Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Gjumi i pasdites, i shëndetshëm apo i dëmshëm?

Në të vërtetë, një sy gjumë pasdite është i mirë për shumicën e njerëzve, thonë ekspertët. Hulumtimi tregon se një gjumë – i përcaktuar si një gjumë i ditës që zgjat midis 15 dhe 90 minuta – mund të përmirësojë funksionet e trurit duke filluar nga memorja deri tek përqendrimi dhe kreativiteti. 

“Për disa njerëz, gjumi i pasditës është po aq restaurues sa gjumi i tërë natës,” shtojnë hulumtuesit. 

Më shumë hulumtime tregojnë se një sy gjumë i shpejtë mund të ul stresin dhe të plotësojë vullnetin tuaj. Dhe studimi ka qenë gjithashtu i lidhur me normat më të ulëta të sëmundjeve kardiovaskulare dhe inflamacionit.

Por të gjitha këto përfitime varen nga cilësia e gjumit që bëni natën. Gjenetika mund të shpjegojë pse disa njerëzve u bënë mire e pse disave jo. Por, pavarësisht nga shpjegimi, ka qartë një ndryshim midis dy grupeve.

Mirëpo, kohëve të fundit disa studime kanë ardhur me përfundime të reja. Këto studime të reja tregojnë se gjumi i pasdites rrit rrezikun e sëmundjes së sheqerit. Personat që flenë pas ngrënies së drekës janë më të rrezikuar nga diabeti tip 2, thotë studimi./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë