Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Sëmundjet mendore që shpesh i gabojmë për tiparet e karakterit

Shumë shpesh ne shpjegojmë veprimet ekstravagante të një personi nga karakteri i tyre. Po sikur diçka të fshihet pas kësaj?

Psikoterapistët e shquar amerikanë Aaron T. Beck dhe Arthur Freeman kanë zbuluar disa sekrete të tipareve njerëzore në librin e tyre, Terapia Kognitive e Çrregullimeve të Personalitetit.

Bright Side ka studiuar me kujdes punën e këtyre shkencëtarëve dhe ka përgatitur një udhëzues të 10 tipareve të personalitetit që mund të shkaktojnë probleme tek njerëzit nëse nuk i kontrollojnë ato.

1. Neglizhenca

Kjo kategori përfshin njerëz që duan gjithmonë të kenë më shumë pushim dhe më pak punë. Sigurisht, është një dëshirë e thjeshtë njerëzore, megjithatë, disa prej nesh shpesh e teprojnë. Për shembull, nëse një punonjës i një kompanie ka marrë disa ditë të lira brenda një viti, ka marrë dy pushime dhe shumë ditë pa pagesë, dhe gjithashtu ka arritur të vonohet për punë shumë herë, një psikolog ka të ngjarë t’i diagnostikojë me çrregullim antisocial.

 Megjithatë, ka edhe disa simptoma më shumë që kjo shkakton:

Gënjeshtra të shpeshta të pa lëvizshme

Një dëshirë për të jetuar në kurriz të të tjerëve

Shkarkimi i shpeshtë pa plane të mëtutjeshme të punësimit, që do të thotë “të shkosh askund”

Bërja e blerjeve të paplanifikuara dhe për këtë arsye, humbja e parave (një person do të blinte produkte të domosdoshëm por bleu një lojë të re për Play Station-in e tij)

Menaxhimi i kohës dhe shpërblimet mund të ndihmojnë në luftimin e antisocialitetit. Mund të jetë një ide e mirë të shkruani se çfarë dhuratë do t’i jepni vetes për këtë ose atë arritje (për shembull, jetoni sipas planit për dy ditë) dhe t’i përmbaheni orarit të paktën një muaj për të zhvilluar një zakon. Gjithashtu, kur kanë çrregullime të tilla, psikologët rekomandojnë ushtrimin, “pasqyrë të zgjedhjeve”. Kur një problem është shkruar dhe të gjitha mënyrat e mundshme për të marrë parasysh se janë marrë me avantazhet dhe disavantazhet e tyre, mund të ndihmojë në marrjen e vendimeve racionale.

2. Droja

Ndrojtja e inkurajuar mund të zhvillohet në një izolim total dhe mosgatishmëri për të krijuar lidhje me botën e jashtme me kalimin e kohës. Njerëzit që janë në buzë të një çrregullimi mendor ndalojnë të ndjejnë emocione të forta dhe përpiqen të kufizojnë veten e tyre nga kontakti me të tjerët, kjo është arsyeja pse ata shpesh zgjedhin punë në distancë ose aktivitete të tjera që nuk janë të lidhura me komunikimin.

Introversimi i hipertrofizuar çon në një çrregullim të personalitetit skizoid, i cili ka simptomat e mëposhtme:

Indiferenca ndaj kritikës ose lavdërimit

Mungesa e miqve të ngushtë ose prania e vetëm një shoku të ngushtë

Një tendencë për të ëndërruar shpesh dhe jorealisht

Një mbindjeshmëri që një person ndihet i frikësuar të tregojë për rrethinën e tij

Është e mundur të parandalohet sëmundja me ndihmën e disa metodave. Një nga ato më të dobishmet është çdo aktivitet në grup, siç është mësimi i vizatimit, mësimi i një gjuhe të huaj, ndjekja e jogës ose trainimi i pilates.

3. Procrastinacioni

Kjo kategori përfshin rebelët që nuk duan të ndjekin rregullat e shoqërisë. Shprehet duke hequr veprimet e nevojshme për më vonë. Praktikimi i zvarritjes mund të çojë në një çrregullim të personalitetit pasiv-agresiv, i cili shpesh nënkupton depresion kronik.

Një rebelim i vogël në shkollë apo kolegj është një gjë normale dhe nuk ka nevojë të kërkoni një sëmundje në të. Sidoqoftë, simptomat e mëposhtme mund të tregojnë se zvarritja po zhvendoset në një fazë të re të zhvillimit:

Irritueshmëri në përgjigje të kërkesave për të bërë diçka jo shumë të këndshme, por e zakonshme për shumicën e njerëzve, siç është larja e enëve, pastrimi i kutisë së një mace, nxjerrja e plehrave, etj.

Një ritëm shumë i ngadaltë i punës dhe i një cilësie jo të mirë

Fyerja ndaj pjesëve të dobishme të këshillave nga rrethina se si ta bëni punën më të mirë dhe më të shpejtë

Kritika e paarsyeshme e zemëruar për njerëzit që janë të pajisur me pushtet

Kompleksiteti i profilaksisë qëndron në faktin se një person zakonisht mendon se nuk është faji i tyre.

4. Impulsiviteti dhe temperamenti

Një person që nuk përpiqet të kontrollojë zemërimin e tij, ka rreziqe të larta për të zhvilluar një çrregullim të personalitetit kufitar. Një nga simptomat tipike të një sëmundjeje të tillë mund të jetë një ndryshim i mprehtë dhe jo i motivuar i mendimit në ato plotësisht të kundërta. Le të themi, sot ju mendoni se vezët e skuqura ndikojnë keq në stomakun tuaj dhe i urreni ato, por të nesërmen filloni t’i gatuani për mëngjes.

Sigurisht, një impulsivitet i thjeshtë nuk fsheh rreziqe. Sidoqoftë, nëse shkon së bashku me temperamentin dhe simptomat e mëposhtme, ia vlen t’i kushtoni vëmendje:

Miqësi dhe romancë e paqëndrueshme

Mbetjet e parëndësishme të parave (ju duhet të blini një aparat kafeje, por keni blerë një televizor të dytë, për shembull)

Vozitje e pakujdesshme

Një ndryshim i humorit pa ndonjë arsye të dukshme dhe ndjenjën e mërzisë kronike

Një profilaksi e mirë për këtë do të ishte menaxhimi i zemërimit dhe trajnime të ndryshme për vetë-identifikimin. Vetë-kontrolli me shpërblime të vogla mund të jetë gjithashtu i dobishëm. Për shembull, nëse do të blini një aparat kafeje dhe do ta blini atë pa marrë gjysmën e sendeve nga dyqani, shpërbleni veten me diçka për të cilën keni ëndërruar për një kohë të gjatë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë