Enj, Sht 21, 2023
Banner Top
Banner Top
Çka është Nefriti Intersitial Akut?


Interstitiumi është indi që rrethon glomerulet (“ekranet filtruese” mikroskopike) dhe tubulat (tubat e gjata që lidhen me çdo glomerul dhe urinën e kanaleve) brenda veshkave.

Nefriti akut intersticioz (AIN) zhvillon me shpejtësi inflamacionin që ndodh brenda intersticit. AIN mund të prodhojë një shumëllojshmëri të simptomave klinike, në varësi të ashpërsisë dhe shtrirjes së përfshirjes së veshkave.

Shkaqet e Nefritit Intersitial Akut (AIN)

Shumica e AIN është shkaktuar nga një reaksion alergjik akut nga një medikament, duke përfshirë antibiotikët dhe medikamentet anti-inflamatore nonsteroidal (NSAIDs) të tilla si:

Ibuprofen

Cefatolin

Cimetidinë

Meticillin

Penicilinat

AIN gjithashtu lidhet me infeksione të caktuara dhe sëmundje të tilla si Legionella pneumophila, sëmundjet vaskulare të kolagjenit (p.sh. sarkoidoza), infeksionet streptokokësore dhe refuzimi i transplantit.

Shenjat dhe simptomat e Nefritit akut intersticioz (AIN)

Treguesit e AIN përfshijnë një histori të kohëve të fundit të infeksionit ose fillimin e një medikamenti të ri. Simptomat shpesh përfshijnë ethe, skuqje, dhe dhimbje të përgjithshme.

Diagnoza e Nefritit Intersitial akut (AIN)

Diagnoza përfundimtare e AIN kërkon një biopsi të veshkave, e cila zbulon inflamimin e interstitiumit të veshkave. Urinaliza (analiza e urinës) shpesh zbulon qelizat e bardha të specializuara të eozinofileve që janë parë në reaksione alergjike.

Trajtimi i Nefritit Interstitial Akut (AIN)

Të gjitha ilaçet që besohet të jenë përgjegjëse për inflamacionin duhet të ndërpriten. Nëse ka dëmtime të konsiderueshme të veshkave, trajtimi me steroid zakonisht kërkohet për 2-3 muaj.

Agjentët më të fortë imunosupresivë mund të jenë të nevojshëm nëse nuk ka përgjigje ndaj steroideve. Çdo rast i AIN duhet të rishikohet nga një nefrolog (specialist i veshkave)./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë