Mër, Shk 14, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë i shkakton të vjellat?

Vjellja është e zakonshme. Ngrënia e tepërt e ushqimeve ose pirja e alkoolit mund të bëjë që një person të vjellë. Kjo në përgjithësi nuk është një shkak për shqetësim.

Vjellja është një simptomë e kushteve të tjera. Disa nga këto kushte përfshijnë:

Helmim nga ushqimi

Dispepsi

Infeksionet (të lidhura me sëmundjet bakteriale dhe virale)

Shtatzënia

Dhimbje koke

Anestezi

Kimioterapia.

Vjellja e shpeshtë që nuk lidhet me ndonjë nga këto shkaqe mund të jetë një simptomë e sindromës ciklike të vjelljes. Kjo gjendje karakterizohet nga vjellja deri në 10 ditë. Zakonisht shoqërohet me të përzier dhe mungesë ekstreme të energjisë. Kjo ndodh kryesisht gjatë fëmijërisë.

Kjo gjendje zakonisht ndikon tek fëmijët rreth moshës 5 vjeçare dhe ndodh në rreth tre nga 100,000 fëmijë sipas një studimi.

Nëse nuk trajtohet, kjo gjendje mund të shkaktojë episode të të vjellurave disa herë gjatë gjithë vitit.

Gjithashtu mund të ketë komplikime serioze që përfshijnë:

Dehidratim

Prishje të dhëmbëve

Vjellja është një simptomë e zakonshme, por ndonjëherë mund të kërkojë kujdes mjekësor emergjent.

Ju duhet të shkoni menjëherë te mjeku nëse:

Vjellni për më shumë se një ditë

Dyshoni për helmim nga ushqimi

Keni dhimbje koke të rëndë

 Keni dhimbje të forta abdominale

Të vjellurat me gjak janë një tjetër arsye për të thirrur shërbimet emergjente. Vjellja e gjakut njihet edhe si hematemezë.

Hematemeza i referohet një situate në të cilën një pacient:

Vjell sasi të mëdha të gjakut

Derdh gjak të errët

Vjellja e gjakut shpesh shkaktohet nga ulçera, prishja e enëve të gjakut dhe gjakderdhja e stomakut. Ajo gjithashtu mund të shkaktohet nga disa forma të kancerit. Kjo gjendje shoqërohet shpesh me marramendje. Një person që vjell gjak duhet të telefonojë menjëherë mjekun ose të shkojë në departamentin më të afërt të urgjencës.

Komplikimet e të vjellave

Dehidrimi është ndërlikimi më i zakonshëm që lidhet me të vjella. Ai mund të shkaktojë:

Gojë të thatë

Lodhje

Urinë të errët

Dhimbje koke

Ky komplikacion është veçanërisht serioz në foshnjat dhe fëmijët e vegjël që vjellin. Kjo sepse fëmijët më të vegjël kanë masë më të vogël trupore dhe kështu kanë më pak lëngje për të mbajtur veten. Prindërit, fëmijët e të cilëve shfaqin simptoma të dehidrimit, duhet të flasin menjëherë me një pediatër.

Trajtimi nuk është i nevojshëm nëse vjellni vetëm një herë. Por hidratimi është i rëndësishëm edhe në qoftë se një pacient vjell vetëm një herë.

Rekomandohet konsumimi i lëngjevengase ato përmbajnë elektrolite që mund të ndihmojnë në sigurimin e lëndëve ushqyesve esenciale të humbura nëpërmjet të vjellave./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë