Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Yndyra e tepërt e barkut, rrezik për shëndetin e zemrës

Yndyra e tepërt e belit është e zakonshme në shumë njerëz me një rrezik të lartë të sëmundjeve të zemrës dhe goditjeve, thotë një studim i fundit evropian.

Studimi, i quajtur EUROASPIRE V, është një studim i parandalimit të sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit. Ajo është pjesë e një programi kërkimor të Shoqërisë Europiane të Kardiologjisë.

Ata zbuluan se pothuajse dy të tretat e individëve në rrezik të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare kishin dhjamë të tepërt abdominale.

Rezultatet treguan gjithashtu se:

Vetëm 47 për qind e atyre që marrin ilaçe për të reduktuar presionin e lartë të gjakut arritën një objektiv prej 140/90 milimetra të merkurit, ose nën 140/85 për ata që raportuan se kishin diabet.

Ndër individët që përdorin medikamente për uljen e lipideve, vetëm 43 për qind kishin arritur objektivin e kolesterolit të ulët lipoprotein (LDL) nën 2.5 milimetra për litër.

Shumë prej tyre, të cilët nuk kanë marrë trajtim për presion të lartë të gjakut dhe kolesterol të lartë LDL, kishin këto kushte.

Vetëm 65 për qind e individëve që marrin trajtim për diabetin e tipit 2 kishin arritur nivelin e sheqerit në gjak të hemoglobinës së glicintuar (HbA1c) nën 7.0 për qind.

“Sondazhi”, thotë Kornelia Kotseva, kryetare e Komitetit Drejtues të EUROASPIRE, “tregon se përmasa të mëdha të individëve në rrezik të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare kanë zakone jo të shëndetshme jetese dhe presion të pakontrolluar të gjakut, lipide , dhe diabetit. Kotseva u bën thirrje mjekëve të kujdesit parësor që të jenë proaktiv në kërkim të faktorëve të rrezikut kardiovaskular.

Individët shpesh nuk e kuptojnë se duhet të marrin trajtim. Ata mund të vizitojnë mjekun e tyre për kujdesin ndaj diabetit dhe nuk e dinë se ata gjithashtu kanë presion të lartë të gjakut.

“Në studimin tonë, shumë pjesëmarrës me presion të lartë të gjakut dhe kolesterol nuk janë duke u trajtuar,” shton Prof. Kotseva.

Ajo sugjeron që gjetjet nxjerrin në pah nevojën për më shumë investime dhe politika që përqendrohen në parandalim.

Një BMI në intervalin normal nuk tregon domosdoshmërisht shpërndarjen normale të yndyrës. Është e rëndësishme të matet edhe trashësia qendrore, për të marrë një pamje më të mirë të rrezikut të zemrës.

“Këto të dhëna e bëjnë të qartë se duhet bërë më shumë përpjekje për të përmirësuar parandalimin kardiovaskular tek njerëzit me rrezik të lartë të sëmundjes kardiovaskulare”. /Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë