Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ta menaxhojmë stresin?

Jo i gjithë stresi është i keq. Por stresi kronik (i vazhdueshëm) mund të çojë në probleme shëndetësore.

Parandalimi dhe menaxhimi i stresit kronik mund të ulë rrezikun për kushtet serioze si sëmundjet e zemrës, obeziteti, presioni i lartë i gjakut dhe depresioni.

Ju mund të parandaloni ose reduktoni stresin duke:

Planifikuar jetën para

Vendosni cilat detyra duhet të bëhen së pari

Përgatitja për ngjarje stresuese

Disa strese janë të vështira për t’u shmangur. Ju mund të gjeni mënyra për të menaxhuar stresin duke:

Vini re kur ndiheni të stresuar

Duke marrë kohë për t’u çlodhur

Të jesh aktiv dhe duke ngrënë shëndetshëm

Biseda me miqtë dhe familjen

Cilat janë shenjat e stresit?

Kur njerëzit janë nën stres, ata mund të ndjehen:

Të shqetësuar

Të zemëruar

Nervoz

Të dëshpëruar

Nuk mund të përqendrohet

Stresi gjithashtu ndikon në trupin tuaj. Shenjat fizike të stresit përfshijnë:

Dhimbje koke

Dhimbje prapa

Problemet e fjetjes

Dhimbje në stomak

Fitimi ose humbja e peshës

Muskujt e tensionuar

Ftohjet e shpeshta ose më serioze

Stresi është i ndryshëm për të gjithë.

Çfarë shkakton stresin?

Ndryshimi është shpesh shkak i stresit. Edhe ndryshimet pozitive, si të kesh një fëmijë ose të gjesh një promovim të punës, mund të jenë stresuese.

Stresi mund të jetë afatshkurtër ose afatgjatë.

Shkaqet e zakonshme të stresit afatshkurtër:

Duhet të bëj shumë për një kohë të shkurtër

Përjeton shumë probleme të vogla në të njëjtën ditë, si bllokimi i trafikut ose vonesa

Duke humbur

Duke pasur një argument

Shkaqet e zakonshme të stresit afatgjatë:

Problemet në punë ose në shtëpi

Problemet e parave

Kujdesi për dikë me një sëmundje serioze

Sëmundjet  kronike (të vazhdueshme)

Vdekja e një të dashuri

Cilat janë përfitimet e menaxhimit të stresit?

Me kalimin e kohës, stresi kronik mund të çojë në probleme shëndetësore. Menaxhimi i stresit mund t’ju ndihmojë:

Të flini më mirë

Kontrolloni peshën tuaj

Bëhuni më pak të sëmurë

Ndjeheni  shpejt më mire kur sëmureni

Keni më pak dhimbje në qafë dhe dhimbje prapa

Jeni në një gjendje më të mirë

Raporte më të mira me familjen dhe miqtë

Vepro!

Ju nuk mund të shmangni gjithmonë stresin, por ju mund të ndërmarrni hapa për t’u marrë me stresin tuaj në një mënyrë pozitive. Ndiqni këto 8 këshilla për parandalimin dhe menaxhimin e stresit.

Të jesh i përgatitur dhe të ndihesh nën kontrollin e situatës tënde mund të ndihmojë në uljen e stresit.

1. Planifikoni kohën tuaj.

Mendoni përpara se si do ta përdorni kohën tuaj. Shkruani një listë për të bërë dhe kuptojeni se çfarë është më e rëndësishmja – atëherë bëni atë gjë së pari. Jini realistë se sa kohë do të marrë çdo detyrë.

2. Përgatisni veten.

Përgatituni përpara kohe për ngjarje stresuese si një intervistë pune ose një bisedë të vështirë me një të dashur.

Qendro pozitiv.

Keni një plan rezervë.

3. Relaksohuni  me frymëmarrje të thellë ose meditim.

Frymëmarrja e thellë dhe meditimi janë 2 mënyra për t’i çlodhur muskujt dhe për të pastruar mendjen tuaj.

Gjeni se sa e lehtë është përdorimi i frymëmarrjes së thellë për t’u relaksuar. Provoni të meditoni për disa minuta sot.

4. Relaksoni muskujt tuaj.

Stresi shkakton tension në muskujt tuaj. Mundohuni të shtriheni ose të merrni një dush të nxehtë për t’ju ndihmuar të relaksoheni.

5. Bëni aktivitet fizik.

Aktiviteti fizik i rregullt mund të ndihmojë në parandalimin dhe menaxhimin e stresit. Mund të ndihmojë gjithashtu të relaksoni  muskujt tuaj dhe të përmirësoni disponimin tuaj.

Qëllimi është për 2 orë dhe 30 minuta në javë  aktivitet fizik. Mundohuni të shkoni për një udhëtim me biçikletë ose për të ecur.

Sigurohuni që të ushtroni të paktën 10 minuta në të njëjtën kohë.

Bëni aktivitete forcuese – si përplasjet ose heqja e peshave – të paktën 2 ditë në javë.

6. Hani shëndetshëm.

Jepni trupin tuaj shumë energji duke ngrënë  shëndetshëm – përfshirë perimet, frutat dhe burimet e proteinave.

7. Bisedoni me miqtë dhe familjen.

Tregojuni miqve dhe familjes nëse ndiheni të stresuar. Ata mund të jenë në gjendje të ndihmojnë. Mësoni se si miqtë dhe familja mund t’ju ndihmojnë të ndiheni më pak të stresuar.

8. Merrni ndihmë nëse keni nevojë për të.

Stresi është një pjesë normale e jetës. Por nëse stresi juaj nuk largohet ose vazhdon të përkeqësohet, mund t’ju duhet ndihma. Me kalimin e kohës, stresi mund të çojë në probleme serioze si depresioni ose ankthi.

Nëse ndjeheni poshtë apo i pashpresë, bisedoni me një mjek për depresionin.

Nëse ndiheni të shqetësuar, gjeni se si të merrni ndihmë për ankth.

Nëse keni përjetuar një ngjarje të pasigurt, gjeni rreth trajtimit për PTSD (çrregullime të stresit post-traumatik).

Një profesionist i shëndetit mendor (si një psikolog ose punonjës social) mund të ndihmojë në trajtimin e këtyre kushteve me terapinë e terapisë (quajtur psikoterapi) ose mjekësi. Mësoni më shumë rreth terapisë së bisedimeve.

Shumë njerëz kanë nevojë për ndihmë që kanë të bëjnë me stresin – nuk është asgjë për t’u turpëruar!/Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë