Enj, Tet 28, 2021
Banner Top
Banner Top
Çfarë e shkakton erën e keqe të gojës?

Kur ju  pëshpërisni diçka shokut tuaj dhe ju mund të thoni nga pamja e fytyrës së mikut tuaj se diçka s’është në rregull. A mund të jetë fryma juaj? Ndoshta ju nuk duhet të keni vënë qepë shtesë në hamburgerin tuaj në drekë.

Lajmi  i mirë është se fryma e keqe ndodh për të gjithë një herë në një kohë. Le të zbulojmë se si ta zbulojmë, ta parandalojmë, dhe madje ta trajtojmë atë.

Çfarë është ajo erë?

Fryma e keqe është emri i përbashkët për gjendjen shëndetësore të njohur si halitosis (thonë: hal-uh-TOE-sis). Shumë gjëra të ndryshme mund të shkaktojnë halitozë – duke mos i larë dhëmbët në kushte të caktuara mjekësore.

Ndonjëherë, fryma e keqe e një personi mund të të fryjë larg – dhe ai ose ajo nuk mund të kuptojë se ka një problem. Ka mënyra taktike (të mira) për të lejuar dikë për frymën e keqe. Ju mund të ofroni nenexhik ose çamçakëz pa sheqer, pa pasur nevojë të thoni asgjë.

Nëse keni nevojë t’i tregoni një shoku që ai ose ajo ka frymë të keqe, ju mund të thoni se i kuptoni ushqimet mund të shkaktojnë frymëmarrje të keqe sepse e keni pasur atë para vetes. Duke i lënë dikujt që fryma e keqe nuk është diçka e pazakontë, ju do të bëni që miku juaj të ndihet më mirë dhe më pak i zënë ngushtë në pranimin e çamçakëzit.

Nëse dyshoni se fryma juaj është e ligë, pyesni dikë që do t’ju japë një përgjigje të sinqertë pa u tallur me ju. (Vetëm mos pyetni vëllain apo motrën tuaj – ata vetëm mund të ju tregojnë frymën tuaj  edhe kur nuk ka!)

Megjithëse të gjithë marrin frymë të keq ndonjëherë, nëse keni frymë shumë të keqe, mund t’ju duhet të vizitoni dentistin ose mjekun tuaj.

Çfarë shkakton frymën e keqe?

Këtu janë tri shkaqe të zakonshme të frymëmarrjes së keqe:

ushqime dhe pije, të tilla si hudhra, qepë, djathë, lëng portokalli, dhe sode

higjiena e dhëmbëve të dobët

pirja e duhanit dhe përdorimin e duhanit

Higjiena e dobët e orës çon në frymëmarrje të keqe, sepse kur grimcat e ushqimit mbeten në gojën tuaj, ata mund të kalbëzohen dhe të fillojnë të nuhasin. Pjesa e vogël  e ushqimit mund të fillojë të mbledh baktere, të cilat mund të jenë me erë të keq.

Jo pastrimi i dhëmbëve rregullisht do të lejojë që pllakat (një film ngjitës, i pangjyrë) të krijohen në dhëmbët tuaj. Pllaka është një vend i shkëlqyer për të jetuar bakteret dhe një tjetër arsye pse fryma mund të shndërrohet në faull.

Parandalimi i frymëmarrjes me erë të keqe

 Mos pini duhan apo përdorni produkte të duhanit, natyrisht. Dhe kujdesuni për gojën duke i larë dhëmbët të paktën dy herë në ditë. Pastrojeni  edhe gjuhën, sepse bakteret mund të rriten atje. Gjithashtu, vizitoni dentistin tuaj dy herë në vit për kontrolle dhe pastrime të rregullta.

Jo vetëm që do të merrni një pastrim tërësor, dentisti do të shikojë rreth gojës tuaj për çdo problem potencial, duke përfshirë ato që mund të ndikojnë në frymëmarrje. Për shembull, sëmundja e mishrave të dhëmbëve, e njohur gjithashtu si sëmundja e periodontalit (për shembull: për-ee-uh-DON-tul), mund të shkaktojë frymëmarrje të keqe dhe të dëmtojë dhëmbët.

Nëse jeni të shqetësuar për frymëmarrjen e keqe, tregoni mjekut tuaj ose dentistit. Por mos u habitni nëse ai ose ajo përkulet dhe merr një erë të madhe! Era është një mënyrë me të cilën  mjekët dhe dentistët mund të ndihmojnë të kuptojnë se çfarë po shkakton problemin. Mënyra se si fryma e një personi mund të ketë aromë mund të jetë një çelës për atë që është e gabuar. Për shembull, nëse dikush ka diabet të pakontrolluar, fryma e tij mund të ketë aromë si aceton (të njëjtat gjëra që janë në mbartësin e thonjve).

Nëse keni frymë të keqe gjatë gjithë kohës dhe arsyeja nuk mund të përcaktohet nga dentisti juaj, ai ose ajo mund të ju referojë tek një mjek për të siguruar që asnjë kusht tjetër mjekësor nuk mund ta shkaktojë atë. Ndonjëherë problemet e sinusit, dhe rrallë problemet e mëlçisë ose të veshkave, mund të shkaktojnë frymëmarrje të keqe.

Zakonisht, ka një arsye më pak të komplikuar për frymën e keqe – si ajo që keni pasur për drekë. Pra, të vazhdoni me pastrimin  për të pasur një frymë të lehtë – dhe pa erë!/Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë