Mër, Shk 14, 2024
Banner Top
Banner Top
Çarë është ovulacioni? Gjërat që duhet të dini për ciklin tuaj menstrual

Ovulacioni është një pjesë e ciklit tuaj menstrual. Ndodh kur një vezë lëshohet nga vezori juaj.

Kur veza lëshohet, ajo mund ose nuk mund të fekondohet nga sperma. Nëse fekondohet, veza mund të udhëtojë në mitër dhe implant për tu zhvilluar në një shtatëzani. Nëse lihet i pafertilizuar, veza shpërbëhet dhe rreshti i mitrës derdhet gjatë periudhës tuaj.

Të kuptuarit se si ndodh ovulacioni dhe kur ndodh, mund t’ju ndihmojë të arrini ose parandaloni shtatzëninë. Mund të ju ndihmojë gjithashtu të diagnostikoni gjendjen e caktuar mjekësore.

Ovulacioni zakonisht ndodh rreth ditës së 14të të një cikli menstrual 28-ditor. Sidoqoftë, jo të gjithë kanë një cikël 28-ditore, kështu që koha e saktë mund të ndryshojë. Në përgjithësi, ovulimi ndodh në katër ditë para ose katër ditë pas pikës së mesit të ciklit tuaj. Procesi i ovulacionit fillon me lëshimin e trupit tuaj të hormonit stimulues të gjëndrave (FSH), zakonisht midis ditëve 6 dhe 14 të ciklit tuaj menstrual. Ky hormon ndihmon që veza brenda vezores tuaj të piqet në përgatitje për të lëshuar vezën më vonë.

Pasi veza është e pjekur, trupi juaj lëshon një rritje të hormonit luteinizues (LH), duke shkaktuar lëshimin e vezës. Ovulacioni mund të ndodhë në burimin e besueshëm 28 deri në 36 orë pas rritjes së LH.

Ovulacioni i afërt mund të shkaktojë një ngritje në rrjedhjen vaginale. Ky shkarkim është shpesh i qartë dhe i shtrirë – madje mund të ngjasë me të bardhat e vezëve të papërpunuara. Pas ovulacionit, shkarkimi juaj mund të ulet në vëllim dhe të shfaqet më i trashë ose i errët.

Ovulacioni gjithashtu mund të shkaktojë:

Gjakderdhje të lehtë ose njollë

Butësi të gjinjëve

Shtim i shtytjes seksuale

Dhimbje në vezore që karakterizohet nga sikleti ose dhimbje nga njëra anë e barkut

Jo të gjithë përjetojnë simptoma me ovulimin, kështu që këto shenja konsiderohen dytësore në ndjekjen e pjellorisë tuaj.

A mund të ovuloni më shumë se një herë në një cikël të caktuar?

Po. Disa njerëz mund të ovulojnë më shumë se një herë në një cikël.

Një studim nga 2003 sugjeroi që disa madje mund të kenë potencial të ovulojnë dy ose tre herë në një cikël të caktuar menstrual. Jo vetëm kaq, por në një intervistë me NewS Scientist, studiuesi kryesor tha se 10 përqind e pjesëmarrësve të studimit në të vërtetë prodhuan dy vezë në një muaj. Njerëz të tjerë mund të lëshojnë vezë të shumta gjatë një ovulimi, natyrisht si pjesë e ndihmës riprodhuese. Nëse të dy vezët fekondohen, kjo situatë mund të rezultojë në shumëfish vëllazëror, si binjakët.

A është ovulacioni e vetmja kohë kur mund të mbeteni shtatzënë?

Jo. Ndërsa veza mund të fekondohet vetëm në 12 deri në 24 orë pasi të lëshohet, sperma mund të jetojë në traktin riprodhues në kushte ideale deri në 5 ditë. Pra, nëse keni marrëdhënie seksuale në ditët që çojnë deri në ovulacion ose vetë ditën e ovulacionit, mund të mbeteni shtatzënë.

Nëse ndiqni ovulacionin nga një muaj në tjetrin, mund të vëreni që ose nuk jeni duke ovuluar rregullisht ose – në disa raste – nuk ovuloni fare. Kjo është një arsye për të folur me një mjek.

Edhe pse gjëra të tilla si stresi ose dieta mund të ndikojnë në ditën e saktë të ovulacionit nga muaji në muaj, ekzistojnë edhe kushte mjekësore, si sindromi i vezores policistike (PCOS) ose amenorrea, që mund ta bëjnë ovulimin të parregullt ose të ndalet plotësisht.

Këto kushte mund të shkaktojnë simptoma të tjera që lidhen me pabarazitë hormonale, duke përfshirë flokët e tepërt të fytyrës ose trupit, puçrrat, dhe madje edhe infertilitetin./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë