Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
24 orë pa gjumë – Cilat janë efektet që i shkaktoni organizmit?

Të bësh gjumë të mjaftueshëm është jetike për mirëqenien fizike dhe emocionale.

Pengimi i gjumit mund të çojë në shumë efekte shëndetësore afatshkurtra si dhe afatgjata.

Ekspertët shëndetësor rekomandojnë që të rriturit midis moshës 18 dhe 60 vjeç duhet të bëjnë të paktën 7 orë gjumë gjatë natës.

Të rriturit duhet të qëndrojnë zgjuar jo më shumë se 17 orë për të përmbushur rekomandimin e ekspertëve për gjumë, kjo për shkak se njerëzit kanë tendencë të përjetojnë efektet e dëmshme të privimit të gjumit brenda 24 orëve.

Sa kohë mund të qëndrojë një person pa gjumë?

Kërkesat për gjumë ndryshojnë midis njerëzve dhe gjithashtu varen nga mosha e një personi. Për shembull, foshnjat kërkojnë rreth dy herë më shumë gjumë se të rriturit.

Sidoqoftë, sasia e kohës që një person mund të mbijetojë pa gjumë mbetet e paqartë. Sipas një përmbledhjeje, rekordi aktual botëror për një person që qëndron pa gjumë është 266 orë, që barazohet me pak më shumë se 11 ditë.

Eksperimenti më i famshëm i privimit të gjumit u bë në vitin 1964 kur një nxënës i shkollës së mesme kaliforniane, të quajtur Randy Gardner, arriti të qëndrojë zgjuar për 264 orë.

Në fund të 11 ditëve, nxënësi u bë paranojak dhe madje filloi të kishte halucinacione. Sidoqoftë, ai thuhet se u shërua pa ndonjë efekt fizik ose psikologjik afatgjatë.

Çfarë është privimi i gjumit?

Zhvlerësimi i gjumit ndodh kur një person bën më pak gjumë sesa trupi i tyre ka nevojë. Efektet e privimit të gjumit mund të ndryshojnë nga personi në person.

Fëmijët dhe adoleshentët kanë nevojë për më shumë gjumë sesa të rriturit pasi truri dhe trupat e tyre janë ende në zhvillim e në rritje. Si i tillë, efektet e privimit të gjumit tek fëmijët ndonjëherë mund të jenë më të rënda ose më të gjata.

Simptomat e përgjithshme të privimit të gjumit tek të rriturit mund të përfshijnë:

 • lodhje dhe përgjumje gjatë ditës
 • përqendrimi, gatishmëria dhe vështirësitë e kujtesës
 • koordinim i ulur
 • nervozizëm
 • oreks i rritur
 • ndryshimet e humorit.

Privimi i rregullt ose kronik i gjumit gjithashtu mund të rrisë rrezikun e një personi për disa gjendje shëndetësore, përfshirë obezitetin, diabetin dhe sëmundjet e zemrës.

A mund të vrasë privimi i gjumit?

Privimi i gjumit mund të jetë fatal në rrethana të caktuara.

Për shembull, privimi i gjumit mund të rrisë rrezikun e aksidenteve të rrezikshme.

Një çrregullim tepër i rrallë i gjumit i quajtur pagjumësi fatale familjare (FFI) gjithashtu mund të rezultojë në vdekje.

FFI është një gjendje e trashëguar që vjen nga një mutacion në gjenin e proteinës prion (PRNP). Gjeni i mutuar prodhon prione të gabuara që grumbullohen në talamus, i cili është rajoni i trurit që rregullon gjumin.

Simptomat e FFI zakonisht janë të pranishme në moshën madhore dhe përfshijnë:

 • pagjumësi e butë që përkeqësohet në mënyrë progresive
 • humbje peshe
 • mungesa e oreksit
 • ndryshimet në temperaturën e trupit
 • çmenduri që përparon me shpejtësi.

Aktualisht nuk ka kurë për FFI, dhe vdekja zakonisht ndodh brenda 12-18 muajve nga një person që provon fillimisht simptoma.

Shumica e njerëzve fillojnë të përjetojnë efektet e privimit të gjumit pas vetëm 24 orësh. Ekspertët thonë se qëndrimi zgjuar për të paktën 24 orë është i krahasueshëm me të paturit e një përmbajtje të alkoolit në gjak (BAC) prej 0.10 përqind.

Efektet e të qëndruarit pa gjumë për 24 orë mund të përfshijnë:

 • të qenët i përgjumur
 • nervozizëm
 • mungesa e përqendrimit dhe vështirësitë në të kujtuar
 • koordinim i ulur
 • ngriten nivele të hormoneve të stresit, të tilla si kortizoli dhe adrenalina
 • rritet niveli i sheqerit në gjak
 • një rrezik më i lartë i aksidenteve.

Shumë nga këto efekte ndodhin sepse truri përpiqet të ruajë energjinë duke hyrë në një gjendje që mjekët i referohen si “gjumë lokal”. Gjatë gjumit lokal, trupi mbyll përkohësisht neuronet në disa rajone të trurit por jo në të tjera.

Njerëzit që hyjnë në gjumë lokal mund të duken plotësisht zgjuar, por aftësia e tyre për të kryer detyra komplekse do të bjerë ndjeshëm.

Efektet e privimit të gjumit intensifikohen sa më gjatë që një person qëndron zgjuar. Pasi qëndrimit pa gjumë për 48 orë, performanca konjitive e një personi do të përkeqësohet dhe ata do të lodhen shumë.

Në këtë pikë, truri do të fillojë të hyjë në periudha të shkurtra të pavetëdijes së plotë, i njohur gjithashtu si mikrogjumë. Ky ndodh në mënyrë të pavullnetshme dhe mund të zgjasë për disa sekonda./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë