Sht, Nën 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Ushtrimet para mëngjesit mund të jenë zgjidhja më e shëndetshme

Të kuptosh se kur duhet të stërvitesh mund të ishte po aq e rëndësishme sa vetë ushtrimi, sipas hulumtimeve të reja mbi marrëdhëniet midis kohërave të vaktit dhe stërvitjeve.

Hulumtimi i ri sugjeron që të ushtrosh para mëngjesit ka përfitime shëndetësore ‘të thella’.

Shkencëtarët nga Mbretëria e Bashkuar erdhën në përfundim se të kesh obezitet dhe të jetosh një jetë relativisht të keqe mund të çojë në një rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiovaskulare.

Kjo për shkak se ndjeshmëria ndaj insulinës zvogëlohet dhe hiperinsulinemia – një gjendje e karakterizuar nga nivelet e tepërta të insulinës – rritet.

Gjetja e një mënyre për të parandaluar këto efekte të lidhura me insulinën mund të jetë shpëtuese e jetës.

Përfitimet ‘e thella’

Studimi, i cili tani shfaqet në Gazetën e Endokrinologjisë Klinike dhe Metabolizmit, synoi të ekzaminojë sesi ushtrimet para dhe pas ngrënies, prekin dhjamin e muskujve dhe përgjigjen ndaj insulinës. Ky studim ishte i pari që e shikoi këtë marrëdhënie te njerëzit me mbipeshë.

Eksperimenti, i cili zgjati për 6 javë, përfshiu 30 burra që studiuesit i kategorizuan si me mbipeshë. Ekipi i ndau këta burra në tre grupe:

ai që hante mëngjes para se të ushtronte

ai që hëngri mëngjesin pas ushtrimit

një që nuk bëri ndryshime në stilin e jetës

“Rezultatet tona sugjerojnë që ndryshimi i kohës kur ju hani ushqim në lidhje me atë kur ushtroheni mund të sjellë ndryshime të thella dhe pozitive në shëndetin tuaj të përgjithshëm,” thotë Dr. Javier Gonzalez.

Pjesëmarrësit që ushtroheshin para mëngjesit, digjnin dy herë më shumë yndyrë sesa ata që ushtroheshin pasi të hanin të njëjtin vakt.

Ekziston një arsye e thjeshtë për këtë: Kur njerëzit agjërojnë gjatë natës, ata kanë nivele më të ulëta të insulinës gjatë ushtrimit, duke lejuar trupin e tyre të përdorë më shumë yndyrë.

“E rëndësishmja, ndërsa kjo nuk pati ndonjë efekt në humbjen e peshës, ajo përmirësoi ndjeshëm shëndetin e tyre të përgjithshëm,” vëren Dr. Gonzalez.

Muskujt e atyre që ushtroheshin para mëngjesit iu përgjigjën më mirë insulinës, duke kontrolluar më mirë nivelin e sheqerit në gjak në trup.

Doktor Gonzalez thotë se ky efekt është “edhe më i mrekullueshëm, duke pasur parasysh që të dy grupet e stërvitjes humbën një peshë të ngjashme dhe të dy fituan një sasi të ngjashme të muskujve”.

“Dallimi i vetëm ishte koha e marrjes së ushqimit,” shton ai.

Muskujt e atyre që ishin të përfshirë në grup, e të cilët kanë ushtruar para mëngjesit, shfaqën gjithashtu rritje më të mëdha në proteina të caktuara – veçanërisht ato që janë përgjegjëse për dërgimin e glukozës në muskuj.

Akoma më i spikatur ishte fakti që ata që hëngrën mëngjes para se të ushtroheshin nuk ishin më mirë përsa i përket përgjigjes së insulinës pas ngrënies.

Mëngjesi që pjesëmarrësit konsumuan ishte me karbohidrate të mëdha, kështu që kërkimet në të ardhmen mund të kenë nevojë të ekzaminojnë nëse ushqimi me kalori më të ulët prodhon të njëjtat efekte.

Sidoqoftë, agjërimi gjatë natës dhe ushtrimet para mëngjesit mund të jenë çelësi për të rritur efektivitetin e stërvitjes tek njerëzit me mbipeshë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë