Die, Maj 9, 2021
Banner Top
Banner Top
Kur paraqet rrezik ngrënia e mishit për shëndetin?

Mishi është një burim i mirë i proteinave, vitaminave dhe mineraleve në dietën tuaj. Sidoqoftë, nëse aktualisht hani më shumë se 90g (peshë të gatuar) të mishit të kuq dhe të përpunuar në ditë, Departamenti i Shëndetësisë këshillon që të ulni atë sasi në 70g, që është konsumi mesatar ditor në Britani të Madhe.

Edhe pse mishi është një zgjedhje e mirë për dietë, disa nga ta mund të rrisin nivelin e kolesterolit në gjak. Nëse hani shumë mish të kuq dhe të përpunuar, rekomandohet që të pauzoni pasi që ka gjasa të ketë një lidhje midis mishit të kuq dhe të përpunuar dhe kancerit të zorrëve.

Mishrat si mishi i pulës, derrit, qengjit dhe viçit janë të gjitha të pasura me proteina. Një dietë e ekuilibruar mund të përfshijë proteina nga mishi, si dhe nga burime jo-shtazore si fasulet.

Mishi i kuq na siguron hekur dhe është gjithashtu një nga burimet kryesore të vitaminës B12.

Higjiena e ushqimit është e rëndësishme kur ruani, përgatisni dhe gatuani mish.

Mishi dhe yndyra e ngopur

Disa mishra janë të yndyrës së lartë, veçanërisht yndyra e ngopur. Ngrënia e shumë yndyrave të ngopura mund të rrisë nivelin e kolesterolit në gjak, dhe duke pasur kolesterol të lartë ngre rrezikun për sëmundje të zemrës.

Lloji i produktit të mishit që zgjidhni dhe mënyra se si e gatuani mund të bëjë një ndryshim të madh në përmbajtjen e ngopur të yndyrës.

Kur blini mish, shkoni në opsionin më të dobët. Si rregull, sa më shumë ngjyrë e bardhë të shihet në mish, aq më shumë yndyrë përmban. 

Sa mish të kuq dhe të përpunuar duhet të hamë?

Mishi i kuq (si viçi, qengji dhe derri) mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme. Por konsumimi i tepërt i mishit të kuq dhe të përpunuar me siguri rrit rrezikun e kancerit të zorrëve (kolorektale).

Mishi i përpunuar i referohet mishit që është ruajtur nga pirja e duhanit, kurimi, kriposja. Kjo përfshin salcice, proshutë dhe sallamë. 

Është e rëndësishme të ruani dhe përgatisni mishin në mënyrë të sigurt për të ndaluar përhapjen e baktereve dhe për të shmangur helmimin nga ushqimi./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë