnë te prindi tjetër, thotë Greenberg.

Greenberg thotë se ajo nuk është në favor të një 6-vjeçari të ketë një celular në shumicën e rasteve të tjera.

Peshoni rreziqet

Nëse fëmija juaj ka një smartphone, ai ka qasje në faqet e internetit që mund të jenë të papërshtatshme. Ai mund të shohë përmbajtje që është e dhunshme dhe që mund të ketë lidhje me vdekjen ose seksin.

“Shumë fëmijë kanë fantazi në mendjen e tyre për gjërat që nuk i kuptojnë,” thotë Greenberg.

Ekziston edhe çështja e privimit të gjumit, thotë ajo.

Telefonat celularë sjellin gjithashtu rrezikun e ngacmimit në internet.

Fëmijët me telefon celular gjithashtu mund të bëhen të izoluar nga shoqëria, thotë ajo. Shumë shkrime dhe media sociale do të thotë më pak kohë me miqtë personalisht.

Ka arsye të tjera për të mos u dhënë fëmijëve telefona celularë para se të jenë gati.

Disa prindër janë aq shumë të lidhur me fëmijët e tyre, saqë duan komunikim të vazhdueshëm me ta pa menduar për rreziqet e mundshme, thotë Mark L. Goldstein, PhD, psikolog i fëmijëve në ikago. Fëmijët e rinj me telefona celularë mund t’u japin informacion njerëzve të gabuar.

Ekziston gjithashtu rreziku i nxitjes së varësisë, thotë ai./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë