Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
CDC-ja: Mbi 1 në 10 të rinj përdorin rregullisht cigare elektronike

Një raport i ri i CDC-së hedh një vështrim në normat e përdorimit të cigareve elektronike në Shtetet e Bashkuara. Mbi 1 në 10 të rinj në Shtetet e Bashkuara përdorin rregullisht cigare elektronike, sipas një raporti të ri nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Studimi, i kryer nga Qendra Kombëtare për Statistikat Shëndetësore të CDC-së, ofron një pamje të përdorimit të cigareve elektronike në vitin 2021. Bazuar në të dhënat nga Anketa Kombëtare e Intervistës së Shëndetit, raporti identifikoi se përdorimi i cigareve elektronike në përgjithësi ra me rritjen e të ardhurave të familjes. Të rriturit nën 44 vjeç kishin më shumë gjasa të ishin përdorues të dyfishtë të cigareve dhe e-cigareve, shkruan CNN.

Gjetjet e mëparshme nga Anketa Kombëtare e Intervistës së Shëndetit kanë treguar se përdorimi i cigareve ka rënë në nivele rekord. Megjithatë, cigaret elektronike kanë fituar popullaritet.

Nga viti 2020 deri në vitin 2022, shitjet e cigareve elektronike u rritën në Shtetet e Bashkuara, në 22.7 milionë produkte të shitura çdo muaj, sipas hulumtimeve të mëparshme të CDC . Më shumë marka – veçanërisht të produkteve të cigareve elektronike të disponueshme – hynë në treg, ndërsa shijet e frutave dhe ëmbëlsirave që apelojnë për audiencën më të re u rritën në popullaritet.

Shitjet e cigareve elektronike u rritën midis 2020 dhe 2022, thotë raporti i ri i CDC

Të dhënat e reja tregojnë se pak më pak se 1 në 20 të rritur raportuan në vitin 2021 se ishin përdorues aktualë të cigareve elektronike, me norma pak më të larta tek meshkujt sesa tek femrat. Të rinjtë e moshës 18 deri në 24 vjeç përdornin më së shumti cigare elektronike, me 11% që tregonin se ata i konsumonin në mënyrë aktive produktet.

Ndërsa njerëzit rriteshin, studimi zbuloi se shkalla e përdorimit të cigareve elektronike ra – por përdorimi tradicional i cigareve u rrit në mënyrë të qëndrueshme. Rreth 11.4% e të anketuarve mbi 45 vjeç thanë se aktualisht pinë cigare.

Ndërsa njerëzit rriteshin, studimi zbuloi se shkalla e përdorimit të cigareve elektronike ra – por përdorimi tradicional i cigareve u rrit në mënyrë të qëndrueshme. Rreth 11.4% e të anketuarve mbi 45 vjeç thanë se aktualisht pinë cigare.

Për Dr. Joanna Cohen, drejtoreshë e Institutit për Kontrollin Global të Duhanit në Universitetin Johns Hopkins, demografia e re e përdoruesve të cigareve elektronike është shqetësuese. Të rinjtë që nuk kanë pirë kurrë cigare – në vend të përdoruesve të vjetër të cigareve që përpiqen ta heqin këtë zakon – përbëjnë pjesën më të madhe të konsumatorëve të cigareve elektronike.

“Nëse e-cigaret do të përdoreshin siç do të shpresonim, të vetmit njerëz që duhet t’i përdorin ato janë ata që i përdorin për të lënë duhanin,” tha Cohen, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkimin e ri. “Do të shihni modele shumë të ndryshme.”

Deklarata dha një alarm në lidhje me vetitë e dëmshme të përbërësve të përdorur në cigaret elektronike, duke përfshirë nikotinën – kimikati që krijon varësi në produkte – dhe agjentët aromatizues. Ai vë në dukje se këto përbërës janë treguar se mbartin rreziqe për sëmundjet e zemrës dhe mushkërive në studimet e kafshëve dhe se ato mund të paraqesin “rreziqe të rrezikshme për shëndetin” te njerëzit./

Youtube

Arkiva

Kategoritë