Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë e shkakton plakjen e lëkurës?

Ekzistojnë shumë gjëra të cilat shkaktojnë plakjen e lëkurës sonë. Përderisa për disa nga to nuk mund të bëjmë asgjë, ka disa të tjera që mund t’i parandalojmë.

Një gjë që ne nuk mund ta ndryshojmë është procesi natyror i plakjes. Ajo luan një rol kryesor. Me kohën, të gjithë kemi linja të dukshme në fytyrën tonë. Është e natyrshme që fytyra të humbasë pak nga plotësia e saj rinore. Vëmë re që lëkura jonë bëhet më e hollë dhe më e thatë. Gjenet tona janë ato që kontrollojnë kryesisht kur ndodhin këto ndryshime. Termi mjekësor për këtë lloj plakjeje është “plakje e brendshme”.

Ne mund të ndikojmë në një lloj tjetër të plakjes që prek lëkurën tonë. Zgjedhja jonë e mjedisit dhe e mënyrës së jetesës mund të shkaktojë që lëkura të plaket para kohe. Termi mjekësor për këtë lloj plakjeje është “plakje ekstrakte”. Duke ndërmarrë disa veprime parandaluese, ne mund të ngadalësojmë efektet që ky lloj i plakjes ka në lëkurën tonë.

Më poshtë mund të shihni 6 mënyra se si të parandalojmë plakjen e parakohshme të lëkurës:

Mbroni lëkurën tuaj nga dielli çdo ditë – Pavarësisht nëse kaloni një ditë në plazh ose vraponi, mbrojtja nga dielli është thelbësore. Ju mund ta mbroni lëkurën tuaj duke kërkuar hije, duke u mbuluar me veshje dhe duke përdorur krem ​​dielli që është me spektër të gjerë, SPF 30 (ose më i lartë), dhe rezistent ndaj ujit. Ju duhet të aplikoni krem ​​dielli çdo ditë në të gjithë lëkurën që nuk është e mbuluar me veshje.

Nëse pini duhan, ndaloni – Pirja e duhanit shpejton plakjen e lëkurës. Shkakton rrudha dhe një çehre të shurdhër, të qetë.

Shmangni shprehjet e përsëritura të fytyrës – Kur bëni një shprehje të fytyrës, ju kontraktoni muskujt themelorë. Nëse vazhdimisht kontraktoni të njëjtit muskuj për shumë vite, këto linja bëhen të përhershme. Veshja e syzeve të diellit mund të ndihmojë në zvogëlimin e këtyre linjave.

Hani një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar – Gjetjet nga disa studime sugjerojnë se ngrënia e frutave dhe perimeve të freskëta mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit që çon në plakjen e parakohshme të lëkurës. Ato poashtu bëjnë të ditur se një dietë që përmban shumë sheqer ose karbohidrate të tjera të rafinuara mund të përshpejtojë plakjen.

Pini më pak alkool – Alkooli është i përafërt në lëkurë. Dehidraton lëkurën, dhe me kohë, dëmton atë. Kjo mund të na bëjë të dukemi më të vjetër.

Ushtroni shumicën e ditëve të javës – Gjetjet nga disa studime sugjerojnë se ushtrimi i moderuar mund të përmirësojë qarkullimin dhe të forcojë sistemin imunitar. Kjo, nga ana tjetër, mund t’i japë lëkurës një pamje më rinore./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë