Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
Sa është i rrezikshëm presioni i lartë i gjakut?

Presioni i lartë i gjakut është një kusht që pacientët tentojnë të nënvlerësojnë rrezikun – shumë njerëz thjesht nuk e marrin atë shumë seriozisht.

Por ata duhet.

Është shkaku kryesor i vdekjes dhe aftësisë së kufizuar; në fakt, është vlerësuar se presioni i lartë i gjakut është një shkak parësor ose kontribues i mbi 400,000 vdekjeve në vit – që shkon në më shumë se 1,100 vdekje në ditë.

Pra, pse nuk kemi më frikë prej tij?

Përgjigja është një përzierje e familjaritetit dhe shërimit. Statistikat e fundit tregojnë se afërsisht 50% e të rriturve e kanë atë – kështu që shumica prej nesh ndoshta e njohin dikë me tension të lartë.

 Dhe shumica prej nesh janë të vetëdijshëm se është e shërueshme – ne mund të marrim medikamente dhe të bëjmë stilin e jetës për ta mbajtur nën kontroll.

Problemi është, nuk e mbajmë nën kontroll.

Sipas CDC, vetëm rreth ½ e atyre me presion të lartë të gjakut kontrollojnë në mënyrë adekuate gjendjen e tyre. Disa njerëz nuk janë në dijeni se ata kanë tension të lartë. Të tjerët hezitojnë të marrin ilaçe të tensionit të lartë për shkak të efekteve anësore reale ose të perceptuara; ose ndoshta ata nuk duan të (ose nuk mund) të bëjnë ndryshimet e jetesës të nevojshme.

Por një nga arsyet më të mëdha që njerëzit nuk e kontrollojnë presionin e gjakut është se ata kanë probleme në gjetjen e saktë të numrave të presionit të gjakut.

Në të kaluarën, presioni i lartë i gjakut u përcaktua nga vizita te mjeku juaj. Por të dhënat kanë treguar se presionet e gjakut në zyrën e mjekut shpesh nuk janë të sakta – madje deri në 65% të kohës.

Pra, nëse keni, ose jeni të shqetësuar se keni, presionin e lartë të gjakut, monitorimi i leximeve tuaja larg nga zyra e mjekut tuaj është vendimtare.

Këtu janë rekomandimet për monitorimin e presionit të gjakut në shtëpi:

Merrni një monitor ku pranga shkon në krahun tuaj të sipërm. Dhe sigurohuni që është madhësia e duhur për ju.

Uluni në heshtje për të paktën 5 minuta para se të matni presionin e gjakut. Sigurohuni që pranga është në krahun tuaj të zhveshur dhe jo mbi rroba.

Ndryshoni kohën e ditës që kontrolloni tensionin e gjakut. Regjistroni rezultatet tuaja dhe sillni ato me vete në takimin tuaj të mjeku tjetër.

Presioni i gjakut më i madh se 180/120 mm Hg quhet një krizë hypertensive.

Nëse nuk keni ndonjë simptomë, mund të jetë e arsyeshme të prisni 5 minuta dhe të kontrolloni përsëri para se të kontaktoni mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor.

 Nëse keni ndonjë simptome shqetësuese (në çdo nivel të presionit të gjakut), siç është dhimbja e gjoksit, gulçimi, mpirje ose dobësi ose vështirësi me vizionin tuaj ose të folurit, duhet menjëherë të telefononi mjekun.

Monitorimi i duhur i presionit të gjakut është një mundësi e rëndësishme për ju dhe mjekun tuaj për të punuar së bashku, për t’u siguruar që ju të merrni trajtimin më të mirë për tensionin tuaj të gjakut./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë