Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të dini për spondilozën?

Spondiloza është një çrregullim që shkakton përkeqësimin e rruazave, disqeve dhe ligamenteve në qafë ose shpinë.

Krahina e qafës i referohet shtatë rruazave të vogla që formojnë qafën. Ato fillojnë në bazën e kafkës. Në spondilozën e qafës, skajet e rruazave shpesh zhvillojnë shtrembërim të eshtrave të quajtura osteofite. Me kalimin e kohës, disqet dobësohen dhe humbim aftësitë e tyre.

Shumica e njerëzve përjetojnë ndryshime degjeneruese teksa rriten. Mbi 85 për qind e njerëzve mbi moshën 60 vjeç preken nga spondiloza.

Gati 85 për qind e njerëzve mbi moshën 60 vjeç jetojnë me spondilozë, por jo të gjithë përjetojnë dhimbje. Një sërë stërvitjesh që shtrihen në qafë mund të ndihmojnë për të lehtësuar ngurtësinë dhe dhimbjen. Relaksuesit e muskujve, injeksione steroide dhe terapia fizike mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave. Në raste të rënda, opsionet kirurgjikale janë gjithashtu në dispozicion.

Simptomat mund të përfshijnë dobësi dhe dhimbje. Në raste të rënda, disku mund të shtypë nervin dhe të shkaktojë humbje të vetëdijes dhe çështjeve të lëvizshmërisë.

Spondiloza mund të trajtohet me ushtrime të qafës nën drejtimin e mjekut. Një person mund të lehtësojë dhimbjen  me disa ushtrime të thjeshta.

Shkaku kryesor është plakja, por mënyra se si plakja ndikon në shtyllën kurrizore mund të çojë në ndryshime dhe probleme të tjera. Spondiloza është një kaskadë: një ndryshim anatomik ndodh që çon në më shumë degjenerime dhe ndryshime në strukturat e shtyllës kurrizore. Këto ndryshime kombinohen për të shkaktuar spondilozë dhe simptomat e saj.

Disa studiues thonë se mund të ketë një shkak gjenetik, sepse gjendja ndonjëherë ndodh në familje.

Ju nuk mund të ndaloni plakjen e trupit tuaj, por mund të bëni shumë gjëra për të përmirësuar shëndetin e shpinës tuaj.

Ndiçni këshillat më poshtë që të keni një shpinë të shëndetshme!

• Ndiqni planin e trajtimit të mjekut tuaj dhe vazhdoni planin e stërvitjes tuaj në shtëpi (nëse keni qenë në terapi fizike).

• Uluni dhe qëndroni në mënyrën e duhur.

• Mëso për të ngritur gjërat si duhet.

• Ushtroni rregullisht. (Ushtrimi aerobik është veçanërisht i mirë.)

• Arrini dhe mbani një peshë të shëndetshme të trupit.

• Hani ushqime të shëndetshme (një dietë e balancuar, me pak yndyrë dhe të pasur me fruta dhe perime).

• Shmangni përdorimin e alkoolit.

• Merrni pushimin e duhur çdo ditë

• Ndalo pirjen e duhanit./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë