Mër, Mar 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë do të thotë të jesh prind dhe si duhet të silleni me fëmijën tuaj?

Prindërimi është më shumë sesa thjesht të jesh babai ose nëna e një fëmije. Fëmijët që rriten me prindërimin e duhur, rezultojnë të jenë të ndryshëm nga ata që nuk rriten. Prindërimi efektiv përcaktohet si aftësia për të bashkëvepruar me fëmijët në një mënyrë që ata të mësojnë dhe të rriten në mënyrë të duhur. Duhet përpjekje të përditshme për t’u lidhur me fëmijët në një nivel ekspresiv dhe personal.

Rritni vetëvlerësimin e fëmijës tuaj – Lavdërimi i arritjeve, sado të vogla, do t’i bëjë ata të ndjehen krenarë; duke i lejuar të bëjnë gjëra në mënyrë të pavarur, u mundëson atyre të jenë të aftë dhe të fortë. Toni i zërit, gjuha juaj e trupit dhe çdo shprehje juaj vëzhgohen nga fëmijët tuaj. Fjalët dhe veprimet tuaja si prind ndikojnë në vetëvlerësimin e tyre në zhvillim më shumë se gjithçka tjetër. Shmangni deklaratat që mund të prekin një fëmijë, për shembull, “ti je budalla”, “nuk je i mirë për asgjë” dhe kështu me radhë.

Fëmijët janë engjëj të vegjël që janë në përpunimin e të mësuarit të gjithçkaje. E tëra për të cilën kanë nevojë është udhëzimi dhe t’u tregosh atyre gabimet e tyre dhe mënyrën se si ata i pranojnë  ato, por mos i qortoni kur gabojnë.

Zgjidhni fjalët tuaja me kujdes dhe tregohuni të dhembshur. Lërini fëmijët tuaj të dinë që të gjithë bëjnë gabime dhe se ju ende i doni ata.

Disiplina është thelbësore –  Rritja e fëmijëve që janë të disiplinuar duhet të jetë e domosdoshme pasi disiplina i ndihmon fëmijët të dinë se cilat sjellje janë të drejta ose të gabuara, dhe kjo u jep atyre një shans për të mësuar vetëkontrollin. Kjo është arsyeja pse kufijtë janë të domosdoshëm sepse i ndihmojnë ata të rriten dhe të japin përgjegjësi. Sidoqoftë, rregullat duhet të jenë konsistente, sepse nëse ndiqen vetëm një ose dy ditë dhe ndalen, ato do të harrohen.

Njihni kufizimet tuaja si prind – Ju jeni njerëz dhe bëni gabime, gjeni mënyra se si të kaloni dobësinë tuaj dhe dashuroni bashkëshorten tuaj, fëmijët dhe anëtarët e familjes. Fëmijët e rritur pa dashuri rriten në depresion dhe nuk mund të duan të tjerët sepse nuk dinë se çfarë do të thotë dashuria. Ju nuk mund të jepni atë që nuk keni. Krijoni një mjedis lumturie, të shakave dhe të mësuarit.

Bëhuni një model i mirë – Nga mënyra sesi flisni, silleni, kjo është ajo që fëmijët imitojnë, veçanërisht nëse janë më të rinj. Modeloni tiparet që dëshironi të shihni tek fëmijët tuaj; respekt, miqësi, ndershmëri, mirësi dhe durim. Ju duhet të trajtoni fëmijët tuaj ashtu si prisni që njerëzit e tjerë t’ju trajtojnë. Trego sjellje pozitive.

Komunikimi duhet të jetë përparësi – Kur bëhet fjalë për prindërit, nuk duhet të japin urdhra pa u shpjeguar fëmijëve pse duhet të bëjnë atë që u thuhet. Angazhoni fëmijët në çdo gjë që po ndodh në shtëpi. Nëse ka ndonjë problem, lërini të marrin pjesë në kërkimin e zgjidhjeve. Dhënia e një shansi për fëmijët për të dhënë pikëpamjet e tyre u mundëson atyre të rriten me tiparin e përgjegjësisë në to.

Bëhuni një strehë e sigurt për fëmijët – Lërini që fëmija juaj ta dijë se gjithmonë do të jeni aty për ta duke u përgjigjur të gjitha nevojave të tyre. Mbështetni dhe pranoni atë si një individ. Bëhuni një strehë e ngrohtë dhe e sigurt për fëmijën tuaj./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë