Hën, Gus 2, 2021
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të dimë mbi sigurinë e adoleshentëve?

Shumica e prindërve dhe kujdestarëve do të kenë pasur shumë biseda me fëmijën e tyre rreth çështjeve themelore të sigurisë deri në kohën kur fëmija bëhet adoleshent. Megjithatë, duke folur me adoleshentët rreth sigurisë mund të paraqesë sfida të reja për prindërit dhe adoleshentët.

Gjatë adoleshencës, adoleshentët luftojnë me ndarjen nga prindërit e tyre, duke krijuar identitetin e tyre dhe duke u bërë më të pavarur. Adoleshentët shpesh ndikohen nga presioni i bashkëmoshatarëve dhe mund të ndjehen të pamposhtur, gjë që mund t’i çojë ata të marrin pjesë në sjellje të rrezikshme.

Çështjet shtesë të sigurisë për të rinjtë janë të lidhura me rritjen fizike dhe forcën dhe gatishmërinë në rritje që zakonisht zhvillohen përpara aftësive të tjera, të tilla si vendimmarrja, ndjenja e shëndoshë dhe gjykimi i mirë. Adoleshentët shpesh ndihen të pamposhtur dhe mund të marrin rreziqe të panevojshme në përgjigje të presionit të kolegëve.

Komunikimi efektiv midis prindërve dhe adoleshentëve është shumë i rëndësishëm për të krijuar siguri. Prindërit duhet t’i kushtojnë vëmendje tonit të zërit të tyre kur japin këshilla ose udhëzime për adoleshentët dhe tregojnë respekt për inteligjencën dhe përvojën e adoleshentit.

 Është gjithashtu e rëndësishme që adoleshentët të informohen për informacionin aktual lidhur me shëndetin dhe sigurinë në baza ditore.

Shqetësimet e përgjithshme të sigurisë në shtëpi për adoleshentët janë të ngjashme me ato për pjesën tjetër të familjes. Për shembull, sigurohuni që të ekzistojë një detektor tymi dhe detektor i monoksidit të karbonit (CO) në çdo nivel të shtëpisë tuaj dhe jashtë çdo zone të gjumit.

Privatësia është shumë e rëndësishme për adoleshentët. Nëse dhoma e gjumit ndodhet në një nivel tjetër të shtëpisë (p.sh., në bodrum), ndiqni kodet lokale të ndërtimit për të siguruar që ai ose ajo të jetë i sigurt në rast përmbytjesh, zjarri, tërmeti ose stuhie të rëndë.

Mbani një zjarrfikës në shtëpinë tuaj dhe sigurohuni që fëmija juaj të dijë ta përdorë atë. Numrat e telefonit emergjent dhe informacion rreth mënyrës së gjetjes së shtëpisë tuaj (p.sh., adresa, monumentet afër) pranë çdo telefoni.

Përfshini numrat në vijim:

Kontrolli helmues

Pediatër

Departamenti i Policisë

Departamenti i zjarrit

Shërbimi i ambulancës

Fqinj i besuar ose mik i afërt

Mësoni adoleshentët se si të përdorin në mënyrë të sigurt çdo pajisje përpara se t’i lejojnë ato të përdorin atë në mënyrë të pavarur. Mos lejoni që adoleshentët të operojnë me lavatriçe të lundrimit deri në moshën 16 vjeç e lart./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë