Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Burimet më të mira të proteinave nga ushqimi

Trupi ka nevojë për proteina çdo ditë që të jetë në gjendje të funksionojë siç duhet, pa marrë parasysh sa aktiv jeni!

Ndonjëherë mund të jetë pak konfuze të dini se ku ta merrni atë proteinë, por ky artikull do të ju ndihmojë.

Çfarë është proteina?

Proteina është një makronutrient që është thelbësor për një numër procesesh brenda trupit, përfshirë ndërtimin dhe riparimin e muskujve.

Është e rëndësishme të kuptoni që ekzistojnë burime të ndryshme proteinike.

Llojet e proteinave

Ekzistojnë dy lloje të proteinave: proteina të plota dhe proteina jo të plota.

Proteinat e plota

Proteinat e plota quhen proteina ‘të plota’ sepse ato përmbajnë të nëntë aminoacidet thelbësore që i nevojiten trupit tuaj për të funksionuar sic duhet por nuk mund t’i krijojë vetë.

Aminoacidet thelbësore në proteinë mund të vijnë vetëm nga ushqimi (ndryshe nga aminoacidet jo thelbësore, të cilat trupi juaj mund t’i prodhojë vetë). Këto acide ndihmojnë trupin për të tretur ushqimin dhe për të ndërtuar, mirëmbajtur dhe riparuar indet e trupit. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të siguroheni që ta merrni nga ushqimet që hani!

Shpesh kur njerëzit janë duke u përpjekur të ndërtojnë muskuj ose të humbasin yndyrën, ata sigurohen që të hanë shumë nga kjo lloj proteine sepse ndihmon për t’i arritur ato qëllime. Proteinat e plota shpesh gjenden në mish dhe produkte të qumështit.

Proteinat jo të plota

Proteinat jo të plota janë ato proteina që nuk përmbajnë të gjitha aminoacidet thelbësore. Ushqimet me bazë bimore janë shpesh proteina jo të plota; sidoqoftë, duke ngrënë kombinimin e duhur të ushqimit me bazë bimore, mund të jetë e lehtë të konsumoni të gjitha aminoacidet thelbësore që kërkon trupi juaj.

Burimet më të mira të proteinave

Mbani në mend se ndërsa burimet e proteinave të përpunuara mund të jenë një alternativë e lehtë, burimet më të mira të proteinave vijnë në formën e ushqimeve natyrale që i sigurojnë trupit tuaj edhe lëndë ushqyese të tjera të rëndësishme.

Këtu janë disa ushqime që që janë burimet më të mira të proteinave:

Vezët

Vezët janë një nga burimet më të mira të proteinave sepse janë të lehta për t’u përfshirë në një shumëllojshmëri të vakteve. Ato ndihmojnë që trupi të furnizohet me energji gjatë gjithë ditës.

Ato gjithashtu mund të ndihmojnë për të minimizuar dëshirat tuaja për ëmbëlsirat dhe ushqimet me yndyrë të lartë dhe mund të vazhdojnë të luhatin nivelet e sheqerit në gjak.

Kosi grek

Kosi grek është një burim vërtet i mirë i proteinave që përmban natyrshëm të nëntë aminoacidet thelbësore. Mund të jetë gjithashtu i shkëlqyeshëm për shëndetin tuaj sepse përmban probiotikë. Probiotikët janë baktere të mira që mund të ndihmojnë për të mbajtur sistemin tuaj të tretjes të shëndetshëm dhe të ekuilibruar.

Gjoks pule

Kjo ndoshta nuk është befasuese për shumë prej jush, pasi mishi i pulës është një zgjedhje popullore e proteinave të mishit për shumë vakte dhe një nga burimet më të mira të proteinave që mund të keni.

Një nga gjërat më të mira në lidhje me ngrënien e pulës si burim proteine është se ajo ka një efekt të lartë termogjen. Kjo do të thotë që ju mund të digjni rreth 30% të kalorive që ai përmban thjesht duke e ngrënë atë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë