Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë i bën sheqeri në të vërtetë trurit dhe trupit tuaj?

Tashmë e dini se konsumimi i tepërt i sheqerit nuk është i mirë për ju. Pijet me sheqer, karamelet, produktet e pjekura dhe qumështi i ëmbël janë burimet kryesore të sheqerit të shtuar. Por edhe ushqimet e këndshme, si buka, salca e domates dhe shufrat e proteinave, mund të kenë sheqer, duke e bërë shumë të lehtë që të përfundoni me një tepricë të gjërave të ëmbla.

Pavarësisht nga ajo që quhet, sheqeri është sheqer dhe mund të ndikojë negativisht në trupin tuaj në shumë mënyra.

 Këtu mund të shihni një vështrim më të afërt se si sheqeri mund të ndikojë në shëndetin tuaj, nga koka tek këmbët.

Sheqeri dhe truri

Konsumimi i sheqerit i jep trurit tuaj një rritje të madhe të një kimikate të quajtur dopaminë, e cila shpjegon pse keni më shumë të ngjarë të dëshironi një karamele në orën 3 pas mesdite sesa një mollë ose një karotë. Për shkak se ushqime të tëra si frutat dhe perimet nuk bëjnë që truri të lëshojë sa më shumë dopaminë, truri juaj fillon të ketë nevojë për më shumë sheqer për të marrë të njëjtën ndjenjë kënaqësie. Studimet kanë lidhur një konsum të lartë të sheqerit me një rrezik më të madh depresioni tek të rriturit.

Sheqeri dhe dhëmbët

Si ndodh dëmtimi i dhëmbit? Prishja e dhëmbëve shkaktohet nga bakteret në gojë duke përdorur sheqer nga ushqimet dhe pijet për të prodhuar acide që shpërndahen dhe dëmtojnë dhëmbët. Pijet e ëmbëlsuara me sheqer kanë nivele të larta sheqeri dhe pirja e këtyre mund të kontribuojë ndjeshëm në prishjen e dhëmbëve. … secili sulm acidik zgjat rreth 20 minuta.

Sheqeri dhe lëkura

Një efekt tjetër anësor i inflamacionit: Mund ta bëjë lëkurën tuaj të vjetërsohet më shpejtë. Sheqeri i bashkohet proteinave në rrjedhën tuaj të gjakut dhe krijon molekula të dëmshme të quajtura “Moshët”, ose produktet e përparuara të glicacionit. Këto molekula bëjnë saktësisht atë: plakin lëkurën tuaj. Ato janë treguar se dëmtojnë kolagjenin dhe elastinën në lëkurën tuaj – fijet proteinike që e mbajnë lëkurën tuaj të fortë dhe rinore. Rezultati? Rrudha dhe lëkurë të dobëta.

Sheqeri dhe mëlçia

Një bollëk i sheqerit të shtuar mund të bëjë që mëlçia juaj të bëhet rezistente ndaj insulinës, një hormon i rëndësishëm që ndihmon në shndërrimin e sheqerit në rrjedhën tuaj të gjakut në energji. Kjo do të thotë që trupi juaj nuk është në gjendje të kontrollojë gjithashtu nivelin e sheqerit në gjak, i cili mund të çojë në diabet të tipit 2.

Sheqeri dhe zemra

Kur hani sheqer të tepërt, insulina shtesë në rrjedhën tuaj të gjakut mund të ndikojë në arteriet tuaja, pjesë e sistemit të qarkullimit të trupit. Ajo bën që muret e tyre të rriten më shpejt se normalja dhe të tensionohen, gjë që shton stresin në zemrën tuaj dhe e dëmton atë me kalimin e kohës. Kjo mund të çojë në sëmundje të zemrës, sulme në zemër dhe goditje në tru.

Sheqeri dhe pesha e trupit

Ky ndoshta nuk është lajm i ri për ju, por sa më shumë sheqer të hani, aq më shumë do të peshoni. Hulumtimet tregojnë se njerëzit që pinë pije të ëmbëlsuara me sheqer kanë tendencë të peshojnë më shumë – dhe të rrezikohen më shumë nga diabeti i tipit 2 – sesa ata që nuk e bëjnë. Një studim madje zbuloi se njerëzit që rritën konsumimin e sheqerit fituan rreth 1.7 paund në më pak se 2 muaj./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë