Pre, Gus 19, 2022
Banner Top
Banner Top
Stresi i ngrohjes, cilat janë simptomat?

Në shumë punë, stresi i nxehtësisë është një çështje gjatë tërë vitit (si bakeritë, tunelet e ajrit të kompresuar, shkritoret dhe operacionet e shkrirjes), por ky informacion është gjithashtu i aplikueshëm gjatë muajve të nxehtë të verës, ku mund të ketë një rrezik në rritje të stresit të nxehtësisë për disa njerëz .

Stresi i nxehtësisë ndodh kur mjeti i trupit për kontrollin e temperaturës së brendshme fillon të dështojë. Si dhe temperatura e ajrit, faktorë të tillë si norma e punës, lagështia dhe veshja e veshur gjatë punës mund të çojnë në stres të nxehtësisë. Prandaj nuk mund të jetë e qartë për dikë që kalon nëpër vendin e punës se ekziston rreziku i stresit të ngrohjes.

Ju dhe punonjësit tuaj duhet të jenë të vetëdijshëm se si të punoni në mënyrë të sigurtë në nxehtësi, faktorët që mund të çojnë në stres të nxehtësisë dhe si të ulni rrezikun e ndodhjes.

Si reagon trupi?

Trupi reagon ndaj nxehtësisë duke rritur rrjedhjen e gjakut në sipërfaqen e lëkurës dhe duke djersitur. Kjo rezulton në ftohje kur djersa avullohet nga sipërfaqja e trupit dhe nxehtësia bartet në sipërfaqen e trupit nga brenda nga rrjedha e gjakut në rritje. Ngrohja gjithashtu mund të humbet nga rrezatimi dhe konvekcioni nga sipërfaqja e trupit.

Shembull tipik i situatës së stresit të nxehtësisë

Dikush që mban veshmbathje mbrojtëse dhe kryen punë të rënda në kushte të nxehta dhe të lagështa mund të jetë në rrezik të stresit të nxehtësisë sepse:

Avullimi i djersës kufizohet nga lloji i veshjes dhe lagështia e mjedisit

Nxehtësia do të prodhohet brenda trupit për shkak të shkallës së punës dhe nëse humbet nxehtësia e pamjaftueshme, temperatura thelbësore e trupit do të rritet

Rritet edhe ritmi i zemrës, i cili shton tendosje shtesë në trup

Nëse trupi po fiton më shumë nxehtësi sesa mund të humbasë, temperatura e thellë e trupit do të vazhdojë të rritet

Përfundimisht ajo arrin një pikë kur mekanizmi i kontrollit të trupit vetë fillon të dështojë

Simptomat do të përkeqësohen sa më gjatë që dikush të vazhdojë të punojë në të njëjtat kushte.

Cilat janë efektet e stresit të nxehtësisë?

Stresi i nxehtësisë mund të prekë individët në mënyra të ndryshme, dhe disa njerëz janë më të prekshëm sesa të tjerët.

Simptomat tipike janë:

Një paaftësi për t’u përqendruar

Dhimbje muskulore

Skuqje

Etje e rëndë – një simptomë e vonshme e stresit të nxehtësisë

Dobësia

Lodhja e ngrohjes – lodhje, vjellje, dhimbje koke, lëkurë të lagur

Goditja e nxehtësisë – lëkurë e nxehtë e thatë, konfuzion, konvulsione dhe humbje eventuale e vetëdijes. Ky është çrregullimi më i rëndë dhe mund të rezultojë në vdekje nëse nuk zbulohet në një fazë të hershme

Ku ndodh stresi i nxehtësisë?

Shembuj të vendeve të punës ku njerëzit mund të vuajnë nga stresi i nxehtësisë për shkak të mjedisit të nxehtë të krijuar nga procesi, ose hapësira të kufizuara janë:

Qelqi dhe goma

Minierat

Tunele të ajrit të ngjeshur

Termocentrale konvencionale dhe bërthamore

Shkritore dhe shkrirje

Qeramika

Dhomat e bojlerit

Si ta menaxhojmë stresin e nxehtësisë?

Me kalimin e kohës, njerëzit përshtaten me kushtet e nxehta duke djersitur më shumë dhe duke ndryshuar sjelljen e tyre për t’u përpjekur të qetësohen, p.sh. heqja e veshjeve, marrja e pijeve të ftohta, ndriçimi i tyre, ulja në hije ose zona të ftohta dhe / ose ulja e shkallës së punës. Megjithatë, në shumë situata të punës këto ndryshime të sjelljes mund të mos jenë të mundshme, p.sh. gjatë heqjes së asbestit.

Gjatë kryerjes së një vlerësimi të rrezikut, faktorët kryesorë që ju duhet të konsideroni janë:

Shkalla e punës

Klima e punës

Veshjet e punonjësve dhe pajisjet mbrojtëse të frymëmarrjes

 Mosha e punonjësve, ndërtimi dhe faktorët mjekësorë.

Së pari, duhet të bisedoni me punëtorët e përfshirë (dhe përfaqësuesit e tyre të sigurisë), për të parë nëse ata vuajnë shenjat e hershme të stresit të nxehtësisë. Nëse duket se ka një problem, mund të duhet të konsultohet me njerëz të cilët kanë më shumë përvojë në përcaktimin e rrezikut nga mjediset e nxehta. /Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë