Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Rekomandojnë ekspertët: Dy tualete për femra, një për meshkuj!

Ekspertët e shëndetit publik po bëjnë thirrje për ofrimin e drejtë të tualeteve publike për gratë, duke thënë se qëllimi duhet të jetë të ketë dy tualete për femra, një për çdo mashkull.

Raporti i Shoqërisë Mbretërore thotë se njerëzit me probleme shëndetësore ose paaftësi janë më të prekur nga mungesa e banjove publike.

Qeveria tha se ishte në dorë të këshillit të menaxhojë burimet e tyre për të ofruar shërbime të nevojshme për njerëzit.

Raporti shton se tualetet publike “duhet të konsiderohen si thelbësore sikurse rrugët dhe mbledhja e mbeturinave”.

Por ajo tha se mungesa e objekteve në Britani të Madhe po ndikon në barazinë, lëvizshmërinë, palestër dhe aspekte të tjera të shëndetit – por askush nuk donte të paguante për ta.

Në një sondazh të më shumë se 2.000 të rriturve për raportin, dy në pesë persona me një gjendje mjekësore që kërkojnë udhëtime të shpeshta në tualet, thanë se nuk ndiheshin të aftë të dilnin aq shpesh sa donin për shkak të “zinxhirit të karkalecave”.

Në disa shtete amerikane dhe Kanada, janë bërë përpjekje për të futur legjislacionin e “barazimit” për të reflektuar sasinë më të gjatë të kohës që gratë kanë nevojë të përdorin tualetin.

‘Mua më duhet tualeti shumë shpejt’

Lorna Goudie, një asistent bibliotekash 31-vjeçare me seli në Liverpul, ka patur sindromin e zorrëve nervoz (IBS) për 10 vjet.

“Nëse shkoj në një vend të panjohur unë pyes se ku janë tualetet dhe sa më shpejt të jetë e mundur shkoj tek ata”, thotë ajo.

“Në një mënyrë është sikur po shërohesh nga një stomak i mërzitur, por nuk jeni mjaft të sigurt nëse jeni plotësisht më mirë, kështu që mund të keni nevojë për tualet shumë shpejt – për disa njerëz mund të jetë e tillë gjatë gjithë kohës.

“Për shembull, unë dua fshatrat dhe kam miq që më ftojnë në shëtitje të gjata, por nuk shkoj sepse nuk më pëlqen të jem larg nga qyteti”.

Lorna drejton një grup mbështetës lokal për njerëzit me IBS dhe thotë se kjo çështje përflitet shpesh.

“Tani po bëhet shumë e modës për të kthyer tualetet në bare, por fakti është se njerëzit kanë nevojë për to – nëse keni IBS apo jo.”

Një hartë BBC e ofrimit të tualetit publik në vitin 2018 zbuloi se ishin 4,486 tualete të drejtuara nga këshilli në Britani të Madhe, nga gjithsej që ishin 5,159 në vitin 2010.

Dhe në 37 zona të këshillit, nuk kishte tualete publike.

Ku kanë shkuar të gjitha tualetet publike?

A po fshihen WC-të publike në pjesë të Mbretërisë së Bashkuar?

Pse po pikturoj vulvë në tualetet publike?

Raporti tha se kjo po i detyron njerëzit “ta mbajnë atë” ose të urinojnë në rrugë, e cila është e papërgjegjshme dhe mund të çojë në sëmundje nga ndotja.

Raporti standard i femrave tek meshkujt në Mbretërinë e Bashkuar është 1: 1, por për shkak të numrit më të madh të urinës në tualetin e  meshkujve, kjo rrallë arrihet, thotë Shoqëria Mbretërore./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë