Enj, Shk 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Çka është acidi vanillilmandelik (VMA)?

Acidi vanillilmandelik (VMA) është një nga produktet e fundit të metabolizmit të epinephrines (adrenalinë) dhe norepinephrine. Epinephrine dhe norepinephrine i përkasin një grupi të hormoneve të ngjashëm të quajtur katekolaminat. Ky test mat sasinë e VMA që kalohet në urinë, zakonisht në një periudhë 24-orëshe, për të zbuluar epinefrinën e tepërt dhe norepinefrinën. Përdoret për të zbuluar tumoret e quajtura neuroblastoma dhe tumore të tjera neuroendokrine.

Katekolaminat prodhohen në pjesën qendrore të gjëndrave mbiveshkore, medullën mbiveshkore. Gjëndrat mbiveshkore janë organe të vogla trekëndore të vendosura në majë të çdo veshke. Katekolaminat kryesore të lëshuara janë dopamina, epinefrina dhe norepinefrina. Këto hormone lëshohen në rrjedhën e gjakut si përgjigje e stresit fizik ose emocional. Ato ndihmojnë në transmetimin e impulseve nervore në tru, rrisin lëshimin e glukozës dhe acidit yndyror për energji, relaksojnë bronkiolet. Norepinefrina gjithashtu shtrëngon enët e gjakut, duke rritur presionin e gjakut, dhe epinefrina rrit rrahjet e zemrës dhe metabolizmit. Pas përfundimit të veprimeve të tyre, katekolaminat metabolizohen në komponime joaktive. Dopamina bëhet acidi homovanillik (HVA), norepinefrina shpërbëhet në normetanefrinë dhe VMA, dhe epinefrina bëhet metanefrina dhe VMA. Të dy hormonet dhe metabolitët e tyre eliminohen nga trupi në urinë. VMA është zakonisht e pranishme në urinë në sasi të vogla luhatëse që rriten në mënyrë të konsiderueshme gjatë dhe menjëherë pasi trupi i ekspozohet stresorit. Ndonjëherë, tumoret fillojnë të formohen në qelizat e sistemit neuroendokrin, i cili përbëhet nga një kombinim i qelizave që prodhojnë hormone dhe qelizat nervore. Këto lloje qelizash gjenden në të gjithë trupin në organe të tilla si mushkëritë dhe aparati tretës. Tumoret që formohen në këto qeliza quhen tumore neuroendokrine. Tumoret neuroendokrine, të tilla si neuroblastomat dhe feokromocitomat, ndonjëherë mund të prodhojnë sasi të mëdha të katekolaminave, duke rezultuar në një rritje të madhe të përqendrimeve të hormoneve dhe metabolitëve të tyre. Lirimet e hormonit mund të shkaktojnë sëmundje dhe shenja dhe simptoma, të tilla si hipertensioni i vazhdueshëm, dhimbje koke të rënda, palpitacione, djersitje, vjellje, ankth dhe ndjesi shpimi gjilpërash në ekstremitetet.

Neuroblastomat janë kancere të rralla, por ato janë kanceret më të zakonshme që prekin foshnjat, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit. Rreth 700 raste të reja diagnostikohen çdo vit, kryesisht në bebet një deri në dy vjeç, me deri në 90% të rasteve ndodhin tek fëmijët nën moshën pesë vjeç. Rrallë, një foshnjë mund të lind me një neuroblastoma. Duke dalë nga qelizat nervore primitive, këto kancere mund të gjenden në bark, gjëndra veshkave, qafë, kraharor ose legen. Rreth dy të tretat e kohës, tumoret do të jenë përhapur (metastazuar) në pjesë të tjera të trupit deri në kohën kur diagnostikohen.

Pasi të zbulohen, shumë neuroblastoma mund të trajtohen me sukses. Në disa raste, neuroblastomat mund të zhduken pa trajtim. Në raste të tjera, qelizat e tyre mund të pjeken në mënyrë spontane në qelizat nervore normale, duke e kthyer neuroblastomën në një ganglioneuroma beninje ose në një ganglioneuroblastoma pjesërisht beninje. Feokromocitomat janë tumore të rralla që shfaqen kryesisht në gjëndrat mbiveshkore. Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit, ata prekin nga 2 deri në 8 persona në milion në vit, kryesisht ata në të tridhjetat deri në pesëdhjetë. Shumica e feokromocitomave janë beninje dhe nuk përhapen nga vendndodhja e tyre origjinale, por disa mund të metastazohen dhe të kalojnë në organe të tjera brenda trupit. Mbetur të patrajtuar, ata vazhdojnë të rriten dhe prodhojnë katekolaminat, dhe simptomat e lidhura me hormonet vazhdojnë të përkeqësohen. Me kalimin e kohës, hipertensioni i shkaktuar nga feokromocitoma mund të dëmtojë organet e trupit, të tilla si veshkat dhe zemrën, dhe të rrisë rrezikun që një person i prekur të ketë një goditje në zemër ose sulm në zemër. Feokromocitomat janë të rëndësishme për të diagnostikuar sepse ato përfaqësojnë një formë të hipertensionit potencialisht të shërueshëm. 

Në shumicën e rasteve, ato mund të hiqen dhe / ose të trajtohen për të zvogëluar ose eliminuar simptomat dhe komplikimet e lidhura. Testi VMA, së bashku me testet e tjera për katekolaminat dhe metabolitët e tyre, mund të përdoren për të ndihmuar në zbulimin e pranisë së neuroblastomave. Testet e preferuara për feokromocitomat janë metanefrina pa plazma, metanefrina e urinës dhe testet katekolamine të urinës ose plazmës. Sidoqoftë, testi VMA ende mund të porositet së bashku me një ose më shumë nga këto teste për të ndihmuar në zbulimin dhe përjashtimin e një feokromocitoma. Si është mbledhur mostra për provë?Për një grumbullim urine 24-orëshe, të gjitha urinat e prodhuara gjatë një periudhe 24-orëshe duhet të ruhen. Eshtë e rëndësishme që mostra të jetë në frigorifer gjatë kësaj periudhe kohore. Një mostër e vetme e urinës është mbledhur për një test të rastësishëm të urinës. 

A është i nevojshëm ndonjë përgatitje testi për të siguruar cilësinë e mostrës?Ky test ndikohet nga kafeina, ushqime të caktuara, ilaçe të caktuara dhe streset. Eshtë e rëndësishme të informoni mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor për çdo ilaç që merrni, përfshirë suplemente bimore dhe produkte pa recetë, dhe të ndiqni udhëzimet e dhëna për gjërat që duhen shmangur para grumbullimit të mostrës. Testi i acidit vanillylmandelic (VMA) përdoret kryesisht për të zbuluar dhe përjashtuar tumoret e quajtura neuroblastoma tek fëmijët me një masë abdominale ose simptoma të tjera sugjeruese të sëmundjes. Mund të porositet së bashku me një test të acidit homovanillik (HVA) për të ndihmuar në diagnostikimin e një neuroblastome , për të monitoruar efektivitetin e trajtimit dhe për të monitoruar përsëritjen e neuroblastomës . Një test i kreatininës me urinë zakonisht porosiset me testimin e rastësishëm të urinës, dhe rezultatet e testeve shpesh raportohen si raporte VMA-te-kreatininës dhe HVA-te-kreatininës. Meqenëse kreatinina është një substancë që kalohet në urinë me një ritëm relativisht të vazhdueshëm, shërben si një krahasim me sasitë e VMA dhe HVA.Një test VMA dikur ishte urdhëruar shpesh të zbulojë feokromocitomat, por testet e preferuara tani janë metanefrina ne plazma, metanefrina ne urinë dhe testet e katekolaminës në urinë ose plazmë. Testi VMA ende mund të porositet së bashku me një ose më shumë nga këto teste për të ndihmuar në zbulimin dhe përjashtimin e një feokromocitoma. 

Testimi i VMA urdhërohet kur një praktikues i kujdesit shëndetësor dyshon se një fëmijë ka një neuroblastoma ose dëshiron të përjashtojë mundësinë. Një mjek i kujdesit shëndetësor mund ta urdhërojë atë, së bashku me një provë të acidit homovanillic (HVA), kur një fëmijë ka një masë abdominale ose simptoma të tjera që sugjerojnë një neuroblastoma. Këto shenja dhe simptoma mund të ndryshojnë në varësi të vendndodhjes së tyre dhe mund të ndryshojnë me kalimin e kohës:Shumica e neuroblastomave janë të vendosura në bark, kështu që simptoma më e zakonshme është një gungë ose masë e pazakontë në atë zonë. Të tjerët përfshijnë dhimbje barku dhe mungesë oreksi.Ndonjëherë një tumor në qafë mund të shkaktojë ënjtje dhe të ndikojë në gëlltitje ose frymëmarrje.Nëse tumori shtyp mbi nerva nga shtylla kurrizore, kjo mund të ndikojë në aftësinë e fëmijës për të ecur.Nëse është përhapur në kocka (e metastazuar), mund të shkaktojë dhimbje në kockë, dhe nëse në palcë, mund të ndikojë në prodhimin e qelizave të gjakut, duke shkaktuar lodhje, zbehje dhe gjakderdhje.Një neuroblastoma gjithashtu mund të shkaktojë fryrje të syve , njolla të purpurta në lëkurë, dhe ndonjëherë mund të ndikojë në funksionimin e fshikëzës dhe zorrëve. Rrallë, mund të shkaktojë spazma të muskujve dhe lëvizje të shpejtë të syrit të referuara si “sy vallëzimi, këmbë vallëzimi”.Testi VMA gjithashtu mund të porositet kur një fëmijë është trajtuar për një neuroblastoma dhe është urdhëruar në mënyrë periodike të monitorojë për përsëritje.Një test VMA ndonjëherë mund të porositet së bashku me një ose më shumë teste metanefrine ose katekolaminës kur një mjek i kujdesit shëndetësor dyshon se një person ka feokromocitomë. Ato mund të porositen kur një person ka hipertension të vazhdueshëm ose të përsëritur që nuk u përgjigjet terapive konvencionale, të monitorojë efektivitetin e trajtimit për një feokromocitoma, dhe të monitorojë në mënyrë periodike për përsëritje.Meqenëse testi VMA është i ndjeshëm ndaj shumë ndikimeve të jashtme, dhe neuroblastomat dhe feokromocitomat janë të rralla, shkalla pozitive e rreme për këtë test është e lartë – më e madhe se 15%. Kur një person ka sasi të mëdha të VMA në urinën e tij, ajo nuk është diagnostikuese e një gjendjeje; është një tregues se hetimi i mëtutjeshëm është i nevojshëm.Streset e forta emocionale dhe fizike mund të shkaktojnë rritje të përkohshme mesatare deri të madhe në nivelet e VMA. Mjeku i kujdesit shëndetësor duhet të vlerësojë fëmijën ose të rriturit në tërësi – gjendjen e tij / saj fizike, gjendjen emocionale, medikamentet e përshkruara dhe çdo produkt pa recetë që personi po merr. Kur substancat ndërhyrëse dhe / ose kushtet gjenden dhe zgjidhen, mjeku i kujdesit shëndetësor shpesh do të ri-testojë personin për të përcaktuar nëse VMA është akoma e ngritur. Mjeku i kujdesit shëndetësor mund të urdhërojë gjithashtu testime të tjera katekolaminës dhe metanefrinës, testimin e mutacionit gjenetik dhe testeve të imazheve siç është një MRI për të ndihmuar në gjetjen e tumorit (ëve).Nëse një fëmijë ose i rritur po mjekohet për një neuroblastoma ose feokromocitomë, atëherë ulja e përqendrimeve të VMA tregon një përgjigje ndaj trajtimit; nivele të qëndrueshme ose në rritje tregojnë se trajtimi nuk është efektiv. Nëse një përqendrim i VMA është fillimisht normal dhe pastaj rritet në një person që ka pasur një neuroblastoma të mëparshme ose feokromocitoma, atëherë ka të ngjarë që tumori të përsëritet.Rreth 90% e fëmijëve me një neuroblastoma do të prodhojnë VMA të tepërt dhe acid homovanillik. Nëse një test VMA dhe testimi tjetër i katekolaminës dhe metaneprinës janë normale, atëherë ka më pak të ngjarë që një fëmijë të ketë një neuroblastoma ose një i rritur të ketë feokromocitomë, por nuk mund të përjashtohet. Tumoret nuk prodhojnë domosdoshmërisht katekolaminat në një normë konstante, kështu që rritjet në hormonet dhe metabolitët do të luhaten në urinë dhe mund të mos rriten në mostren e testuar. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur testohet një moster e vetëme e rastësishëme e urinës. Sasia e VMA e prodhuar nuk korrespondon domosdoshmërisht me madhësinë e tumorit. Kjo është një karakteristikë fizike e indeve të tumorit. Sasia totale e VMA e prodhuar do të priret të rritet, megjithatë, pasi tumori rritet në madhësi.Një mjek i kujdesit shëndetësor ndonjëherë do të vlerësojë një raport VMA-të-HVA me një neuroblastoma. Një raport i ulët shoqërohet me një prognozë më të dobët. Një shumëllojshmëri e ilaçeve mund të ndërhyjnë në testimin e VMA, por ata që testohen duhet të këshillohen gjithmonë me mjekun e tyre të kujdesit shëndetësor para se të ndërpresin ndonjë ilaç të përshkruar. Disa nga ilaçet që mund të ndërhyjnë përfshijnë shtypës të oreksit, kafeinë, klonidinë, disulfiram, histaminë, imipraminë, insulinë, epinefrinë, levodopa, litium, morfinë, frenues të MAO, nitroglycerin, dhe alkaloide të rauëolfia. Efektet e këtyre ilaçeve në rezultatet e VMA do të jenë të ndryshme nga personi në person dhe shpesh nuk janë të parashikueshme. Arsyeja që ju duhet të mblidhni urinën tuaj për një periudhë 24-orëshe është sepse sasia e VMA e lëshuar në urinë ndryshon gjatë rrjedhës së një dite. Duke mbledhur të gjithë urinën për 24 orë, sasia e VMA e matur mund të mesatarizohet gjatë gjithë ditës dhe do të japë një tregues më të mirë nëse nivelet janë rritur apo jo.

Këto analiza me saktesinë më të madhe mund t’i realizoni në Olive Medical & Laboratory

Image may contain: text

Youtube

Arkiva

Kategoritë