Mër, Mar 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është bronkiti?


Bronkiti është një inflamacion i rreshtimit të tubave bronkial, rrugët e frymëmarrjes që lidhin trakën në mushkëri. Ky delikatë, rreshtim që prodhon mukus mbulon dhe mbron sistemin e frymëmarrjes (organet dhe indet e përfshira në frymëmarrje).

Kur një person ka bronkit, mund të jetë më e vështirë që ajri të kalojë brenda dhe jashtë mushkërive, indet të irritohen dhe të prodhohet më shumë mukus. Simptoma më e zakonshme e bronkitit është një kollë.

Bronkiti mund të jetë akut ose kronik. Një gjendje akute shëndetësore vjen shpejt dhe mund të shkaktojë simptoma të rënda, por zgjat vetëm një kohë të shkurtër (jo më shumë se disa javë). Bronkiti akut është shkaktuar shpesh nga një numër i viruseve që mund të infektojnë traktin respirator dhe të sulmojnë tubat bronkiale. Infeksioni nga bakteret e caktuara mund të shkaktojë bronkit akute.

Njerëzit që kanë bronkit kronik janë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve bakteriale të rrugëve të frymëmarrjes dhe mushkërive, si pneumonia. (Në disa njerëz me bronkit kronik, rrugët e frymëmarrjes bëhen përgjithësisht të infektuara me baktere.) Pneumonia është më e zakonshme tek duhanpirësit dhe njerëzit që janë të ekspozuar ndaj tymit të dorës së dytë.

Cilat janë shenjat dhe simptomat?

Bronkit akut shpesh fillon me një kollë të thatë dhe të bezdisshme që shkaktohet nga inflamacioni i rreshtës së tubave bronkial.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

Kollë që mund të sjellë mukozë të trashë të bardhë, të verdhë ose të gjelbër

Dhimbje koke

Të dridhura

Ethe

Gulçim.

Në njerëzit me astmë, periudhat e bronkit mund të vijnë papritur dhe të shkaktojnë episode në të cilat ata kanë ngushtësi  në gjoks, gulçim ose vështirësi në frymëmarrje.

Disa njerëz që duket se kanë periudha të përsëritura të bronkitit – me kollitje, vështirësi dhe frymë – në të vërtetë mund të kenë astmë.

Nëse një mjek mendon se mund të keni bronki, ai ose ajo do t’ju kontrollojë dhe do të dëgjojë gjoksin tuaj me një stetoskop për shenja dhimbjeje dhe ngjeshjeje. Përveç kësaj, mjeku do t’ju pyesë për shqetësimet dhe simptomat që keni, shëndetin tuaj të kaluar, shëndetin e familjes suaj, çdo medikament që merrni, çdo alergji që mund të keni dhe çështje të tjera (duke përfshirë nëse pini duhan).

Parandalimi

Larja e duarve mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së shumë mikrobeve që shkaktojnë gjendjen – sidomos gjatë sezonit të ftohtë dhe të gripit.

Nëse nuk pini duhan, mos filloni kurrë pirjen e duhanit – dhe nëse pini duhan, përpiquni ta lini atë.

Mundohuni të mos jeni rreth duhanpirësve, sepse edhe tymi i dorës së dytë mund t’ju bëjë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve virale dhe të rrisë mbingarkimin në rrugët e frymëmarrjes. Gjithashtu, sigurohuni që të merrni mjaftueshëm pushim dhe të hani aq mirë që trupi juaj të mund të luftojë çdo sëmundje me të cilën ju vini në kontakt./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë