Mër, Pri 3, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikojnë ndryshimet hormonale në lëkurën tuaj sipas dermatologut

Lëkura e njeriut ndryshon në shumë mënyra si përgjigje ndaj hormoneve seksuale si estrogjeni dhe testosteroni. Në përgjithësi ka rritje të vajit të fytyrës para dhe gjatë menstruacioneve. Shpërthimet e akneve janë shumë të zakonshme gjatë periudhës premenstruale dhe menstruale.

Estrogjeni ndihmon në stimulimin e prodhimit të vajit në lëkurë dhe e ndihmon atë të mbahet elastike, e lëmuar dhe e shëndoshë. Por nivelet e uljes së estrogjenit, lëkura mund të bëhet më e thatë dhe më e kruar.

Ekzistojnë tre hormone kryesore seksuale që mund të shkaktojnë ndryshime në pamjen dhe ndjesinë e lëkurës: Estrogjeni, Progesteroni dhe Testosteroni. Secila prej tyre luan një rol të ndryshëm.

Estrogjeni- Ndihmon në stimulimin e prodhimit të kolagjenit, elastinës dhe acidit hialuronik që ndihmon lëkurën të qëndrojë e shëndoshë.

Progesteroni- Stimulon prodhimin e sebumit ose gjëndrave të yndyrës në lëkurë dhe e bën lëkurën të yndyrshme.

Testosteroni- Gjatë menstruacioneve, sinteza e testosteronit rritet dhe funksionon në mënyrë të ngjashme me progesteronin në atë që bën që gjëndrat dhjamore të prodhojnë vaj.

Gjatë shtatzënisë për shkak të niveleve të larta të estrogjenit dhe progesteronit, ndodhin ndryshime të pigmentimit si melasma. Kur melasma shfaqet gjatë shtatzënisë, ajo njihet si kloazma dhe shihet si njolla lëkure me ngjyrë kafe të errët që shfaqen rreth ballit, hundës, buzëve të sipërme ose faqeve.

Gjatë menopauzës, nivelet e estrogjenit ulen. Sinteza e kolagjenit bie në përgjigje të një rënie të estrogjenit, e cila mund të shkaktojë humbje të vëllimit të fytyrës, një ulje të trashësisë së lëkurës, rënie të fytyrës dhe rrudha.

Është e rëndësishme të mbani mend se njerëz të ndryshëm janë të prekur nga luhatjet e hormoneve në mënyra të ndryshme. Shëndeti i lëkurës ndikohet gjithashtu nga gjenetika, mënyra e jetesës dhe praktikat e kujdesit të lëkurës së një personi.

Youtube

Arkiva

Kategoritë