Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Efektet e stresit në trup

Tensioni i muskujve është pothuajse një reagim refleks ndaj stresit .

Kur muskujt janë të tendosur dhe të tensionuar për periudha të gjata kohore, kjo mund të shkaktojë reaksione të tjera të trupit dhe madje të promovojë çrregullime të lidhura me stresin.

Për shembull, si dhimbja e kokës nga tensioni i lartë ashtu edhe dhimbja e kokës nga migrena shoqërohen me tensione kronike të muskujve në zonën e shpatullave, qafës dhe kokës. Dhimbja muskuloskeletale në pjesën e poshtme të kraharorit dhe gjymtyrët e sipërme lidhet gjithashtu me stresin, veçanërisht me atë të punës.

Miliona individë vuajnë nga çrregullimet muskulo-skeletore. Shpesh, por jo gjithmonë, mund të ketë një dëmtim që e shtyn gjendjen kronike të bëhet edhe më e dhimbshme. Ajo që përcakton nëse një person që është dëmtuar vazhdon të vuajë nga dhimbja kronike është se si reagojnë ndaj lëndimit. Individët të cilët janë të frikësuar nga dhimbjet dhe lëndimet, dhe të cilët kërkojnë vetëm një shkak fizik dhe shërim për dëmtimin, përgjithësisht procesi i shërimit shkon më keq sesa tek individët të cilët mbajnë një nivel të caktuar të aktivitetit të moderuar, të kontrolluar nga mjeku. Tensioni i muskujve, dhe përfundimisht, atrofi i muskujve për shkak të mos përdorimit të trupit, të gjitha nxisin kushte kronike, të lidhura me stresin muskuloskeletal.

Teknikat e relaksimit dhe aktivitetet tjera lehtësuese të stresit zvogëlojnë në mënyrë efektive tensionin e muskujve, ulin incidencën e disa çrregullimeve të lidhura me stresin, siç është dhimbja e kokës dhe rritin ndjenjën e mirëqenies.

Enët e zemrës dhe të gjakut përbëjnë dy elementet e sistemit kardiovaskular që punojnë së bashku për të siguruar ushqim dhe oksigjen në organet e trupit. Aktiviteti i këtyre dy elementëve është gjithashtu i koordinuar në përgjigjen e trupit ndaj stresit.

Stresi akut – Stresi që është momental ose afatshkurtër, siç janë afatet e takimit, ngecja në trafik – shkakton një rritje të ritmit të zemrës dhe kontraktime më të forta të muskujve të saj, me hormonet e stresit – adrenalinën, noradrenalinën dhe kortizolin – duke vepruar si lajmëtarë për këto efekte.

Stresi kronik, ose një stres i vazhdueshëm i përjetuar gjatë një periudhe të zgjatur kohore, mund të kontribuojë në problemet afatgjata për enët e zemrës dhe të gjakut. Rritja e vazhdueshme e shkallës së zemrës dhe nivelet e larta të hormoneve të stresit dhe të presionit të gjakut mund të rrisin rrezikun për hipertension, sulm në zemër ose goditje në tru.

Stresi akut i përsëritur dhe stresi i vazhdueshëm kronik mund të kontribuojnë gjithashtu në inflamacion të sistemit të qarkullimit të gjakut, veçanërisht në arteriet koronare dhe kjo është një rrugë që mendohet të lidhë stresin me sulmet në zemër. Gjithashtu mënyra se si një person i përgjigjet stresit mund të ndikojë në nivelin e kolesterolit.

Menaxhimi i stresit

Këto zbulime të kohëve të fundit në lidhje me efektet e stresit në shëndet nuk duhet t’ju shqetësojnë. Tani ka më shumë informacione rreth strategjive efektive për reduktimin e stresit.

Strategji të tilla të dobishme përfshijnë:

Mbajtja e një rrjeti të shëndetshëm të mbështetjes sociale

Stërvitje të rregullta fizike.

Marrja e një sasie të mjaftueshme të gjumit çdo natë

Këto qasje kanë përfitime të rëndësishme për shëndetin fizik dhe mendor dhe formojnë blloqe kritike për një jetë jetese të shëndetshme. Nëse dëshironi mbështetje shtesë ose nëse jeni duke përjetuar stres ekstrem ose kronik, një psikolog i licencuar mund t’ju ndihmojë të identifikoni sfidat dhe stresorët që ndikojnë në jetën tuaj të përditshme dhe të gjejnë mënyra për t’ju ndihmuar të përballoni më mirë përmirësimin e mirëqenies tuaj të përgjithshme fizike dhe mendore./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë