Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çka fshihet pas larjes së dhëmbëve?

Larja e dhëmbëve përveç dukjes estetike fsheh prapa edhe shumë efekte të tjera shëndetësore.

Çka ndodh nëse përpiqeni të shmangni procesin e larjes së dhëmbëve? Mund të jeni duke e vënë veten në rrezik të sëmundjeve më poshtë.

Demenca

Demenca është një sëmundje kronike mendore, e cila përfshin humbjen e kujtesës dhe çrregullimet e ndryshme mendore.

Nga studimet e fundit, ka rezultuar se rreth 22% e të rriturve që nuk lanin dhëmbët, janë aktualisht më të riskuar ndaj saj.

Këto statistika vijnë sepse njerëzit me higjienë më të mirë orale, kanë tendencën të kenë një stil jetesë më të shëndetshme në përgjithësi.

Disa minuta më shumë në tualetin tuaj do t’ju ndihmonin gjithashtu për të ulur rrezikun ndaj humbjes së kujtesës.

Probleme kardiake

Shkenca ende nuk ka gjetur një lidhje mes kujdesit të varfër oral dhe çrregullimeve kardiake, por goja është një shteg paralajmërues.

Edhe pse për këtë nevojiten ende kërkime të tjera, ekspertët sugjerojnë se ekziston një lidhje midis baktereve të dhëmbëve dhe arterieve.

Diabeti

Higjiena e varfër orale është një nga faktorët kryesorë që shkakton diabet, për shkak se ndikon në qëndrueshmërinë e insulinës.

Kanceri

Çamçakëzi dhe çrregullimet e tjera orale janë të lidhura me një lloj infeksioni (HPV), që në 80% të rasteve është përgjegjës për kancerin e fytit.

Përveç duahnpirjes, moslarja e dhëmbëve është një faktor tjetër i pavarur që rrit rrezikun e kancerit.

Youtube

Arkiva

Kategoritë