Pre, Maj 7, 2021
Banner Top
Banner Top
Koronovirusi – çfarë duhet të dini?

Shkruar nga: Dr. Valbone Balku, specialiste e Mjekësisë Familjare, staf në OML

Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore shpalli një urgjencë të shëndetit publik më 31 janar të vitit 2020. Situata po evoluon shpejt prandaj Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve parashikojnë se do të ketë më shumë rastet te koronavirusit të romanit 2019 (2019-nCoV) në javët në vazhdim.

Koronaviruset emërohen për thumba të kurorës në sipërfaqet e tyre. Shtatë koronaviruset dihet se infektojnë njerëzit.

Shumica shkaktojnë simptoma të lehta deri në mesatare të frymëmarrjes dhe janë ndër viruset që shoqërohen me shkaktimin e ftohjes së zakonshme MERS (Sindromi i frymëmarrjes në Lindjen e Mesme) dhe SARS (sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes) mund të shkaktojnë simptoma më të rënda, duke çuar në pneumoni dhe vdekje.

Aktualisht, virusi nuk po përhapet në komunitet. Të gjithë njerëzit e diagnostikuar kohët e fundit jane ata qe u kthyen nga Kina ose ishin në kontakt të ngushtë me dikë që u kthye nga Kina .Që nga dhjetori i vitit 2019, virusi ka infektuar qindra dhe ka vrarë qindra njerëz në Kinë. Raste të shumta janë raportuar gjithashtu në të paktën dy duzina vende të tjera.

Për shkak të shqetësimeve për përhapjen e virusit në vendet me burime të kufizuara, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) shpalli një urgjencë globale shëndetësore në 30 janar të vitit 2020. Për shkak se 2019-nCoV është një virus i ri, të gjithë janë potencialisht të ndjeshëm ndaj infeksionit dhe, në këtë kohë, nuk dihet kush mund të zhvillojë komplikime serioze.

Për dallim nga gripi sezonal, i cili gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje serioze dhe vdekje, nuk ka ende ndonjë vaksinë apo trajtim specifik për 2019-nCoV.

Organizata Botërore e Shëndetit tha në një konferencë shtypi të 22 janarit se gati tre të katërtat e rasteve të raportuara 2019-nCoV në atë pikë ishin në njerëz mbi moshën 40 vjeç dhe shumica e vdekjeve kanë ndodhur në njerëz me kushte themelore shëndetësore, të tilla si sëmundje kardiovaskulare dhe diabeti. Sidoqoftë, virusi gjithashtu ka individë të rinj të sëmurë ndryshe, të shëndetshëm, duke shkaktuar simptoma të ngjashme me gripin (gripin), duke përfshirë ethe, kollë dhe probleme me frymëmarrjen.

Ashtu si MERS dhe SARS, 2019-nCov duket se fillimisht është përhapur nga kafshët te njerëzit, por tani ekziston një procesverbal i qartë që mund të përhapet nga personi në person përmes kollitjes, teshtitjes dhe kontaktit me sipërfaqet e kontaminuara.

Personat e infektuar me 2019-nCoV mund të mos kenë simptoma në fillim por mund të jenë ngjitëse asimptomatike.

Koha midis infeksionit fillestar dhe sëmundjes (periudha e inkubacionit) është e panjohur, por mund të zgjasë deri në 14 dite dhe konsiderohet si një kërcënim serioz për shëndetin publik. Përhapja e sëmundjeve të reja janë gjithmonë shqetësuese – dhe në botën e sotme të lidhur, një shpërthim kudo mund të jetë një rrezik kudo,”dhe se rreziku varet nga ekspozimi, veçanërisht kontakti i ngushtë me një person të infektuar.

Masat paraprake të udhëtimit dhe kujdesit shëndetësor- Rekomandohet gjithashtu shmangia e udhëtimeve jo thelbësore në vendet ku aktualisht sëmundja është aktive . Ata që duhet të udhëtojnë duhet të shmangin njerëzit e sëmurë, tregjet e kafshëve të gjalla, kafshët, produktet shtazore dhe duhet të lajnë duart mirë dhe shpesh.

Kushdo që ka udhëtuar në në 14 ditët e fundit ne këto zona dhe ndjehet i sëmurë me ethe, kollë, ose ka vështirësi në frymëmarrje, duhet të kërkojë kujdes të menjëhershëm mjekësor, por këshillohet që të telefonojë përpara dhe të njoftojë ofruesit shëndetësor dhe te tjerët për simptomat e fundit.

Ofruesit e kujdesit shëndetësor duhet t’u kërkojnë pacientëve me ethe dhe simptoma të frymëmarrjes që të mbajnë maska dhe të përshkruajnë udhëtimet e fundit. Nëse pacientët kanë qenë në vendet endemike , ofruesit duhet të thërrasin menjëherë stafin e kontrollit të infeksionit dhe departamentet lokale të shëndetit ose shtetëror.

Në Sh.B.A, testimi diagnostik për 2019-nCoV aktualisht është i disponueshëm vetëm përmes CDC dhe laboratorëve të shëndetit publik. Më 4 shkurt 2020, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) lëshoi një autorizim urgjent për një test molekular të zhvilluar nga CDC, në mënyrë që të mund të shpërndahej në laboratorët e shëndetit publik në të gjithë vendin.

Testi përdor PCR për të zbuluar sekuencën gjenetike të virusit. Qeveria kineze ka identifikuar një sekuencë gjenetike unike të virusit nga rastet e hershme dhe e bëri atë të disponueshëm për publikun.

Samplesdo mostër që teston pozitive për 2019-nCoV në laboratorët e shëndetit publik duhet të dërgohen në CDC për testim konfirmues.

CDC ka nxjerrë udhëzime laboratorike dhe biosigurie për mbledhjen, trajtimin dhe përpunimin e mostrave të frymëmarrjes nga pacientët me infeksion të dyshuar 2019-nCoV.

Ne në Olive Medical & Laboratory synojmë që në të ardhmen e afërt të ndjekim këto trende duke i siguruar këto testime.

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë