Sht, Dhj 2, 2023
Banner Top
Banner Top
Dhimbja e shpatullave, si ta trajtojmë?

Dhimbja e shpatullave është dhimbje që formohet nga kreu ihumerit (kocka e krahut) dhe labrumi glenoid (emri për folenë e shpatullës së përbashkët në shpinë).

Bashkimi i shpatullave është shumë i lëvizshëm – duke lejuar liritë madhe të lëvizjes për krahun (shumë më tepër se nyja e barabartë në hip). Kjo lëvizshmëri më e madhe do të thotë qëshpatulla e përbashkët është më pak e qëndrueshme. Stabiliteti inyjeve të shpatullave mbështetet gjithashtu në “muskujtrrotullues” – ​​katër muskuj (supraspinatus, infraspinatus, subscapularis, teres minor) që futen rreth nyjeve të shpatullaveqë ndihmojnë në lëvizjen e saj, si dhe sigurimin e stabilitetit. 

Këta muskuj janë një burim i përbashkët dhimbjeje. Dhimbja e shpatullave është e zakonshme dhe mund të rezultojë nga njënumër kushtesh. E rëndësishmja, dhimbja e ndjerë në rajonin e shpatullave nuk do të thotë domosdoshmërisht se dhimbja vjennga shpatulla. Dhimbja mund të shkaktohet nga problemet e qafës, ose të referuara nga strukturat e brendshme si mushkëritë, zemra, madje edhe mëlçia ose fshikëza e tëmthit.

Nëse dhimbja është e pranishme ditë e natë dhe është konstante – mund të jetë i pranishëm një maligniteti (kancer), veçanërishtkur lidhet me humbjen e peshës – dhe kjo kërkon vlerësimurgjent.

Një dëmtim / traumë paraprake mund të jetë një faktor shkaktarpër tendinitis supraspinatus ose sup i ngrirë.

Fillimi i shpejtë i dhimbjes, me ethe, me kufizime të ashpra tëlëvizjeve, është sugjestion i artritit septik.

Dhimbja në të dy supet, shpesh të shoqëruara me dhimbje hip mund të jetë për shkak të polymyalgia rheumatica.

Si është trajtuar dhimbja e shpatullave?

Trajtimi varet nga shkaku. Për trajtim specifik për kushtet e mëposhtme, së pari duhet të siguroheni se nga po ju vjen ajodhimbje, pastaj të filloni ta trajtoni atë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë