Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Çfarë është lupus?

Çfarë është lupus?-Lupus është një sëmundje kronike, inflamatore autoimune. Eshtë një gjendje në të cilën sistemi imunitar, i cili normalisht mbron trupin nga infeksionet, prodhon një përgjigje të papërshtatshme imunitare kundër indeve të veta. Lupus mund të ndikojë në lëkurën, nyjet, enët e gjakut dhe organet e brendshme, veçanërisht veshkat, zemrën, mushkëritë dhe trurin. Ekzistojnë disa lloje të lupusit; më e zakonshme është lupus erythematosus sistemik (LES ), i cili prek shumë zona të trupit. Çdokush mund të kete lupus në çdo kohë, por më së shpeshti prek gratë në moshë të lindjes së fëmijëve. LES shihet më shpesh te njerëzit midis moshës 15 dhe 44 vjeç, megjithëse fëmijët, përfshirë të porsalindurit, dhe të rriturit më të vjetër gjithashtu mund të kenë lupus. Shkaku i lupus nuk është kuptuar plotësisht. Mendohet se përfshin një përbërës të trashëguar dhe një shkas që mund të lidhet me faktorët e mjedisit, siç është ekspozimi ndaj dritës së diellit, ose përdorimi i disa ilaçeve dhe infeksioneve virale. Lupus mund të bashkëjetojë me çrregullime të tjera autoimune, të tilla si sindroma Sjögren, disa raste të anemisë hemolitike, tiroiditi Hashimoto dhe purpura trombocitopenike idiopatike (ITP ose qrregullimet e Gjakut – qrregullimet e trombociteve).

Llojet- Ka shumë lloje të lupusit. Disa nga këto janë renditur më poshtë.
1. Lupus eritematoz sistemik (LES) – incidenca është e vështirë të përcaktohet për shkak të shenjave dhe simptomave të paqarta dhe fillimit. 90 % e pacientëve të diagnostikuar rishtazi janë gra të moshës që mbajnë fëmijë. Ndikon në shumë pjesë të trupit (sistemik).
2. Lupus Discoid – ky lloj karakterizohet nga një skuqje kronike e lëkurës, të tilla si në fytyrë ose kokës; rreth 15% deri në 20% të njerëzve me këtë gjendje do të përparojnë në SLE.
3. Lupus subakut i lëkurës – i shoqëruar me lezione të lëkurës në pjesë të trupit që janë të ekspozuar ndaj diellit.
4. Lupus i shkaktuar nga medikamentet – një formë e lupus që mund të shkaktohet nga ilaçe të caktuara, të tilla si disa kundër sekuestrimit, presionit të lartë të gjakut dhe medikamente anti-tiroide. Ilaçet më të zakonshme të njohura për shkaktimin e lupusit të shkaktuar nga ilaçet janë izoniazidi antibiotik (përdoret për trajtimin dhe parandalimin e tuberkulozit), hidralazinë (përdoret për trajtimin e hipertensionit ose presionit të lartë të gjakut), dhe procainamide (përdoret për trajtimin e ritmeve anormale të zemrës). Simptomat kanë tendencë të shfaqen pas marrjes së ilaçeve për disa muaj dhe zakonisht zgjidhen pasi të ndalohet mjekimi.
5. Lupus neonatal – një formë e rrallë e lupus që prek të porsalindurit dhe që karakterizohet nga një skuqje të lëkurës, probleme të mëlçisë dhe numërim të ulët të elementeve te gjakut gjatë lindjes. Këto zakonisht zgjidhen gjatë disa muajve. Të porsalindurit që kanë lupus neonatal mund të lindin nga gratë që kanë LES, sindromë Sjögren, ose nuk kanë ndonjë sëmundje të veçantë, por mendohet se mund të shkaktohet pjesërisht nga autantitrupat e caktuar në gjakun e nënës (anti-SSA dhe anti-SSB), të cilat kalojnë placentën në rrjedhën e gjakut të fetusit / foshnjës dhe mund të vazhdojnë për disa muaj. Gratë që dihen se kanë këto autoantitrupa mund të monitorohen më nga afër gjatë shtatëzanisë.
Shenjat dhe simptomat e lupus ndryshojnë nga personi në person dhe nga lloji i lupusit.Njerëzit me lupus mund të zhvillojnë një skuqje, siç janë:
• Një skuqje që i ngjan një fluture që shfaqet përgjatë hundës dhe faqeve (skuqje malare)
• Një skuqje që përbëhet nga copëza të rrumbullakëta ose ovale (skuqje discoid)
• Një skuqje në zonat e lëkurës që janë të ekspozuara në rrezet e diellit (zakonisht fytyrën dhe ekstremitetet)
• Një skuqje është zakonisht simptoma e vetme në lupusin e lëkurës discoid dhe subakut. Njerëzit me lloje të tjera të lupus mund të kenë një kombinim të shenjave dhe simptomave shtesë vijuese:
• Dhimbje muskulore, Dhimbje e ngjashme me artritin në një ose më shumë nyje (por nuk ka ose pak dëmtime të përbashkët)
• Ethe, Lodhje e vazhdueshme, Nyjet limfatike të fryra, Ndjeshmëri ndaj dritës së diellit
• Fenomeni i Raynaud (gishtat ndryshojnë ngjyrën pas ekspozimit ndaj temperaturave të ftohta ose me stres)
• Renia e flokeve ,Dhimbje gjoksi, Anemi, Ulçera të gojës
• Inflamacion dhe dëmtim i organeve dhe indeve, përfshirë veshkat, mushkëritë, zemrën, rreshtimin e zemrës, sistemin nervor qendror dhe enët e gjakut

Simptomat e lupusit mund të vijnë dhe të kalojnë me kalimin e kohës dhe ndryshojnë nga personi në person. Mund të përkeqësohen papritur dhe më pas të shuhen .Perkeqsimet mund të shkaktohen nga ndryshimet në gjendjen shëndetësore të tilla si stresorët fizikë ose emocional, ose nga stimuluesit e jashtëm, siç është ekspozimi në rrezet e diellit. Gratë mund të pësojnë flakim gjatë shtatëzanisë ose menjëherë pas lindjes.Njerëzit me lupus janë në rrezik të rritur nga infeksione, të tilla si infeksione të traktit urinar, infeksione të frymëmarrjes, infeksione nga maja, salmonelë, herpes për shkak të sistemit të tyre të dobësuar imunitar si nga gjendja ashtu edhe nga trajtimet e tij. Ata gjithashtu janë në rrezik të rritur nga kanceri, vdekja e indeve të eshtrave dhe komplikimet e shtatzënisë, duke përfshirë dështimin dhe pre-eklampsinë.

Testet dhe Diagnostifikimi- Diagnoza e lupus mund të jetë sfiduese, veçanërisht për shkak të gamës së saj të gjerë të simptomave që mund të vijnë ngadalë dhe ndryshojnë me kalimin e kohës. Zakonisht bëhet nga vlerësimi klinik i shenjave dhe simptomave fizike në kombinim me testet që mund të ndihmojnë për të konfirmuar diagnozën ose përjashtuar shkaqet e tjera të shenjave dhe simptomave të një personi. Kriteret e klasifikimit për të ndihmuar në bërjen e një diagnoze, në veçanti, të SLE. Nëse dikush ka katër ose më shumë nga 11 kriteret e listuara, ai person mund të diagnostikohet me lupus.
1. Një skuqje që i ngjan një fluture që shfaqet përgjatë hundës dhe faqeve
2. Një skuqje që përbëhet nga copëza të rrumbullakëta ose ovale (skuqje discoid)
3. Fotosensibiliteti – skuqja zhvillohet në zonat e lëkurës që janë ekspozuar në rrezet e diellit
4. Plagët e gojës ose ulcerat e hundës – zakonisht pa dhimbje
5. Artriti në dy ose më shumë nyje, së bashku me butësinë, ënjtjen ose grumbullimin e lëngjeve që zgjat disa javë – artriti i shoqëruar me SLE është jo-erosiv, domethënë kockat afër nyjeve të prekura nuk dëmtohen
6. Inflamacioni i grumbulluar rreth zemrës (perikarditi) dhe / ose mushkërive (pleurit)
7. Qrrregullim neurologjik – konfiskime ose psikozë pa shkaqe të tjera të identifikueshme
8. Qrregullimi i gjakut (hematologjik) – anemi, numër i ulët i leukociteve ose numër i ulët i trombociteve
9. Probleme të veshkave – siç është një sasi e lartë e proteinave ose qelizave në urinë
10. Test pozitiv i gjakut për antitrupat antinuklear ANA – nivelet e larta janë përgjithësisht më specifike për LES; duhet të jetë në mungesë të ilaçeve që dihet se shoqërohen me lupus të shkaktuar nga ilaçet .
11. Test pozitiv i gjakut për ADN antifije (anti-dsDNA), antitrupë anti-Sm (Smith), antitrupë kardiolipin ose antikoagulant lupus (shiko më poshtë), ose një provë false-pozitive për sifilizin (domethënë personi teston pozitiv, por s ka semundjen). Sipas rishikimit kriteret e klasifikimit të SR të ACR-së një pacienti klasifikohet të ketë LES nëse ai / ajo ka përfshirje të provuar nga biopsia në veshka (nefrit lupus) me ANA ose antitrupa anti-dsDNA ose nëse plotëson 4 nga 11 kriteret diagnostikuese, përfshirë praninë e të paktën një shenjë ose simptomë dhe një provë pozitive e autoantitrupave.Testet laboratorike të mëposhtme për autoantitrupat mund të jenë të dobishëm në diagnostikimin e lupus:
• Antitrupi anti-bërthamor (ANA) – pozitiv në pothuajse të gjithë njerëzit me LES, megjithëse mund të jetë pozitiv edhe tek ata me sëmundje të tjera autoimune pasi tregon një sistem imunitar të stimuluar
• Antitrupi Anti-Sm (antitrupi anti-Smith) – zakonisht shihet vetëm tek ata me LES
• (Anti-dsDNA) ADN dyfishtë – nivele të larta janë karakteristike për LES active
• Anti-SSA dhe Anti-SSB – gjithashtu mund të jenë positive
• Anti-RNP – mund të jetë pozitiv
• Antitrupat anti-kromatik – mund të jenë të pranishëm te njerëzit me SLE të cilët janë pozitivë për ANA, por negativ për anti-dsDNA
• Antitrupat histone – për lupusin e shkaktuar nga droga
• Antitrupat antifosfolipid – siç janë antikagulanti lupus, anticardiolipin, glikoproteina I anti-β2
Teste të tjera të përgjithshme që mund të jenë të dobishme për të vlerësuar dikë qe dyshohet
• Urinaliza – mund të tregojë gjak, caste urinare ose proteina në urinë, të cilat mund të tregojnë përfshirjen e veshkave
• Numërimi i plotë i gjakut (CBC) – mund të zbulojë anemi dhe ulje të numrit të qelizave të bardha të gjakut dhe trombociteve, të cilat mund të ndodhin me lupus
• Paneli gjithëpërfshirës metabolik (CMP) – tregon statusin aktual të veshkave dhe mëlçisë, si dhe bilancin e elektrolitit dhe acidit / bazës dhe nivelet e glukozës dhe proteinave të gjakut
• Elektroforeza e proteinave serike (SPEP) – nivelet e proteinave gama globulin janë treguese e sëmundjeve inflamatore siç është SLE
• Komplementi 3 (C-3), C4 dhe CH50 – shpesh zvogëlohet; sistemi plotësues është pjesë e sistemit imunitar. Sasitë mund të shoqërohen me lupus, por edhe septicemi gram-negative, tronditje dhe malarje.
• Shkalla e sedimentimit të eritrociteve (ESR) – rritur me inflamacion, si me lupus si dhe me kushte të tjera inflamatore
• Proteina reaktive C (CRP) – një tjetër shënues i inflamacionit që mund të ngrihet me lupus
• Cryoglobulin – shpesh pozitive; krioglobulinat janë proteina anormale në gjak që do të ulen kur temperatura e trupit të bjerë nën normale, duke shkaktuar bllokim të enëve të gjakut.
• Teste jo-laboratorike
• Rrezet X ose testet e tjera të imazhit mund të urdhërohen të ekzaminojnë organet që preken potencialisht nga lupus.
• Përveç kësaj, mund të bëhet një biopsi e veshkave. Kjo përfshin marrjen e një pjese të indit në veshka për ekzaminim për të zbuluar çdo ndryshim në inde që mund të tregojë lupus dhe të ndihmojë trajtimin udhëzues.
Trajtimi- Aktualisht nuk ka kurë për lupus, megjithëse shumë nga ata të prekur mund të përdorinë ilaçe të simptomave midis flakërimeve. Qëllimet e trajtimit janë të lehtësojnë simptomat, të minimizojnë shfaqjen e flakërimeve dhe të minimizojnë dhe adresojnë zhvillimin e komplikimeve që lidhen me lupus. Provimet periodike fizike dhe testimi laboratorik janë të rëndësishme për monitorimin e përgjigjes së një personi ndaj trajtimit, si dhe për të zbuluar përfshirjen e sistemit të organeve të reja.Për të ndihmuar në uljen e numrit të flakërimeve, njerëzit me lupus duhet të marrin pushim të mjaftueshëm, stërvitje dhe duhet të minimizojnë stresin dhe të shmangin ekspozimin në diell. Nëse dikush vëren se një substancë e veçantë i bën simptomat e saj edhe më keq, atëherë ajo duhet të shmangë ekspozimin ndaj saj. Medikamentet mund të jepen për të lehtësuar dhimbjen, për të minimizuar inflamacionin dhe për të adresuar komplikimet. Ilaçet më të zakonshme të ofruara janë ilaçet anti-inflamatore josteroide (NSAID) si ibuprofen ose naproxen, ilaçe antimalariale, të cilat janë gjetur të dobishme në trajtimin e lupusit, dhe kortikosteroideve. Në raste më agresive, mund të përdoren ilaçe të tjera imunosupresive.Shtojcat dietike, përfshirë dehidroepiandrosteronin (DHEA), vitaminën D dhe vajin e peshkut kanë treguar një përfitim si trajtime plotësuese për njerëzit me lupus.Njerëzit duhet të punojnë ngushtë me mjekun e tyre të kujdesit shëndetësor dhe me specialistë sipas nevojës, siç është një reumatolog (specialist i çrregullimeve autoimune), për të hartuar një plan trajtimi që është efektiv për ta. Ky plan ka të ngjarë të ndryshojë me kalimin e kohës për shkak të ndryshimeve në simptomat e një personi, gjendjen e përgjithshme shëndetësore dhe ndërsa trajtimet e reja bëhen të disponueshme. Gratë që duan të mbeten shtatzënë duhet të flasin me mjekun e tyre për shëndetin e tyre dhe medikamentet që marrin. Disa trajtime janë më të sigurta se të tjerët për fetusin gjatë shtatëzanisë.Hulumtimet janë duke vazhduar për të kuptuar më mirë procesin e sëmundjes së lupus, si dhe rolin e gjenetikës dhe për të identifikuar analizat potencialisht të dobishëm për zbulimin e lupus, si dhe trajtime të reja, efektive.

Të gjitha analizat laboratorike te nevojshme per te vendosur diagnozen si dhe per te lehtesuar tretmanin ju mund ti beni ne OML .Aty ju mund te jeni vazhdimisht ne kontakt me mjekun i cili do te ju ndihmoj per diagnostifikim dhe percjellje te ksaj problematike shendetesore .

Youtube

Arkiva

Kategoritë