Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Simptomat e diarres

Diarrea – është një simptomë e zakonshme e një problemi gastrointestinal. Karakterizohet nga jashtëqitjet e shpeshta, të lirshme dhe mund të shoqërohen me dhimbje në stomak (bark), ngërçe, nauze, të vjella dhe lodhje. Ndonjëherë mund të ketë gjak dhe / ose mukus në jashtëqitje.Diarrea që zgjat një deri në disa ditë konsiderohet akute. Shumica e të rriturve përjetojnë disa periudha të lehta diarre të pakomplikuar çdo vit, të cilat zakonisht janë akute dhe përfundojnë pa kërkuar trajtim mjekësor. Diarrea që zgjat dy deri në katër javë ose më gjatë konsiderohet kronike. Diarreja mund të vijë e të kalojë gjatë kësaj kohe ose mund të jetë e vazhdueshme.Diarreja e rëndë akute dhe diarreja kronike mund të jenë të rrezikshme, veçanërisht për fëmijët shumë të vegjël dhe të moshuarit. Kur diarreja është e rëndë ose vazhdon për disa javë, mund të çojë në dehidrim dhe çekuilibrim të elektroliteve. Kur nivelet e elektroliteve në trup bëhen shumë të larta ose shumë të ulëta, mund të jetë kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohet. Disa individë të prekur nga diarreja mund të kërkojnë shtrimin në spital. Tek foshnjat, dehidrim i konsiderueshëm mund të ndodhë brenda një ose dy ditë.
Shkaktaret-Ka shumë shkaqe infektive dhe jo infektive të diarresë akute dhe kronike.Shkaqet e zakonshme infektive të diarresë:Infeksionet virale, bakteriale dhe parazitare shoqërohen me diarre që zgjat disa ditë deri në disa javë, megjithëse disa raste mund të zgjasin – duke shkaktuar diarre kronike në ato me sistem imuniteti të demtuar (siç janë ata që kanë AIDS, kancer, ose transplantim të organeve). Këto diarre janë infektive, me virusin, bakteret ose parazitin e derdhur në jashtëqitje dhe kalohen nga një person në person përmes kontaktit oral me një sipërfaqe të kontaminuar. Ngrënia e ushqimit ose uji i pijshëm që është kontaminuar është rruga më e shpeshtë e infeksionit (ushqim ose sëmundje që rrjedhin nga uji). Personi i infektuar, mund t’ua transmetojë atë të tjerëve përreth , përveç nëse ndiqen praktika të kujdesshme (veçanërisht larja e mirë e duarve). Kjo është veçanërisht një sfidë në familjet me foshnje të infektuara, në qendrat e kujdesit ditor dhe në shtëpitë e pleqve. Ndonjëherë një shpërthim i infeksionit bakterial ose parazitar mund të hulumtohet në një restorant të veçantë ose në një artikull të vetëm ushqimor në një piknik. Ndonjëherë mund të jetë për shkak të një burimi të ndotur të ujit.Ata që udhëtojnë , veçanërisht në vendet në zhvillim, mund të jenë të ekspozuar ndaj një sërë virusesh, baktereve dhe parazitëve që shkaktojnë sëmundje. Duket diçka aq e thjeshtë por edhe kubet e akullit të kontaminuar qe vendosen ne uje ose pije , një sallatë me fruta të freskëta ose ushqimi nga stalla e një shitësi mund të shkaktojë sëmundje. Viruset : Norovirus, i quajtur edhe virusi i ngjashëm me Norwalk është shkaku më i zakonshëm i sëmundjes së papritur të rëndë të traktit tretës (gastroenteritit akut). Ai është gjithashtu shkaku kryesor i ushqimit dhe sëmundjeve që rrjedhin nga uji Eshtë një virus shumë ngjitës që mund të kontaminojë ushqimin dhe ujin dhe gjithashtu të përhapet nga personi në person. Noroviruset mund të shkaktojnë shpërthim të gastroenteritit në anijet e lundrimit, në shtëpi pleqsh, shkolla, ushtri dhe kudo ku njerëzit mblidhen. Rotavirus është shkaku më i zakonshëm i diarresë së rëndë tek fëmijët. Virusi përhapet përmes kontaktit me jashtëqitjen e një personi të infektuar – zakonisht një foshnjë. Për të parandaluar ndotjen, gjithmonë lani duart pas ndrrimeve të pelenës dhe sigurohuni që pastroni rregullisht sipërfaqet e të gjitha objekteve, siç është tavolina ose lodrat që mund të ndoten. Foshnjeve gjithashtu mund t’u jepet një vaksinë me gojë që është deri në 98% efektive në parandalimin e infeksioneve rotavirus.
Shembuj të tjerë të viruseve që mund të shkaktojnë diarre përfshijnë adenoviruset, hepatiti A dhe citomegalovirusin (CMV). Bakteret: Bakteret mund të shkaktojnë diarre nga infeksioni ose duke prodhuar toksina.Infeksioni ndodh kur bakteret e gjalla janë gëlltitur dhe fillojnë të rriten dhe shumohen në traktin e zorrëve, duke prodhuar simptoma. Disa baktere që zakonisht janë përgjegjës për këtë sëmundjeje përfshijnë: Salmonelë — shpesh gjendet në vezë të papërpunuara, shpendë të papjekur dhe në zvarranikë kafshësh. Simptomat zakonisht zhvillohen brenda 12 deri në 72 orë pas infeksionit dhe mund të zgjasin nga 4 deri në 7 ditë. Infeksioni zakonisht zgjidhet pa trajtim ose vetëm me kujdes mbështetës, por në disa njerëz, siç janë shumë të rinjtë ose të moshuarit, diarreja mund të bëhet aq e rëndë saqë kërkojnë shtrimin në spital dhe trajtimin e shpejtë me antibiotikë. Serotipi salmonelë Enteritidis dhe serotipi Salmonella Typhimurium janë të zakonshme Shumë raste janë të lidhura me udhëtimet. Campylobacter — nga shpendët e papërpunuar ose të zierë, qumështi ose djathi i pa pastruar, ose uji i ndotur. Sëmundjet që shkaktojnë jashtëqitje të holluar me ujë dhe / ose të përgjakshme mund të zhvillohen 2 deri në 5 ditë pas infeksionit dhe të zgjasin rreth një javë. Zakonisht, kujdesi mbështetës është i mjaftueshëm, por disa raste të rënda ose të zgjatura mund të kërkojnë trajtim me antibiotikë.
Llojet Yersinia — gjenden në mish derri të pjekur , ushqim deti dhe qumësht të papjekur. Infeksioni shoqërohet shpesh me ‘chitlins’, një pjatë e përgatitur nga zorrët e derrave që shpesh shërbehen gjatë pushimeve, duke çuar në një numër të shtuar të rasteve në dimër. Yersinia enterocolitica është specia më e zakonshme. Speciet Vibrio — gjenden në ushqime deti të kontaminuara siç janë guacat e detit të papërpunuara. Vibrio parahaemolyticus është më e zakonshme. Vibrio kolera është përgjegjëse për kolerën. Disa baktere prodhojnë toksina që mund të shkaktojnë diarre. Shembuj përfshijnë: Staphylococcus aureus baktere të zakonshme që gjenden në lëkurë dhe flokë, si dhe në hundët dhe fytin e shumë njerëzve. Mund të shkaktojë helmim nga ushqimi kur një person kontaminon ushqimin ndërsa përgatitet dhe më pas ushqimi nuk është ngrirë ashtu si duhet dhe nuk gatuhet pas kësaj. Bakteret prodhojnë një toksinë që shkakton simptoma të papritura dhe të rënda të nauze, të vjella dhe diarre brenda disa orësh nga konsumimi i ushqimit të kontaminuar. Bacillus cereus — nga një larmi ushqimesh, veçanërisht orizi dhe mbetjet që janë ruajturur shumë gjatë në temperaturën e dhomës; diarre me ujë dhe ngërçe mund të fillojnë 6-15 orë pas gllabërimit të toksinës. Clostridium difficile (C diff) oxtoksina e prodhuar nga bakteri Clostridium difficile shpesh janë fajtorët e diarresë të lidhura me antibiotikë. Trajtimi me antibiotikë mund të ulë florën normale – bakteret “e mira” që banojnë në traktin gastrointestinal, ndihmojnë në tretjen e ushqimit dhe sigurojnë një barrierë mbrojtëse kundër baktereve “të këqija”. Kur frenohet rritja e florës normale, lejon qasje më të lehtë për një patogjen si C. dificil të rritet dhe shumohet. Clostridium perfringens — këto baktere mund të kontaminojnë mish dhe shpendë të papërpunuar dhe një person mund të infektohet pasi të hajë ushqim që nuk gatuhet, nxehet ose ruhet siç duhet. Bakteret formojnë spore që i rezistojnë temperaturave të larta, kështu që kur ushqimi që është gatuar ftohet, bakteret mund të fillojnë të rriten. Bakteret e gëlltitura prodhojnë një toksinë që shkakton një infeksion akut, me simptoma të ngërçeve të zorrëve dhe diarre (por pa ethe ose të vjella) që zakonisht zhvillohen brenda 8 deri në 12 orë, duke zgjatur më pak se 24 orë. Clostridium botulinum — këto baktere shkaktojnë botulizëm, një sëmundje e rrallë por serioze që shpesh shoqërohet me ushqim që është trajtuar në mënyrë jo të duhur gjatë procesit të konservimit. Bakteret prodhojnë një toksinë që, përveç të vjellave dhe diarresë, mund të shkaktojë dobësi të muskujve, qepallat që bien, vizion të paqartë, shikim të dyfishtë, të folur të ngathët, gojë të thatë dhe vështirësi në gëlltitje. Nëse nuk trajtohet, sëmundja mund të përparojë për të shkaktuar paralizë të muskujve të përdorur për frymëmarrje si dhe muskuj të trungut, krahëve dhe këmbëve. Toksina shkatërrohet nga temperaturat e larta. Një nga mënyrat më të rëndësishme për të parandaluar botulizmin e ushqimit është të ndiqni teknikat e duhura të konservimit në shtëpi. Shigella — nga ushqimi dhe uji i kontaminuar me jashtëqitje; e disa specieve që ekzistojnë, disa prodhojnë toksinë dhe shkaktojnë artrit reaktiv dhe sindromën uremike hemolitike (HUS), gjendje e shoqëruar me shkatërrimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe dështimin e veshkave. Shigella dysenteriae shkakton dizenteri, diarre të rëndë, të përgjakshme dhe ethe. Escherichia coli —E. coli janë baktere të zakonshme që gjenden normalisht në traktin tretës të njerëzve dhe kafshëve. Shumica e shtameve nuk shkaktojnë probleme, por disa prodhojnë një toksinë, të njohur si “toksina shiga”, që mund të shkaktojë diarre të përgjakshme dhe infeksione potencialisht serioze të përhapura nga burime të tilla si mishi i zier, veçanërisht hamburger, ose nga personi në person. Këto njihen si shigla prodhuese të toksinës E coli ose STEC. Shumë të rinj dhe të moshuar janë zakonisht më të prekurit nga komplikimet e infeksioneve STEC, siç është HUS.
Parazitët: Parazitët më të zakonshëm që shkaktojnë diarre janë: Specie Giardia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum. Këto parazitë të vetëm qelizorë gjenden në përrenj malorë dhe liqene në të gjithë botën dhe mund të infektojnë pishina, vaskë të nxehtë dhe herë pas here furnizime me ujë në komunitet. Parazitët e tjerë të ngjashëm me krimbin , mund të shkaktojnë herë pas here infeksione.Në pjesë të tjera të botës, veçanërisht në vendet në zhvillim dhe klimat e ngrohta, bakteret patogjene dhe një gamë shumë më e gjerë e parazitëve hasen shpeshe. Vizitorët zakonisht infektohen duke ngrënë ose pirë diçka që është kontaminuar me vezët e parazitëve (vezët), por disa nga parazitët gjithashtu mund të depërtojnë në lëkurë.
Shembuj të shkaqeve jo infektive të diarresë:Diarre kronike, diarre që zgjat më shumë se disa javë, diarre sporadike dhe diarre që alternon me kapsllëk shoqërohen më shpesh me shkaqe jo infektive të diarresë. Këto mund të përfshijnë diarre për shkak të:Sëmundjeve te pankreasit ,Sëmundjet inflamatore të zorrëve, përfshirë sëmundjen Crohns dhe kolitin ulcerative,Mosfunksionimi i zorrëve, siç mund të shihet në sindromën e zorrës së irrituar, qrregullimet e malabsorbimit, siç është fibroza cistike, Intolerancat ushqimore ose ndjeshmëritë, të tilla si intoleranca e laktozës ose sëmundja celiace, nderhyrjet kirurgjike në stomak ose fshikëz e tëmthit (shkalla me të cilën ushqimi udhëton nëpër traktin tretës mund të ndryshojë) .Kimioterapi ose rrezatim abdominal ose gastrointestinal. Sëmundjet endokrine, të tilla si diabeti dhe sëmundja e tiroides. Kanceri i zorrës së trashë ose polipet. Sindromi karcinoid (grup simptomash përfshirë diarre që shihet te ata me tumore karcinoide që mund të gjenden në zorrën e vogël, zorrën e trashë ose në rectum . Përdorimi i laksativëve. Antibiotikë ose medikamente të tjera që shkaktojnë diarre si një efekt anësor

Të dhënat diagnostifikuese – Para se të kryhet ndonjë test diagnostik duhet pyetur per Frekuencen , sasin dhe konsistencen e diareve dhe lëvizjeve jonormale të zorrëve sepse ato janë shumë individuale. Ato varen nga metabolizmi i një personi, ushqimet që hanë, niveli i aktivitetit , sasia e lëngjeve që ai pi, ilaçet që ai merr dhe madje edhe çdo stres që përjeton. Se cilat teste laboratorike do të jenë më të përshtatshmet per diagnostifikim mvaret edhe nga pergjegjet qe do te marrim ne keto pyetje .Cila është shpeshtësia e jashtëqitjeve tuaja? ,Sa kohe keni diarre?,Cilat janë konsistenca, ngjyra dhe vëllimi i përafërt i jashtëqitjeve?,A ka gjak ose mukus në jashtëqitje?,Cilat simptoma të tjera keni: dhimbje barku, nauze, ethe, dhimbje koke, lodhje?,Cfarë dhe ku keni ngrënë kohët e fundit?, A keni qenë në kampe? A keni udhëtuar jashtë vendit ? Ku?,A ka ndonjë prej anëtarëve të familjes tuaj, të njohur të afërt ose bashkëpuntorë të sëmurë?,Keni qenë kohët e fundit me antibiotikë?
Nëse diarreja e një personi është e pakomplikuar dhe largohet brenda pak ditësh mund të mos kërkojmë shkakun e shqetësimit gastrointestinal (GI). Megjithatë mund të kerkojme një ose më shumë teste, nëse diarreja është e rëndë, nëse ka gjak ose mukusë të pranishme, ose nëse po vazhdon pa lëvizje. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse personi ka qenë ne udhetim dhe ka ngrënë ose ka pirë ndonje gje qe e ka bere të sëmuret.
Testet laboratorike-; patogjenët e zbuluar varen nga paneli i testeve që përdoren per traktin gastrointestinal .
• Testet që zbulojnë viruse specifike, baktere dhe parasite .Kultura e jashtëqitjes përdor mjete ushqyese të veçanta që lejojnë që patogjenët të rriten, ndërsa pengojnë rritjen e baktereve që janë normalisht të pranishëm në traktin tretës (flora normale).
• Baktere të ndryshme, por laboratorët zakonisht vlerësojnë kulturat e jashtëqitjes për patogjenët më të zakonshëm të zorrëve:Speciet campylobacter, Llojet e salmonelës,Speciet Shigella,Testi i toksinës Clostridium difficile ,Teste specifike për Escherichia coli që prodhon toksinen Shigella (STEC).Elektroforeza Gel e fushës së pulsuar (PFGE) e përdorur nga laboratorët e shëndetit publik për të identifikuar nëntipet e E. coli .
• Testet gjenetike të shpejta molekulare (PCR) për gjenin Shiga toxin 1 (stx1) dhe toksin Shiga 2 (stx2). Stool WBC Stool Detekton qelizat e bardha të gjakut që mund të jenë të pranishme në jashtëqitje kur ka një infeksion bakteror, siç është Clostridium difficile . Testi i antigjenit për rotavirus si një test i shpejtë antigjeni që mund të zbulojë një shkak të zakonshëm të diarresë tek fëmijët.
• Një vlerësim mikroskopik i jashtëqitjes për parazitë dhe vezë ( cistet) e parazitëve.Testet e antigjenit specifike për parazitët:Giardia lamblia,Entamoeba histolytica,Cryptosporidium parvum
• Testet e antitrupave për parazitët te traktit GI ne Gjak . Ato nuk janë aq të dobishme për të zbuluar infeksionet aktuale, por mund të urdhërohen të kontrollohen për infeksione të kaluara ose kronike.
Shembuj të provave për shkaqe jo infektive të diarresë
• Tripsina / kemotrypsina- Trypsina dhe kimiotipina janë enzima që janë të zbulueshme në jashtëqitje nëse pankreasi funksionon normalisht. Këto teste përdoren për të ndihmuar në vlerësimin e funksionit të pankreasit. Nivele të ulëta shihen me sëmundjet e pankreasit dhe fibrozën cistike (CF).
• Numri i rritur i qelizave të bardha WBC të gjakut në jashtëqitje mund të tregojë sëmundje inflamatore të zorrëve (IBD).
• Yndyrnat fekale masin nivelin e yndyrës në jashtëqitje ; niveli i rritur shoqërohet me malabsorbim që mund të shkaktohet nga sëmundja celiac, pamjaftueshmëria e pankreasit ose fibroza cistike .
• Testet e alergjisë ushqimore – konsiderohen “standardi i artë” për diagnostikimin e alergjive ushqimore. dhe kërkojnë mbikëqyrje të ngushtë mjekësore, sepse reagimet mund të jenë të rënda, duke përfshirë anafilaksinë kërcënuese për jetën. Eleminimi i ushqimit është një mënyrë tjetër për të provuar për alergjitë ushqimore: eliminimi i të gjitha ushqimeve të dyshuara nga dieta, pastaj rivendosja e tyre një në një kohë për të zbuluar se cilat (a) janë duke shkaktuar problemin.
• Testet e antitrupave të sëmundjes celiac, antitrupa transglutaminaza e indit të gjakut (tTG), klasa IgA është testi kryesor që urdhërohet të kontrollohet për sëmundjen celiace. Eshtë testi më i ndjeshëm dhe specifik i gjakut për sëmundjen celiac. Teste të tjera mund të përfshijnë klasën IgG të tTG, IgA totale dhe antitrupa peptide gliadin deamidated (anti-DGP), IgA ose IgG.
• Testimi i tolerancës së laktozës – Matja e hidrogjenit në frymë ose ndryshimet në nivelin e glukozës në gjak pasi një personi i jepet një pije që përmban një sasi standarde të laktozës, duke përcaktuar kështu nëse individi është i aftë të tretet siç duhet i laktozën
• Testi i thithjes së xyloses- Përcakton sa mirë dikush përthith ksilosën; ajo mat nivelin e xylose në gjak dhe urinë pasi një sasi standarde të gëlltitet në mënyrë që të vlerësojë aftësinë e personit për të absorbuar karbohidrate në përgjithësi.
• Testet e laktoferrinës dhe kalprotektinës Sne jashtqitje detektojn inflamacionin që shoqërohet me IBD
• Antitrupat Anti-Saccharomyces cerevisiae mannan (ASCA) – Detekton antitrupat anti-Saccharomyces cerevisiae (ASCA), të cilat janë proteina imune shpesh të pranishme tek njerëzit që kanë IBD
• Testi i gjakut okult fekal dhe testi imunokimik i fekaleve (FOBT, FIT) -Detekton gjakderdhjen e traktit tretës që mund të tregojë kancerin e zorrës së trashë
• 5-HIAA, Chromogranin A, Serotonin ne gjak – Këto janë teste për të ndihmuar në diagnostikimin e një tumori kanceroz, i cili është një shkak relativisht i rrallë i diarresë kronike.
• Ndonjëherë mund të bëhet një biopsi e zorrëve të holla për të kërkuar shenja të infeksionit parazitar, sëmundje celiac ose një tumori.Ndonjëherë mund të bëhet një biopsi e zorrëve të holla për të kërkuar shenja të infeksionit parazitar, sëmundje celiac ose një tumori.
• Disa teste mund të bëhen për të ndihmuar në kontrollin e shëndetit të përgjithshëm të individit dhe për të ndihmuar gjetjen e të dhënave për shkakun e diarresë:-Numërimi i plotë i gjakut (CBC) të përdoret për të kontrolluar anemone ose për të ndihmuar në zbulimin e një infeksioni. Për shembull, një lloj qelizë e bardhë e gjakut e quajtur eozinofil mund të ngrihet me infeksione parazitare.Elektrolitet – nëse një person është i dehidratuar, një mjek i kujdesit shëndetësor mund të dëshirojë të bëjë një test gjaku për të përcaktuar nëse elektrolitet e personit janë bërë jo ne ekuilibër.Osmolaliteti – mostrat e gjakut, urinës ose jashtëqitjes mund të ekzaminohen për të vlerësuar ekuilibrin e elektrolitit.
Teste jo-laboratorike- Nëse shkaku i diarresë nuk përcaktohet përmes një egzaminimi fizik, historisë mjekësore ose testimit fillestar, mund të përdoren procedura të veçanta imazherie për të parë pjesët e traktit gastrointestinal si endoscopy, colonoscopy, sigmoidoscopy.
Parandalimi i diareve – Mënyrat më të mira për të parandaluar një infeksion gastrointestinal bakterial, parazitar ose viral janë të mos pini ujë ose të hani ushqim që mund të jetë i kontaminuar dhe të keni kujdes me masat sanitare siç është larja e duarve. Ushqimi që mund të ndotet, siç janë mishi i papërpunuar dhe vezët, duhet të gatuhet tërësisht. Ushqimet e gatuara dhe ushqimet që shërbehen si të papjekura nuk duhet të prekin asnjë sipërfaqe që mund të jetë ndotur.Nëse dikush në një familje ka një infeksion diarre, rekomandohet larja e kujdesshme e duarve nga të gjithë anëtarët e familjes. Eshtë më mirë që personi i infektuar të shmangë përgatitjen e ushqimit ose pijeve për të tjerët derisa infeksioni i tyre të marrë fund. Kur udhëtoni në vendet në zhvillim, është mirë që të pini vetëm ujë në shishe, pije të pagazuara dhe ushqime të nxehta të gatuara. Shmangni frutat dhe perimet jo te fresketa koncentrohuni ne ato qe mund ti qeroni vete . Ushqimi nga shitësit e ushqimit në përgjithësi nuk konsiderohet i sigurt. P.sh. Ekzistojnë dy vaksina të disponueshme në Sh.B.A për të mbrojtur foshnjat nga infeksioni rotavirus. Për informacion, shihni faqen e internetit të kësaj CDC. Një vaksinë është gjithashtu në dispozicion për të parandaluar infeksionet e hepatitit A.Rastet e diarresë që shkaktohen nga sëmundjet që vijnë nga ushqimi, monitorohen në një nivel komuniteti dhe shteti. Përvec rasteve që lidhen me udhëtimet, zyrtarët shëndetësorë dëshirojnë të përpiqen të përcaktojnë se nga ka ardhur infeksioni në mënyrë që ata të adresojnë çdo shqetësim të mundshëm të shëndetit publik. Për shembull, nëse infeksioni i dikujt është për shkak të ushqimit të kontaminuar të shërbyer në një restorant ose për shkak të furnizimit me ujë të komunitetit të kontaminuar, atëherë do të duhet të merren hapa për të parandaluar përhapjen e infeksionit.
Trajtimi i diarreve – varet nga ashpërsia dhe kohëzgjatja, si dhe shkaku. Nëse diarreja është e pakomplikuar dhe largohet brenda pak ditësh, asnjë trajtim specifik dhe vetëm kujdes përkrahës mund të jetë i nevojshëm. Kujdesi mbështetës zakonisht përfshin pirjen e shumë lëngjeve (zakonisht që përmbajnë kripëra dhe minerale) për të shmangur dehidratimin dhe ndonjëherë modifikimin e dietës. Kjo mund të përfshijë ngrënie të ushqimeve të buta si banane, oriz, dhe shmangia e ushqimeve që përmbajnë kafeinë ose ato me përmbajtje të lartë yndyre.

Nëse diarreja është e rëndë, e përgjakshme, përmban mukozë dhe ka zgjatur më shumë se dy ditë (24 orë në foshnje), duhet të këshilloheni me ofruesin e kujdesit shëndetësor. Testet do të urdhërohen për të identifikuar shkakun e diarresë dhe më pas trajtimi do të përshtatet për shkakun.
• Për infeksione virale dhe shumë infeksione patogjene bakteriale, trajtimi kryesor është adresimi i dehidrimit për t’u siguruar që personi të zëvendësojë lëngjet e humbura dhe elektrolitet. Foshnjat dhe ata me dehidrim të rëndë mund të mos jenë në gjendje të pinë sa duhet për të përmbushur nevojat e tyre për ri-hidratim dhe mund të duhet të shtrohen në spital për një periudhë të shkurtër kohe.
• Shumica e infeksioneve bakteriale të traktit gastrointestinal zgjidhen vetë në njerëz të shëndetshëm. Në disa raste, antibiotikët në të vërtetë fshehin patogjenin dhe mund të çojnë në bartjen e organizmave për muaj (“gjendje bartëse”). Njerëzit me sëmundje themelore që kompromentojnë sistemin imunitar, siç është kanceri, mund të trajtohen me antibiotikë pasi që ata mund të mos jenë në gjendje të pastrojnë infeksionin vetë.
• Shumica e infeksioneve parazitare trajtohen, megjithëse disa mund të zgjidhen vete. Me disa infeksione bakteriale dhe parazitare, një mjek i kujdesit shëndetësor mund të trajtojë tërë familjen, edhe nëse vetëm një anëtar preket qartë.
• Njerëzit duhet të flasin me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor para se të marrin një ilaç kundër diares. Diarreja është një nga metodat që trupi përdor për të ndihmuar të shpëtoj veten nga infeksioni. Ilaçet kundër diarresë mund të ngadalësojnë ose parandalojnë që kjo të ndodhë, duke zgjatur potencialisht gjatësinë e sëmundjes dhe ndonjëherë duke e bërë infeksionin edhe më keq.
• Trajtimi i shkaqeve jo infektive të diarresë mund të jetë më pak i drejtpërdrejtë dhe më i vështirë sesa shkaqet infektive. Mund të përfshijë trajtimin e gjendjes themelore pasi të jetë identifikuar. Mund të kërkojë rregullime diete, trajtim afatgjatë ose mbështetje të vazhdueshme ushqyese. Për diare të shkaktuar nga ndjeshmëria e ushqimit ose intolerancat siç është intoleranca e laktozës, për shembull, trajtimi shpesh përfshin shmangien e shkakut të dyshuar. Një diagnozë e sëmundjes celiace mund të kërkojë shmangien e të gjitha ushqimeve që përmbajnë gluten.
Të gjitha hulumtimet që ndihmojnë diagnostifikim të saktë dhe mundesojne trajtim te duhur ju mund ti realizoni ketu tek ne ne OLIV laboratory. Stina e verës dominohet nga kjo patologji prandaj për të mos prishur pushimet verore ju duhet të besoni në më të mirin BESONI në OML .

Youtube

Arkiva

Kategoritë