Mër, Mar 27, 2024
Banner Top
Banner Top
A është divorci gjithnjë i keq për fëmijët?

Përleshja me prindërit që qëndrojnë së bashku për hir të fëmijëve mund t’i bëjnë fëmijët e tyre më shumë dëm sesa të mirë.

Kjo është gjetja nga një studim kanadez, i cili ishte një nga të parët që mati shëndetin mendor të fëmijëve si para ashtu edhe pas divorcit.

Fëmijët që jetojnë në familje shumë jofunksionale në të vërtetë shfaqnin nivele më të larta të sjelljes antisociale para se prindërit e tyre të divorcohen se sa më pas. Sa më jofunksionale të jetl familja para divorcit, aq më i madh është përmirësimi i sjelljes së fëmijëve pas ngjarjes thotë studimi.

Fëmijët, prindërit e të cilëve u divorcuan përfundimisht gjithashtu shfaqën nivele më të larta të ankthit dhe depresionit para ndarjes, krahasuar me fëmijët, prindërit e të cilëve nuk u divorcuan.

Studiuesja Lisa Strohschein, PhD, thotë se supozimi se divorci është gjithmonë i keq, injoron ndikimin negativ të të jetuarit në një familje të pakënaqur, të konfliktuar.

“Ndoshta duhet t’i kushtojmë më shumë vëmendje asaj që ndodh me fëmijët në periudhën që çon në divorc prindëror në vend se t’i drejtojmë të gjitha përpjekjet tona për t’i ndihmuar fëmijët pas ngjarjes,” thotë ajo.

Mosfunksionimi, depresioni dhe divorci

Në Kanada, afërsisht gjysma e të gjitha martesave përfundon me divorc. Afërsisht 20 milion fëmijë amerikanë jetojnë vetëm me një prind, sipas shifrave të qeverisë.

Shumica e studimeve të mëparshme që shqyrtojnë ndikimin e divorcit në shëndetin mendor të fëmijëve kanë krahasuar fëmijët e divorcit me ata që jetojnë me të dy prindërit biologjikë. Por të paktë kanë parë situatën e familjes para divorcit, pasi lidhej me shëndetin mendor të fëmijëve.

Duke përdorur të dhëna nga një regjistër i shëndetit të fëmijëve në Kanada, Strohschein ndoqi afro 2,900 fëmijë për katër vjet. Fëmijët ishin mesatarisht rreth 5.5 vjeç dhe jetonin në një shtëpi me të dy prindërit biologjikë kur hynin në studim.

Problemet e shëndetit mendor para divorcit

Strohschein zbuloi se ndryshimet e shëndetit mendor midis fëmijëve, prindërit e të cilëve u divorcuan dhe fëmijët, prindërit e të cilëve mbetën të martuar ekzistuan shumë kohë përpara se të ndodhte divorci.

Fëmijët që jetonin në familje jofunksionale shfaqnin sjellje më antisociale, siç janë gënjeshtra, mashtrimi dhe ngacmimi. Kishte një rënie të konsiderueshme në këto sjellje pas divorcit.

Fëmijët nga familje të pakënaqura, jofunksionale gjithashtu kishin më shumë depresion sesa fëmijët e tjerë, përpara dhe pas divorcit të prindërve të tyre./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë