Sht, Mar 23, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikon vetmia në shëndetin tonë?

Ka shumë mënyra të dukshme në të cilat stili i jetës tuaj ndikon në shëndetin tuaj fizik dhe mendor.

Për shembull, ka shprehi “të shëndetshme” të të ngrënit që në të vërtetë nuk janë aq të shëndetshme.

Por ka një aspekt më pak të dukshëm të stilit tuaj të jetesës që mund të ndikojë në shëndetin tuaj: vetmia.

Para se të thuhen efektet negative të shëndetit që mund të shkaktohen nga vetmia, është e rëndësishme të kuptojmë përkufizimin e këtij termi. Sipas ekspertëve, ka dy lloje të ndryshme të vetmisë: subjektive dhe objektive.

 Vetmia objektive i referohet gjendjes fizike të të qenurit i vetëm ose i izoluar në mënyrë shoqërore.

Vetmia subjektive, nga ana tjetër, i referohet ndjenjës së të qenurit i vetëm – edhe nëse nuk jeni në të vërtetë vetëm. Është një gjendje emocionale dhe jo fizike.

Studimet e përmendura më poshtë tregojnë se ka rreziqe që lidhen me të dy llojet e vetmisë.

Vetmia mund të rrisë rrezikun e vdekjes së hershme

Studiuesit kanë publikuar dy studime kryesore që përcaktojnë efektin e përgjithshëm të vetmisë si një faktor rreziku për vdekjen e parakohshme (vdekja që ndodh para moshës mesatare të vdekjes në një popullsi të caktuar).

Studimi i parë shqyrtoi shkallën në të cilën marrëdhëniet shoqërore dhe treguesit e tjerë socialë, siç janë madhësia e rrjetit shoqëror dhe mbështetja e perceptuar sociale, ndikojnë në rrezikun e vdekshmërisë. Analiza – e cila përfshiu mbi 300,000 pjesëmarrës – zbuloi se shënimi i ulët në ato tregues të lidhjes sociale barte një rrezik të ngjashëm për pirjen e duhanit deri në 15 cigare në ditë.

Studimi i dytë përfshinte 3.4 milion pjesëmarrës dhe u përqendrua tek vetmia subjektive dhe izolimi fizik aktual, dhe zbuloi se të dyja mund të çojnë në një rritje të rrezikut prej 30% të vdekjes së parakohshme.

Vetmia mund të çojë në depresion

Vetmia mund të jetë një faktor rreziku për zhvillimin e depresionit. Dëshmitë e kësaj mund të gjenden në një studim të vitit që shikonte rezultatet nga dy studime bazuar në popullsi të të moshuarve dhe të rinjëve. Të dy studimet zbuluan se nivelet më të larta të vetmisë u shoqëruan me simptoma më depressive.

Vetmia mund të shkaktojë inflamacion në trup

Studimi zbuloi se një grup gjenesh të përfshira në inflamacion – mënyra e trupit për të mbrojtur veten – janë më aktive në ata që ndihen të vetmuar.

Ky reagim gjenetik është ai që daton nga breza. Trupat tanë ende e shohin vetminë dhe izolimin si kërcënim që ishte shekuj më parë, kur të qenit i vetëm mund të nënkuptojë të sulmosh një kafshë ose një grup njerëzish. Inflamacioni ka për qëllim të jetë një mekanizëm mbrojtës për të na mbrojtur nga infeksioni dhe lëndimi, por shumë prej tyre mund të çojnë në sëmundje serioze si kanceri.

Vetmia mund ta bëjë më të vështirë bashkëveprimin me të tjerët

Ata që raportojnë vetminë më të madhe gjithashtu i perceptojnë situatat sociale si më kërcënuese. Ndonëse kjo mund të duket e çuditshme – do të supozonit se ata që janë të vetmuar do të përfitonin nga mundësitë për të formuar lidhje – është një fenomen që ka rrënjë në evolucion.

Vetmia rrit rrezikun për sëmundjet e zemrës

Vetmia lidhet me çështje serioze kardiovaskulare. Një studim zbuloi se vetmia dhe izolimi social ishin të lidhura me një rritje prej 32% të rrezikut për sëmundjet koronare të zemrës./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë