Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Simptomat që vijnë nga dehidrimi

Dehidrimi është një humbje e tepruar e ujit nga indet e trupit, shpesh i shoqëruar nga një çekuilibër i natriumit, kaliumit, kloridit dhe elektroliteve të tjera. Mund të ndodh kur lëngjet humbasin dhe nuk zëvendësohen siç duhet, sidomos kur një individ nuk pi lëngje të mjaftueshme. Dehidrimi i hershëm nuk ka simptoma; dehidratimi i butë ose i moderuar mund të shkaktojë simptoma që përfshijnë: etje, lodhje, dhimbje muskulore, marramendje dhe dhimbje koke. Dehidrimi i rëndë mund të shkaktojë simptoma më serioze, të tilla si konfuzioni, presioni i ulët i gjakut, pavetëdije, tronditje dhe madje mund të çojë në vdekje.Trupi i njeriut përbëhet nga rreth 60-70% ujë dhe duhet të ketë një furnizim të vazhdueshëm për të funksionuar . Uji hyn në trup kryesisht nëpërmjet lëngjeve të pijshëm dhe si pjesë e ushqimit që hamë . Absorbohet nga zorrët dhe mbartet në të gjithë trupin . Uji përfshin lëngjet që gjenden brenda qelizave, në hapësirat mes qelizave dhe indeve, në sistemin limfatik, në mukozën dhe në pjesën fluide të gjakut brenda venave dhe arterieve . Sipas nevojës, lëngjet mund të zhvendosen nga një “ndarje” ose një zonë në tjetrën.Shumica e ujit filtrohet nga gjaku, ri-absorbohet dhe riqarkullohet disa herë nga veshkat. Uji i tepërt dhe mbetjet e tretura bëhen në urinë dhe eliminohen nga trupi gjatë urinimit. Sasi të tjera shtesë të ujit vazhdimisht humbasin përmes djersitjes, frymëmarrjes dhe me jashtqitje . Shuma totale e humbjes normale të ujit varion nga 1,500 deri 2,500 mililitra (ml) në ditë (rreth 50-85 % në ditë) bazuar në burimet e mëposhtme:Jashtqitjet 50-100 ml / ditë, Avullimi / Djersitja 500-1000 ml / ditë, Urina mesatarisht 1000-2000 ml / ditë.
Ruajtja e ekuilibrit dhe ruajtja e ujit brenda trupit është një proces kompleks. Veshkat janë pjesë e një sistemi reagimi që ruan ose heq ujin duke u përqëndruar ose holluar urinën dhe duke e kontrolluar ruajtjen e natriumit, sodiumit dhe elektroliteve të tjerë – kalium, klorid dhe bikarbonat – të cilat ndihmojnë në rregullimin e balancit të ujit në nivel qelizor duke mbajtur neutralitetin elektrik dhe ekuilibrin acid-bazë të trupit. Ky sistem reagimi dhe komponentët e tij janë jetësore për të mbajtur një nivel të shëndetshëm të ujit në trup. Sensorët në trup perceptojnë dhe reagojnë ndaj rritjes dhe zvogëlimit të sasisë së ujit dhe substancave të tretura në qarkullimin e gjakut. Me rritjen e numrit të grimcave të tretura në gjak (osmolaliteti), duke treguar ose një rënie në sasinë e ujit në gjak ose një rritje në numrin e grimcave, një gjëndër e specializuar në tru – hipotalamusi – sekreton hormon antidiuretik (ADH). Ky hormon sinjalizon veshkat për të ruajtur ujin. Uji lëviz nga qelizat në rrjedhën e gjakut për të mbajtur presionin dhe vëllimin e gjakut. Nëse nuk korrigjohet, indet e trupit thahen, duke shkaktuar që qelizat të zvogëlohen dhe mosfunksionojn. Derisa nivelet e lëngjeve ulen, një reagim “etje” nxitet nga truri, duke sinjalizuar një person për të pirë më shumë ujë. Duke punuar së bashku, këto sisteme të reagimit normalisht mbajnë një balanc dinamik të lëngjeve.
Dehidrimi ndodh kur lëngjet humbasin më shpejt sesa ato mund të zëvendësohen. Kjo mund të ndodhë me vjellje të tepruar, diarre, djersitje, përdorim të diuretikave (medikamente që rrisin prodhimin e urinës), dhe / ose mosmarrja e lëngjeve të mjaftueshme përmes pijes ose ngrënies. Kjo mund të përkeqësohet nëse personi humbet gjithashtu shumë natrium (hyponatremia) ose shumë pak (hypernatremia) në raport me uljen e ujit. Dehidrimi i zgjatur mund të rezultojë në tronditje dhe dëmtime të organeve të brendshme, veçanërisht në tru, duke çuar në konfuzion, koma dhe vdekje të mundshme. Çdokush mund të dehidrohet, por gjendja tenton të jetë më serioze tek të rinjët, të moshuarit dhe në ato që kanë kushte shëndetësore themelore ose sisteme imuniteti të dobësuar. Foshnjat dhe fëmijët mund të kenë vështirësi në rregullimin e etjes. Për shkak se ata kanë metabolizëm më të shpejtë dhe përmbajtje më të lartë të ujit se sa të rriturit, fëmijët gjithashtu kanë kërkesa të ndryshme për lëngje se sa të rriturit. Djersitja, vjellja dhe diarra janë burime të zakonshme të humbjes së shpejtë të lëngjeve në fëmijët, sëmundjet me diarre janë një kërcënim serioz për shëndetin dhe është shkaku i dytë kryesor i vdekjes tek fëmijët nën moshën pesë vjeçare. Në të moshuarit, dehidrimi është një problem i zakonshëm dhe është i lidhur me një numër rezultatesh të dëmshme shëndetësore.
Shkaktarët – Sasi të mëdha të ujit mund të humbasin në një periudhë të shkurtër kohe me vjellje të zgjatur dhe diarre. Një ose të dyja këto simptoma mund të shihen tek 1. Gastroenteriti 2. Inflamacion i traktit të tretjes nga infeksionet bakteriale, virale ose parazitare 3.Mbidoza e drogës ose toksiciteti , 4. Malabsorbimi, 5. Zorrët e irritueshme.
Lëngjet gjithashtu mund të humbasin për shkak të: Etheve-merdhirjeve, Djegjeve, Ushtrimeve intensive ose të zgjatura fizike dhe djersitjes siç mund të ndodhë me trajnimin e atletëve në temperaturë të nxehtë për periudha të gjata kohore, Urinimi i tepërt –që mund të ndodh në disa sëmundje që ndikojnë në aftësinë e trupit për të përqendruar urinën dhe për të ruajtur ujin, Diabeti i pakontrolluar (ketoacidoza diabetike), Përdorimi i barnave si diuretikët , Gjakderdhje e tepruar. Mungesa e lëngjeve mund të ndodh gjithashtu sepse nuk ka konsum të mjaftueshëm. Kjo mund të ndodhë në foshnje që nuk mund të kontrollojnë etjen, në njerëzit me gojë të ndezur ose dhimbje të fytit të cilët nuk pijnë sa duhet për shkak të dhembjes, në disa njerëz të moshuar që kanë nevojë për ndihmë me qasje në ujë, për shkak të mungesës së ujit në dispozicion, me një ndjesi të zvogëluar të etjes ose oreksit. Disa shkaqe të rralla përfshijnë: Diabeti insipid, Sëmundja Addison.
Shenjat dhe simptomat e dehidrimit – Ndryshojnë nga personi në person varësisht nga kohëzgjatja e mos marrjes së lëngjeve. Dehidrimi i hershëm nuk ka simptoma. Dehidratimi i lehtë deri në atë të moderuar mund të ketë pak shenja ose pa ndonjë simptomë të dukshme, por individët mund të përjetojnë simptoma që përfshijnë: Rritja e etjes, Goja e thatë dhe e ngjitur, Urinimi më i rrallë dhe urina mund të jetë e verdhë ne të errët, kapsllëk, mungesë e lotëve, Sytë e futur thellë në një fëmijë, lodhje, lëkurë të thatë, dhimbje koke, ndjeheni i ndezur ose i trullosur. Dehidrimi i rëndë mund të shkaktojë shenja dhe simptoma gjithnjë e më serioze, të tilla si: Mungesa e lotëve dhe djersitjes, Mungesa e urinës – pak ose aspak urinë e prodhuar dhe ngjyrë të verdhë të errët, Një etje e fortë, Gojën dhe mukozën jashtëzakonisht të thatë, Lëkura e thatë që nuk ka elasticitet, Sytë e groposur në një fëmijë, Fontanellë e zhytur në një foshnjë (pikat e buta në krye të kokës), Frymëmarrje e shpejtë, Rritja e ritmit të zemrës, Presion të ulët të gjakut, Konfuzion dhe në raste kritike pavetëdije.
Një diagnozë e dehidrimit shpesh bazohet në shenjat dhe simptomat klinike, dhe duhet dhënë një trajtim i përshtatshëm.
Testimi i laboratorit – zakonisht nuk kërkohet për dehidratim të lehtë deri në te moderuar , por një sërë vlerësimesh jo-laboratorike mund të përdoren për të vlerësuar një individ me shenja dhe simptoma më serioze. Vlerësime jo laboratorike – Prodhimi i urinës dhe prodhimi i lotëve, ekzaminimi i thatësisë së lëkurës dhe mukozave, frymëmarrja, zemra, presioni i gjakut, turgorja e lëkurës, shkalla e rimbushjes kapilare , a duken sytë të fundosur dhe nëse po, në çfarë shkalle, gjendja e vetëdijes.
Vlersimet me Testet laboratorike – Në rastet e dehidrimit të rëndë, testimi laboratorik shpesh urdhërohet të identifikojë pabarazitë e elektrolitve dhe acido-bazike, të vlerësohet funksioni i veshkave dhe gjendja e përgjithshme shëndetësore. Nëse gjenden mosbalancime dhe mosfunksionim të organeve, atëherë mund të kryhet testim serik për të monitoruar personin me kalimin e kohës dhe reagimin e tyre ndaj trajtimit. Testimi mund të përfshijë:
Panelin bazik metabolik (BMP) – ky panel testesh mund të ofrojë informata për shëndetin e përgjithshëm, si dhe balancën acid-bazë dhe funksionin e veshkave: Elektrolitet (natrium, kalium, klorid, bikarbonat (CO2))BUN (azoti ureik i gjakut) dhe kreatininës, për të vlerësuar funksionin e veshkave; këto shpesh rriten edhe në dehidratim.Analiza urinare – si për të vlerësuar se sa urina prodhohet dhe për të shqyrtuar ngjyrën dhe koncentrimin e saj. Pasqyra e plotë e gjakut – për të vlerësuar qelizat e gjakut dhe balancën midis pjesëve të ngurta dhe të lëngshme të gjakut; në mënyrë specifike hematocriti mund të ngrihet me dehidratim. Glukoza – për të zbuluar diabetin e pakontrolluar. Urina dhe osmolaliteti i gjakut – vlerëson balancën e ujit të trupit.
Nëse shkaku i dehidrimit është i dukshëm, atëherë zakonisht nuk nevojitet testime të tjera. Sidoqoftë një sërë testesh mund të kryhen kur shkaku është i panjohur, për të diagnostikuar dhe adresuar kushtet themelore, të tilla si ato të lidhura me diarre të zgjatura dhe / ose të vjella.. Kultura e jashtqitjes – për të kërkuar infeksion bakterial si një shkak për diarre, Test Clostridium difficile dhe C. diff te toksinat, Parazitet ne feces – për të zbuluar parazitë të zorrëve. Një sërë testesh të tjera mund të bëhen në varësi të asaj që dyshohet të jetë shkaku themelor i shenjave dhe simptomave, si:Ketonet e gjakut – për të vlerësuar për ketoacidozën diabetike, shqyrtimi i Drogave të abuzuara – për të zbuluar një mbidozë, Paneli i mëlçisë – për të zbuluar sëmundjen e mëlçisë,Hormoni Antidiuretik (ADH) – rrallë, për të ndihmuar në diagnostikimin e mungesës, diabet insipid, Kortizoli – për të zbuluar sëmundjen Addison
Tretmani dhe parandalimi
• Aty ku është e mundur, është mirë për të parandaluar dehidratimin duke pirë lëngje adekuate, sidomos kur humbasim ujin përmes djersitjes . Për shembull, ata që janë të përfshirë në aktivitet fizik, duhet të sigurohen që të pijnë ujë para, gjatë dhe pas aktiviteteve të tyre. Ekuivalenti i 8 gota të lëngjeve në ditë për gratë dhe 12 gota të lëngjeve në ditë për meshkujt (duke përfshirë atë që rrjedh nga ushqimet me përmbajtje të lartë të ujit – perimet, pemët) është e përshtatshme për të mbajtur hidratimin e duhur.
• Dehidrimi i lehtë mund të trajtohet në shumicën e të rriturve të shëndetshëm duke pirë më shumë ujë. Dehidratimi i moderuar deri në të rënd mund të jetë më i komplikuar për t’u trajtuar, sidomos nëse ekziston edhe një çekuilibër i elektrolitëve me nivel të tepërt ose të pakët të natriumit (hypernatremia ose hyponatremia). Me dehidratim të moderuar deri të rëndë, uji i thjeshtë zakonisht është i pamjaftueshëm, sepse nuk do të rikuperojë balancin elektrolit të personit.
• Zgjidhjet e rehidresve oral (ORS, komercialisht jane të disponueshme nën një shumëllojshmëri markash) që përmbajnë përqëndrime të vogla, por shumë specifike të kripës dhe sheqerit, shpesh përdoren për të kthyer ngadalë balancën e një personi dhe elektrolitin në normale. ORS nuk janë të njëjta si, për shembull, pije sportive, pijet energjetike etj. llojet dhe përmasat e përbërësve janë të ndryshme.
• Mund të ketë komplikime serioze, siç është akumulimi i lëngjeve në tru (edemë cerebrale), nëse dikush është dehidratuar ndjeshëm dhe rehidrimi bëhet shumë shpejt. Përveç kësaj, dikush që ka qenë me te vjella mund të ketë vështirësi të mbajë sasi të mëdha lëngu. Në mënyrë tipike, sasi shumë të vogla të lëngjeve duhet dhënë shpesh, të tilla si çdo disa minuta për disa orë, dhe statusi i shëndetit të personit të jete i monitoruar.
• Në disa raste, një person mund të ketë nevojë të shtrohet në spital dhe të marrë lëngje intravenoze (IV) të administruara, me një monitorim të kujdesshëm derisa të restaurohen të dy bilancet e lëngjeve dhe elektroliteve.
• Për disa individë, gjithashtu duhet të adresohet një kusht themelor që ka mund te shkakton të vjella, diarre dhe probleme të tjera që rëndojnë dehidratimin.
Diagnostifikimin, trajtimin dhe të gjitha hulumtimet e nevojshme gjatë DEHIDRIMIT ju mund t’i bëni tek laboratori OML. Prandaj besoni në më të mirët.

Youtube

Arkiva

Kategoritë