Pre, Shk 16, 2024
Banner Top
Banner Top
6 mënyra për ta mësuar fëmijën tuaj të jetë i mirë dhe i respektueshëm!

Ndërsa fëmijët rriten dhe fitojnë një ndjenjë pavarësie, ne mund t’i shohim ata duke humbur idenë e tyre të respektit dhe mirësisë. Si shumica e detyrave të prindërve, kjo është një ngjitje tjetër përpjetë dhe nuk mund të heqim dorë.

Në përpjekje për të kuptuar arsyet psikologjike të një ndryshimi të tillë dhe mënyrat për ta trajtuar atë, Noella, këshilltare për fëmijë dhe mësuese vullnetar në një manastir me qendër në Mumbai, tregon disa mënyra se si t’i mësojmë fëmijët të jenë të mirë dhe të respektueshëm!

1) Mos pranoni sjellje të vrazhdë

“Të vepruarit sjellshëm dhe të qenit i sjellshëm janë dy gjëra të ndryshme.”

Noella thotë se prova nëse fëmija juaj është respektues apo jo fillon në shtëpi. Prindërit pranojnë sjellje të vrazhdë në shtëpi duke bërtitur tek fëmijët kur ndodhin raste të mosrespektimit.

“Mos u bëni hiperaktiv kur një gjë shumë e pasjellshme ose e vrazhdë vjen nga fëmija juaj. Bërja e tillë tregon sjelljen e vrazhdë nga fundi juaj, ”thotë ajo.

“Ne mund të mendojmë se bërtitja po e shtron fuqishëm pikën tonë, por nuk është kështu. Ne jemi duke e forcuar faktin që bërtitja brenda familjes është e justifikuar. Respekti i dhënë është respekti i marrë ”.

  • Jepni dhe merrni respect
  • Mos bërtisni në shtëpi
  • Kërkoni sjellje të mirë gojarisht në çdo kohë. Kujtimi është i mundimshëm, por kjo është mënyra më e mirë dhe më e realizueshme
  • Demonstroni respekt dhe mirësi edhe me të rriturit e tjerë në shtëpi.  

2) Ofroni lëvdata

Noella thotë se ofrimi i inkurajimit është parësore.

“Të jesh i respektuar është diçka që fëmijët duhet të bëjnë pa pritur shpërblime. Sidoqoftë, është e mahnitshme nëse sjellja mund të shoqërohet me inkurajim. “

Kjo nënkupton, “Falënderim, njohje, dashuri, përqafime – këto janë dhurata jomateriale që një fëmijë mezi pret dhe ato e nxisin atë të sillet më mirë.”

Epo, një sistem çmimesh pa kosto që do të sjellë një mori përfitimesh!

3) Kushtoj vëmendje dhe dëgjo

“Duke ofruar vëmendje, kontakt me sytë, ju i njoftoni njerëzit që kanë rëndësi për ju,” thotë ajo.

“Të dëgjuarit aktiv është një nga pjesët më të rëndësishme të mësimit të fëmijëve si të respektojnë.”

Fëmijët mësojnë të respektojnë të tjerët kur iu kushtohet vëmendje. Mënyra e vetme për t’u treguar atyre që po i kushtoni vëmendje, është t’i shikoni ata kur t’ju drejtohen.

Noella shton se këto gjeste të vogla janë si shenja respekti. Kur u ofrojmë këto shenja fëmijëve të vegjël, ata i çojnë ato në botën e jashtme.

4) Praktikoni biseda të hapura

“Kur jeni vetëm me fëmijën tuaj, duhet të flisni për respekt dhe mirësi”, Thotë Noella.

Prindërit duhet të flasin për etikën, respektin, mirësinë dhe sjelljen e mirë gjatë gjithë kohës (me një ton respektues), dhe jo vetëm kur sjellja e tillë nuk është shfaqur.

Ajo këmbëngul që të merremi me mosrespektim objektivisht. Të flasësh për të si familje, gjatë bisedave të zakonshme të përditshme, ka më shumë kuptim sesa ta pjekësh në të një herë në një kohë, kur ata të kanë bërë padrejtësi.

Në thelb flasim për të, por në një mënyrë objektive.

5) Fëmija juaj, shoku juaj?

“Unë kam dy djem mjaft të moshuar për të pasur fëmijë të tyre. Por ata janë akoma fëmijët e mi kur dua që ata të jenë. “

“Trajtoni fëmijën si mik, por mbani mend, në fund të ditës, ai / ajo është fëmija juaj.”

Vija e hollë e ndryshimit

“Ekziston një dallim shumë i hollë midis të qenit mendjehapur, miqësore dhe e afrueshme, dhe më pas, të qenit disiplinor.”

Ajo thotë se një prind duhet t’i japë fëmijës një rrugë pozitive për të shprehur emocione.

“Megjithatë, ndërsa e bëjnë këtë, ata kurrë nuk duhet të heqin dorë nga autoriteti.

6) Respektoni diversitetin

Së pari, asnjë fëmijë nuk është plotësisht si prindërit e tij / saj. Meqenëse çdo fëmijë është një individ i veçantë, duhet të ketë mosmarrëveshje në proceset e të menduarit brenda familjes.

“Pasi prindërit mësojnë të respektojnë mosmarrëveshjet, ata do të gjenerojnë më shumë respekt dhe mirësi.”

Mësimi i tyre se si të respektojnë të tjerët është thelbi për një komunikim të shëndoshë me botën e jashtme!/Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë