Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Rëndësia e acidit folik për shëndetin

Të gjitha gratë që janë në gjendje të mbesin shtatzënë ose planifikojnë të mbeten shtatzënë kanë nevojë për 400 mikrogramë (mcg) të acidit folik çdo ditë. Acidi folik gjendet në disa vitamina dhe ushqime si drithëra mëngjesore ose bukë që kanë të shtuar acid folik.

Pse është acid folik i rëndësishëm?

Gjithkush ka nevojë për acid folik, por është veçanërisht e rëndësishme nëse jeni shtatzënë ose mund të mbeteni shtatzënë. Acidi folik është një vitaminë që mund të parandalojë defektet e lindjes.

Marrja e acidit folik të mjaftueshëm është e rëndësishme edhe kur nuk planifikoni të mbeteni shtatzënë. Por, është e nevojshme gjatë javëve të para të shtatzënisë, shpesh para se një grua të dijë se është shtatzënë.

Bisedoni me mjekun tuaj rreth acidit folik.

Si mund të marr mjaftueshëm acid folik?

Marrja e mjaftueshme e acidit folik çdo ditë është e lehtë. Ju mund të hani ushqime si drithëra mëngjesore ose bukë që kanë të shtuar acid folik. Ose mund të merrni një vitaminë me acid folik.

Kontrolloni etiketën e të Dhënave të Ushqyerjes në anën e kutisë për të parë se sa acid folik kanë drithërat. Zgjidhni drithëra që ka 100% DV (Vlera Ditore) të acidit folik.

Merrni një vitaminë me acid folik

Ju mund të merrni një multivitamin ose një pilulë që ka vetëm acid folik. Vitaminat dhe pilulat e acidit folik mund të gjenden në shumicën e farmacive dhe dyqaneve ushqimore. Merrni këshilla për zgjedhjen e një vitamine me acid folik.

Vepro!

Është e lehtë për të marrë acidin folik që ju nevojitet. Vetëm hani një tas të drithërave me 100% DV të acidit folik – ose merrni një vitaminë me 100% DV të acidit folik – çdo ditë. Nëse merrni vitaminë, merreni atë në të njëjtën kohë çdo ditë. Për shembull, merrni atë kur pastroni dhëmbët në mëngjes ose kur hani mëngjesin.

Lëreni shishet e vitaminës diku që do ta vini re çdo ditë, si në banakun e kuzhinës.

Hani shëndetshëm!

Të ushqyerit shëndetshëm duke ndjekur një model të shëndetshëm të ngrënies përfshin një shumëllojshmëri të ushqimeve dhe pijeve ushqyese. Kjo gjithashtu do të thotë marrjen e numrit të kalorive që është e drejtë për ju (jo të hahet shumë ose shumë pak).

Përdorni kaloritë tuaja për të ngrënë një shumëllojshmëri ushqimesh. Për të ngrënë shëndetshëm, sigurohuni që të zgjidhni:

Perime

Fruta

Produkte të qumështit pa yndyrë ose me yndyrë të ulët

Një shumëllojshmëri e ushqimeve me proteina, duke përfshirë ushqim deti, mish të mprehtë dhe shpezë, vezë, fasule, bizele, arra, farëra dhe produkte soje

Hani ushqime me folatë, gjithashtu.

Shumë ushqime të shëndetshme gjithashtu kanë folatë (një lloj i acidit folik që gjendet natyrshëm në disa ushqime)./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë