Pre, Jan 28, 2022
Banner Top
Banner Top
Zhurma – shkak i pazakontë i presionit të lartë të gjakut

Sipas hulumtimit të ri, më shumë se 600 milionë njerëz në të gjithë botën kanë punë që i ekspozojnë ata ndaj niveleve të rrezikshme të zhurmës. Ekspozimi ndaj zhurmës është kështu një nga rreziqet më të zakonshme në vendin e punës.

Në vitet e fundit, shkencëtarët kanë provuar se ekspozimi ndaj zhurmës nuk ndikon vetëm në dëgjim. Studimet kanë konkluduar se ekspozimi ndaj zhurmës mund të ndikojë negativisht në shëndetin kardiovaskular dhe madje edhe në tretjen e ushqimit. Autorët e një studimi të fundit të botuar në revistën Plos One vendosën të përqendrohen në efektin e zhurmës në hipertension, raporton Medical News Today.

Aktualisht, më shumë se 100 milionë të rritur në Shtetet e Bashkuara kanë presion të lartë të gjakut. Studimet e hershme kanë hetuar lidhjen midis ekspozimit ndaj zhurmës dhe hipertensionit, por rezultatet e deritanishme kanë qenë jo të qëndrueshme. Autorët e studimit aktual besojnë se kjo është pjesërisht për shkak të vështirësisë së kualifikimit të ekspozimit total ndaj zhurmës gjatë dekadave.

Në studimin e fundit, shkencëtarët kishin qasje në të dhëna nga 21,403 punëtorë të ekspozuar ndaj zhurmës në punë dhe që ishin mesatarisht 40-vjeç. Ky informacion erdhi nga një sondazh i punëtorëve në Chengdu, provinca Sichuan, Kinë. Siç pritej, incidenca e humbjes së dëgjimit u rrit së bashku me numrin e viteve që pjesëmarrësit kaluan duke punuar të ekspozuar ndaj zhurmës.

Në përgjithësi, studiuesit zbuluan se punëtorët me humbje të dëgjimit të butë dhe të lartë bilaterale me frekuencë të lartë kishin një rrezik në rritje të hipertensionit prej 34% dhe arritën në përfundimin se “ky studim sugjeron që ekspozimi i zhurmës në punë lidhet pozitivisht me nivelet e presionit të gjakut dhe rrezikun e hipertensionit”, shkruan KP.

Autorët gjithashtu zbuluan se lidhja midis ekspozimit ndaj zhurmës dhe hipertensionit ishte më e theksuar te burrat. Ata besojnë se kjo është për shkak se punëtorët meshkuj shpesh janë më shumë të ekspozuar ndaj zhurmës sesa gratë.

Autorët theksojnë se studimi ishte në të vërtetë një studim ndër-sektorial, që do të thotë që pjesëmarrësit e studimit nuk u ndoqën për disa vjet.

Gjithashtu, ata deklaruan se analiza nuk mund të merrte parasysh disa variabla që ndikojnë gjithashtu në rrezikun e hipertensionit, përkatësisht pirja e duhanit dhe marrja e alkoolit.

Sidoqoftë, rezultatet e marra treguan një lidhje midis zhurmës dhe presionit të lartë të gjakut, por si në studime të tjera, do të duhet të kryhen më shumë kërkime për të përcaktuar më tej shkaqet dhe pasojat.

Arkiva

Kategoritë