Pre, Sht 22, 2023
Banner Top
Banner Top
A e dëmton puna e tepërt shëndetin?

Puna shumë e vështirë tashmë veçse është kthyer në një gjendje të njohur mjekësore, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Agjencia, e cila udhëzon shumë ofrues dhe organizata shëndetësore, tani përfshin “djegie” në Manualin e Klasifikimit Ndërkombëtar të Sëmundjeve, ku ajo përshkruhet si një kusht i lidhur me profesionin “që rezulton nga stresi kronik në vendin e punës që nuk është menaxhuar me sukses”.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, mjekët mund të lëshojnë një diagnozë të rastit kur pacienti shfaq tre simptoma:

ndjenja e varfëruar e energjisë ose e lodhjes;

ndjenjë mendore ose cinike rreth punës së dikujt;

dhe problemet që kanë bërë punën e tyre me sukses.

OBSH vëren se “djegie” duhet të përdoret në mënyrë specifike “në kontekstin e profesionit” dhe se “nuk duhet të zbatohet për të përshkruar përvojat në fusha të tjera të jetës”.

“Djegia” si një term psikologjik u përshkrua për herë të parë në mes të viteve 1970, raporton BuzzFeed, kur psikologu Herbert Freudenberger e përdori për të përshkruar rastet e “kolapsit fizik ose mendor të shkaktuar nga mbingarkesa ose stresi”. Freudenberger i përshkruante kushtet për të “ndihmuar” profesione të tilla si infermieret dhe mjekët.

Por sot, shumë lloje njerëzish mund të vuajnë nga shpërthimi, “nga karrieristët e stresuar dhe të famshëm për të punësuar punëtorë të mbingarkuar,” sipas Instituteve Kombëtare të Shëndetit.

Vitin e kaluar, një sondazh i Gallup zbuloi se pothuajse një në katër punonjës ndjehet i djegur gjithmonë ose shpesh, ndërsa një tjetër 44 për qind thonë se ndjehen të djegur ndonjëherë.

OBSH nuk ka deklaruar se cili është trajtimi i duhur mjekësor për “djegie” në punë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë