Mar, Qer 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Ndiqni këta hapa për të parandaluar koronavirusin!

Nëse mendoni se keni qenë të ekspozuar ndaj COVID-19 dhe keni një ethe dhe sëmundje të frymëmarrjes, të tilla si kollë ose vështirësi në frymëmarrje, telefononi menjëherë ofruesin e kujdesit shëndetësor.

Nëse jeni të sëmurë me COVID-19 ose dyshoni se jeni të infektuar nga virusi që shkakton COVID-19, Olive medical & laboratory ju bën thirrje të ndiqni hapat e mëposhtëm për të ndihmuar në parandalimin e përhapjes së sëmundjes te njerëzit në shtëpinë dhe komunitetin tuaj.

• Qëndroni në shtëpi përveç për të marrë kujdesin mjekësor. Njerëzit që janë të sëmurë butë me COVID-19 janë në gjendje të izolohen në shtëpi gjatë sëmundjes së tyre. Ju duhet të kufizoni aktivitetet jashtë shtëpisë tuaj, përveç kujdesit mjekësor.

• Shmangni hapësirat publike: Mos shkoni në punë, shkollë ose zona publike.

• Shmangni transportin publik: Shmangni përdorimin e transportit publik, ndarjen e udhëtimeve ose taksitë.

• Ndaheni nga njerëzit e tjerë dhe kafshët në shtëpinë tuaj

• Qëndroni larg nga të tjerët: Sa më shumë që të jetë e mundur, ju duhet të qëndroni në një dhomë specifike dhe larg njerëzve të tjerë në shtëpinë tuaj. Gjithashtu, nëse duhet të përdorni një banjë të veçantë.

• Kufizoni kontaktin me kafshët shtëpiake dhe kafshët: Ju duhet të kufizoni kontaktin me kafshët shtëpiake dhe kafshë të tjera ndërsa jeni të sëmurë me COVID-19, ashtu si do të bëni rreth njerëzve të tjerë. Edhe pse nuk ka raporte për kafshë shtëpiake ose kafshë të tjera që sëmuren me COVID-19, prapëseprapë rekomandohet që njerëzit e sëmurë me COVID-19 të kufizojnë kontaktin me kafshët derisa të dihen më shumë informacione rreth virusit.

• Thirrni përpara përpara se të vizitoni mjekun tuaj .Nëse keni një takim mjekësor, telefononi ofruesin e kujdesit shëndetësor dhe thuajuni atyre që keni ose mund të keni COVID-19. Kjo do të ndihmojë zyrën e ofruesit të kujdesit shëndetësor të ndërmarrë hapa për t’i mbajtur njerëzit e tjerë që të mos infektohen ose të ekspozohen.

• Vendosni një maske ne fytyrë nëse jeni të sëmurë : Duhet të vishni një maskë për fytyrën kur jeni rreth njerëzve të tjerë (p.sh., duke ndarë një dhomë ose një automjet) ose kafshë shtëpiake dhe para se të hyni në zyrën e një ofruesi të kujdesit shëndetësor.

• Nëse jeni duke u kujdesur për të tjerët : Nëse personi i sëmurë nuk është në gjendje të veshë një fytyrë (për shembull, sepse shkakton probleme me frymëmarrjen) , atëherë njerëzit që jetojnë me personin që është i sëmurë nuk duhet të qëndrojnë në të njëjtën dhomë me ta , ose ata duhet të veshin një fytyrë nëse hyjnë në një dhomë me personin që është i sëmurë.

• Mbuloni kollitjet dhe teshtitjet tuaja. Mbuloni gojën dhe hundën me një ind kur kolliteni ose teshtitni.Hidhni pëlhura të përdorura në një kosh plehërash të rreshtuar.

• Lani menjëherë duart tuaja me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda ose nëse sapuni dhe uji nuk janë të disponueshëm, pastroni duart tuaja me një sanitizues dore me bazë alkooli që përmban të paktën 60% alkool, veçanërisht pasi të keni fryrë hundën, kolliteni ose teshtitni; shkuarja në banjë dhe para se të hani ose përgatitni ushqim, duke mbuluar të gjitha sipërfaqet e duarve tuaja dhe duke i fërkuar ato së bashku, derisa të ndjehen të thata.

• Sapuni dhe uji janë opsioni më i mirë nëse duart tuaja janë dukshëm të ndyra.

• Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës me duar të palara.

• Shmangni ndarjen e sendeve personale shtëpiake

• Ju nuk duhet të perdorni se bashku me te tjeret gota, enë për të ngrënë, peshqirë ose shtrat me njerëzit e tjerë ose kafshët shtëpiake.Pas përdorimit të këtyre sendeve, ato duhet të lahen plotësisht me sapun dhe ujë.

• Pastroni të gjitha sipërfaqet me prekje të lartë çdo ditë

• Sipërfaqet me prekje të lartë përfshijnë sportele, tabletopë, çadra dore, pajisje për banjo, tualete, telefona, tastierë, tableta dhe tavolina në shtrat duhet te pastrohen shpesh .

• Dezinfektoni zonat me lëngje trupore,pastroni çdo sipërfaqe që mund të ketë mbi to lëngje gjaku, stool ose trup.

• Përdorni një llak pastrimi shtëpiak ose fshijeni sipas udhëzimeve të etiketës. Etiketat përmbajnë udhëzime për përdorim të sigurt dhe efektiv të produktit të pastrimit, duke përfshirë masat paraprake që duhet të merrni gjatë aplikimit të produktit, siç është veshja e dorezave dhe sigurimi i ventilimit të mirë gjatë përdorimit të produktit.

• Monitoroni simptomat tuaja -Kërkoni kujdes mjekësor nëse sëmundja juaj po përkeqësohet (p.sh., vështirësi në frymëmarrje).

• Para se të kërkoni kujdes, telefononi ofruesin e kujdesit shëndetësor dhe tregoni atyre se çfarë keni, ose po vlerësoheni, COVID-19.

• Vendosni një fytyrë para se të hyni në objekt. Këto hapa do të ndihmojnë zyrën e ofruesit të kujdesit shëndetësor që të mbajë njerëzit e tjerë në zyrë ose dhomën e pritjes të infektohen ose të ekspozohen.

• Kërkoni nga ofruesi i kujdesit shëndetësor të telefonojë departamentin tuaj shëndetësor lokal ose shtetëror. Personat të cilët janë nën monitorim aktiv ose vetë-monitorim të lehtësuar duhet të ndjekin udhëzimet e dhëna nga departamenti i tyre lokal i shëndetit ose profesionistë të shëndetit në punë, sipas rastit.

• Telefononi 194 nëse keni një urgjencë mjekësore

• Nëse është e mundur, vendosni një fytyrë përpara se të vijnë shërbimet e urgjencës mjekësore.

• Qëndro në shtëpi derisa të largohet mundesia e bartjes : Pacientët me COVID-19 të konfirmuar duhet të qëndrojnë nën masa paraprake izolimi në shtëpi derisa rreziku i transmetimit sekondar te të tjerët të mendohet të jetë i ulët.

• Vendimi për të ndërprerë masat paraprake të izolimit në shtëpi duhet të merret rast pas rasti, në konsultim me ofruesit e kujdesit shëndetësor dhe departamentet e shëndetit shtetëror dhe vendor./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë